Deze pindakaas koekjes met pure chocolade zijn een heerlijke lekkernij. De combinatie van pindakaas en chocolade is altijd goed, en dat tonen ook deze koekjes aan.
Met dit pindakaas koekjes recept kun je ongeveer 30 pindakaas koekjes maken.

4 tips voor de lekkerste pindakaas-chocolade koekjes
- In dit pindakaas koekjes recept heb ik grof gehakte pure chocolade gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook chocoladedruppels gebruiken. De chocoladestukjes zijn dan iets groter. Je kunt de koekjes een beetje vergelijken met chocolate chip cookies, alleen dan mét pindakaas.
- Of je nu van gladde pindakaas houdt of liever een grovere pindakaas met stukjes gebruikt: het kan allemaal in dit recept. Je kunt zelf pindakaas maken of (pure) pindakaas kopen. Kies dus vooral wat jij lekker vindt. Heb je geen voorkeur? Dan is dit de perfecte kans om de pindakaaskoekjes meerdere keren te maken, zodat je de verschillende soorten pindakaas kunt proberen!
- Is de gehakte chocolade in het koekjesdeeg niet genoeg? Dan kun je de pindakaas koekjes na het bakken (gedeeltelijk) in de getempereerde pure chocolade dopen of ermee besprenkelen.
- Het deeg voor deze pindakaas koeken is ook heel goed in te vriezen. Ideaal als je bijvoorbeeld niet in één keer 30 koekjes wilt bakken óf als je de ingrediënten verdubbelt voor een dubbele portie koekjesdeeg. Door extra koekjesdeeg in de vriezer te hebben, geniet je altijd snel en eenvoudig van versgebakken pindakaas koekjes wanneer je daar zin in hebt.
Meer bakken met pindakaas?
- Voor het deeg
- 180 gr pindakaas
- 150 gr boter, op kamertemperatuur
- 180 gr lichtbruine basterdsuiker
- ¼ tl zout
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 225 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 125 gr pure chocolade, grof gehakt
Zelf pindakaas koekjes met chocolade maken
Doe de pindakaas, boter, lichtbruine basterdsuiker en het zout in een kom en meng alles door elkaar. Dit is het makkelijkst met een handmixer met deeghaken of een standmixer met een platte menghaak. Voeg het ei toe en meng deze door het mengsel. Voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg.
Meng tot slot de gehakte chocolade door het pindakaasdeeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Pindakaas koeken bakken
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in bolletjes van zo’n 25 gram per stuk. Leg de deegbolletjes met voldoende tussenruimte op de met bakpapier beklede bakplaat en druk ze plat tot ze een kleine centimeter dik zijn. Bak de koekjes 18-23 minuten, tot ze goudbruin zijn. Schep de pindakaas-chocolade koekjes met een spatel van de bakplaat en leg ze op een rooster om af te koelen. Bewaar de pindakaas koekjes met chocolade luchtdicht verpakt op kamertemperatuur.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.