De combinatie van pindakaas en chocolade is altijd goed, dus deze pindakaas koekjes met pure chocolade zijn een heerlijke lekkernij. In dit pindakaas koekjes recept gebruik ik geen chocoladedruppels maar grof gehakte pure chocolade. Je kunt natuurlijk ook chocoladedruppels gebruiken, dan zijn de chocoladestukjes iets groter. Toch kun je de koekjes vergelijken met chocolate chip cookies, alleen dan mét pindakaas.

Of je nu van gladde pindakaas houdt of liever een grovere pindakaas met stukjes gebruikt: het kan allemaal in dit recept. Kies dus vooral wat jij lekker vindt. Heb je geen voorkeur? Dan is dit de perfecte kans om de pindakaaskoekjes meerdere keren te maken, zodat je de verschillende soorten pindakaas kunt proberen!

Is de gehakte chocolade in het koekjesdeeg niet genoeg? Dan kun je de pindakaas koekjes na het bakken (gedeeltelijk) in de getempereerde pure chocolade dopen of ermee besprenkelen.

Met dit pindakaas koekjes recept kun je ongeveer 30 pindakaas koekjes maken. 

Meer bakken met pindakaas?

Pindakaas koekjes met chocolade - Recept

Koekjes met pindakaas en chocolade bewaren

Het deeg voor deze pindakaas koeken is ook heel goed in te vriezen. Ideaal als je bijvoorbeeld niet in één keer 30 koekjes wilt bakken óf als je de ingrediënten verdubbelt voor een dubbele portie koekjesdeeg. Door extra koekjesdeeg in de vriezer te hebben, geniet je altijd snel en eenvoudig van versgebakken pindakaas koekjes wanneer je daar zin in hebt.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 180 gr pindakaas
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 180 gr lichtbruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 225 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 125 gr pure chocolade, grof gehakt
kinderbakboek banner desk

Zelf pindakaas koekjes met chocolade maken 

Doe de pindakaas, boter, lichtbruine basterdsuiker en het zout in een kom en meng alles door elkaar. Dit kun je het makkelijkst doen met een handmixer met deeghaken of een standmixer met de platte menghaak. Voeg het ei toe en meng deze door het mengsel. Voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. Meng tot slot de gehakte chocolade door het pindakaasdeeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. 

Pindakaas koeken bakken

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg bolletjes van zo’n 25 gram per stuk. Leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat en druk ze plat tot ze een kleine centimeter dik zijn. Bak de koekjes 18-23 minuten, tot ze goudbruin zijn. Schep de koekjes met een spatel van de bakplaat en leg ze op een rooster om af te koelen. Bewaar de pindakaas koekjes met chocolade luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. 

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Ingrid 2022-11-04 14:50:28

weer een super lekker koekje , onze zoveelste favoriet

Beantwoorden
IN

U kunt niet meer reageren.