Hoe warmer het weer, hoe lekkerder deze fruitsalade smaakt! Dit fruitsalade recept is net wat anders dan anders, want het fruit wordt gemarineerd in een mengsel van limoncello, munt, limoenrasp en suiker. Als je fan bent van munt, limoncello of allebei: dan is deze fruitsalade een echte aanrader! Maar het is ook voor anderen een heerlijke variatie op een standaard zomerse fruitsalade.
Deze fruitsalade is een echte zomerse lekkernij, maar natuurlijk kun je ‘m het hele jaar door maken. Toch is deze fruitsalade met limoncello perfect als afsluiting van een barbecue of picknick.
Dit fruitsalade recept is goed voor 6 personen. Dit zomerse toetje komt uit mijn boek Toetjesbijbel. Daarin staan ruim 300 recepten, waaronder heel veel lekkere zomerse toetjes met fruit en ijs!
4 tips voor de lekkerste fruitsalade
- In deze zomerse fruitsalade kies ik voor perziken of nectarines, kiwi’s, blauwe bessen en aardbeien. Maar met het fruit kun je uiteraard volop variëren. Gebruik vooral wat jij lekker vindt en wat er op dat moment op z’n lekkerst is!
- Het fruit wordt gemarineerd in een mengsel van limoncello, munt, limoenrasp en suiker. De suiker kun je naar wens ook verminderen of achterwege laten, maar ik vind het persoonlijk lekker als het een zoete siroop wordt, dat is ook perfect om de kwark mee op smaak te brengen.
- Liever een alcoholvrije fruitsalade maken? Dan kun je de limoncello ook achterwege laten of vervangen door citroensap en wat extra suiker naar smaak.
- In plaats van kwark kun je de fruitsalade ook serveren met bijvoorbeeld Griekse yoghurt, hangop of vanille-ijs naar keuze. Het is ook erg lekker om er kletskoppen bij te serveren.
- Voor de fruitsalade
- 5-10 muntblaadjes
- 100 ml limoncello
- 60 gr suiker (optioneel)
- rasp van ½-1 limoen
- 2 perziken of nectarines, geschild en in partjes
- 2 kiwi’s, geschild en in plakjes
- 125 gr blauwe bessen
- 250 gr aardbeien, ontkroond en de grote gehalveerd
- Verder nodig
- 600 gr kwark
- 30 gr amandelschaafsel
Zomerse fruitsalade maken
Snijd de muntblaadjes in fijne reepjes en doe deze samen met de limoncello, de suiker en de limoenrasp in een kom. Meng alles goed door. Voeg het fruit toe en schep dit om, zodat alles goed met elkaar gemengd is. Laat het fruit minimaal 1 uur op kamertemperatuur staan.
Verwarm voor het amandelschaafsel de oven voor op 160 °C. Verdeel het amandelschaafsel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster het 8-12 minuten tot het goudbruin is. Schep het amandelschaafsel halverwege de baktijd om. Houd het tegen het einde goed in de gaten, om te voorkomen dat het amandelschaafsel te donker wordt.
Verdeel de kwark over 6 borden of bakjes en schep daar de fruitsalade met aanhangend vocht op. Besprenkel de fruitsalade met het achtergebleven vocht en garneer tot slot met het geroosterde amandelschaafsel.
Foto Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)