Mais oui, ben je klaar voor een echte Franse klassieker? Pêche Melba is een klassiek, elegant en vooral ontzettend smaakvol dessert. Het dessert werd aan het einde van de 19e eeuw bedacht en is nog steeds een populaire keuze. De combinatie van zachte en zoete gepocheerde perziken, een frisse frambozencoulis, romig ijs en knapperig amandelschaafsel is hemels. Zelf vind ik het heerlijk om er ook wat opgeklopte slagroom bij te serveren. 

Peche melba

Serveer dit klassieke dessert in een prachtige coupe, dat maakt het extra chic! Dit Pêche Melba recept is voor 6 personen. In plaats van de frambozencoulis uit dit recept kun je ook zelfgemaakte frambozensaus gebruiken.

Dit recept komt uit mijn boek Toetjesbijbel, dat boordevol staat met de lekkerste toetjesrecepten! 

Wat is Pêche Melba? 

Pêche Melba is een klassiek Frans dessert, in 1893 bedacht door de Franse chef-kok Auguste Escoffier. Dit dessert is speciaal gecreëerd voor de Australische operazangeres Nellie Melba en ook naar haar vernoemd. Pêche is Frans voor perzik, deze lekkernij betekent dus letterlijk vertaald: perzik Melba.

Wat zit er precies in een Pêche Melba?

Een Pêche Melba bestaat uit gepocheerde perziken, frambozencoulis, vanille-ijs en geroosterd amandelschaafsel. Hoewel er in Nederland vaak opgeklopte slagroom bij wordt geserveerd, gebeurde dit niet in het originele recept. 

Het dessert staat ook wel bekend als een ‘coupe Pêche Melba’, waarbij coupe staat voor het klassieke cocktailglas waarin de Pêche Melba wordt geserveerd. Je kunt deze lekkernij natuurlijk in ieder (bij voorkeur feestelijk) glas serveren. 

Welke perziken gebruiken voor Pêche Melba?

Een coupe Pêche Melba is het allerlekkerst met verse perziken. In Nederland koop je verse perziken in het seizoen, van juni tot begin september. Wil je dit dessert maken buiten het perziken seizoen? Dan kun je ook perziken uit blik gebruiken. Deze hoef je dan niet meer te pocheren. Dit is makkelijker, maar het dessert is daardoor wel net iets minder smaakvol dan wanneer je verse, gepocheerde perziken gebruikt.

Tip: koop verse perziken als ze in het seizoen zijn en vries ze in partjes in, zo heb je altijd perziken bij de hand. Of gebruik kant-en-klare ingevroren partjes perzik. Pocheer deze wel korter, zo’n 4-6 minuten, en haal ze dan uit de siroop, anders worden ze te zacht. 

Meer lekkere recepten met perzik

Ingrediëntenlijst
  • Voor de perziken
  • 1 vanillestokje
  • 1 l water
  • sap van 1 citroen
  • 225 gr suiker
  • 6 perziken, gehalveerd en pit verwijderd
  • Voor de frambozencoulis
  • 200 gr (diepvries)frambozen
  • sap van ¼ citroen
  • 40 gr poedersuiker
Broodbakbol banner mobiel

Zelf Pêche Melba maken – Stap voor stap

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe zowel het vanillemerg als het leeggeschraapte stokje samen met het water, citroensap en de suiker in een pan en breng dit aan de kook.

Voeg zodra de siroop kookt de perzikhelften toe. Breng de siroop tegen de kook aan en dek het oppervlak af met een stuk bakpapier. Pocheer de perziken 10-15 minuten en draai ze halverwege om. Haal de pan van het vuur en laat de perzikhelften afkoelen in de siroop.

Doe voor de coulis de frambozen met het citroensap en de poedersuiker in een kom, en prak deze fijn met een vork. Druk het frambozenmengsel vervolgens met de bolle kant van een lepel door een fijne zeef, zodat alle pitjes achterblijven.

Verwijder met een scherp mesje de schil van de gepocheerde perziken. Serveer per persoon 2 perzikhelften met wat van de frambozencoulis en een bolletje vanille-ijs. Garneer tot slot met amandelschaafsel.

Foto: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)