Heb je zin in zelfgebakken koekjes? Dit recept voor hazelnootkoekjes is ontzettend makkelijk en je geniet in een mum van tijd van een zelfgemaakte lekkernij. De gemalen hazelnoten in het deeg geven de koekjes een heerlijke smaak en de kenmerkende brosse structuur van spritsen. De koekjes worden daarom ook wel hazelnoot spritsen genoemd.
Wil je lekker veel hazelnootkoekjes bakken? Dat kan! Geniet van een hele trommel vol met deze lekkernijen; met dit hazelnoot koekjes recept bak je zo’n 35-40 koekjes.
3 tips voor de lekkerste hazelnootkoekjes
- Het deeg voor deze hazelnootkoekjes spuit ik op met een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Als je dat lastig vindt, kun je ook prima hazelnoot koekjes maken zonder spuitzak. Rol dan met je handen kleine bolletjes van het deeg, leg deze op de bakplaat en druk ze plat tot zo’n 1 centimeter dikte. Druk er vervolgens in het midden een hazelnoot in.
- Het is erg lekker om de knapperige koekjes na het afkoelen gedeeltelijk in de getempereerde pure chocolade te dopen (kies voor klassiek chocolade tempereren of snel chocolade tempereren), of besprenkel ze met een cornetje met pure chocolade.
- Verpak de hazelnootkoekjes luchtdicht op kamertemperatuur, dan kun je ze zeker 2 weken bewaren. Bijvoorbeeld in een luchtdichte trommel of bewaarbak.
Meer hazelnootkoekjes maken?
Meer koekjes bakken met hazelnoot? Probeer dan ook eens deze 3 recepten:
- Voor het deeg
- 75 gr blanke hazelnoten
- 25 gr fijne suiker
- 165 gr boter, op kamertemperatuur
- 80 gr poedersuiker
- ¼ tl zout
- 1 eiwit, op kamertemperatuur
- 180 gr bloem
- Verder nodig
- 35-40 blanke hazelnoten
Hazelnootkoekjes recept – Stap voor stap zelf maken
Verwarm de oven voor op 170 °C. Spreid de hazelnoten uit over een bakplaat en rooster ze in 7-10 minuten licht goudbruin. Laat de noten afkoelen. De oven mag aan blijven staan op 170 °C.
Deeg maken
Doe de geroosterde hazelnoten en de fijne suiker in een foodprocessor of hakmolentje en maal ze fijn. Maak de rest van het deeg en voeg de boter, poedersuiker en het zout toe aan een kom. Meng deze ingrediënten met een handmixer met gardes of een standmixer met de platte menghaak tot een romige en luchtige massa. Meng hier het eiwit door en spatel tot slot de gemalen hazelnoten en bloem door het deeg.
Hazelnootkoekjes spuiten
Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van ongeveer 1 centimeter. Spuit rozetten van zo’n 3 centimeter op een met bakpapier beklede bakplaat en druk in het midden daarvan een hazelnoot.
Hazelnootkoekjes bakken
Bak de hazelnootkoekjes in 19-24 minuten goudbruin en gaar. Schep de gebakken koekjes van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Deze koekjes gisteren gemaakt. Zijn heerlijk maar de noot viel na afkoelen uit bijna ieder koekje. Wat kan ik anders doen om dit te voorkomen?
BeantwoordenHoi. Dat is heel gek. De volgende keer kun je de noot iets verder in het deeg drukken, zodat deze beter vast komt te zitten.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.