Er gaat maar weinig boven een ouderwetse chocoladepudding. Soms wordt er enkel cacaopoeder gebruikt om chocoladepudding te maken, maar met dit recept maak ik een echte chocoladepudding; met pure chocolade naast de cacaopoeder. Deze versie is door de chocolade ook heerlijk vol van smaak en textuur.

chocoladepudding advocaatsaus

Ik serveer deze chocoladepudding met advocaatsaus. Deze combinatie heb ik ontdekt door banketbakker Cees Holtkamp. De saus kun je heel makkelijk zelf maken met dit advocaatsaus recept en zorgt ervoor dat deze klassieker nog lekkerder wordt!

Met dit recept maak je een chocolade pudding voor 6 personen 

5 tips voor zelfgemaakte chocoladepudding

  • Deze chocoladepudding met echte chocolade heb ik gemaakt in een puddingvorm met een inhoud van 1 liter. Het ziet er ook heel leuk uit als je de chocoladepudding in een brioche-vorm maakt.
  • Normaal gesproken spoel ik de vorm om met koud water voordat ik het puddingmengsel erin giet. Dat werkt perfect bij bijvoorbeeld griesmeelpudding. Voor deze chocoladepudding is een andere methode nóg handiger: spray de vorm licht in met bakspray of vet de vorm met behulp van een stukje bakpapier in met wat neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie). Hierdoor laat de pudding prachtig los en hoef je de vorm nauwelijks te verwarmen in warm water. Een kleine bonustip: kantel de vorm zachtjes heen en weer zodat de pudding overal goed loskomt, en stort ‘m dan op een bord. Zo krijg je een perfect gevormde chocoladepudding!
  • Heb je geen puddingvorm of geen zin om de chocopudding te storten, dan kun je ‘m ook in (kleine) glaasjes maken en met glaasje en al serveren. Of serveer de mini chocolade puddinkjes in leuke potjes. De saus (of een andere topping) kun je dan gewoon op de pudding in de glaasjes of potjes doen. En extra handig: in glaasjes of potjes is dit toetje ook nog eens goed mee te nemen.
  • Wil je extra crunch toevoegen aan dit chocoladepudding recept, serveer er dan wat verkruimelde cantuccini of amaretti bij. 
  • Ik maak deze chocoladepudding met maizena als bindmiddel. Wil je liever een ander bindmiddel gebruiken? Bekijk dan mijn artikel ‘alles over bindmiddelen‘ voor handige tips om maizena te vervangen.
Chocoladepudding

Hoe chocoladepudding bewaren?

Je kunt deze pudding heel goed 2-3 dagen van tevoren klaarmaken. Bewaar de chocoladepudding in de koelkast tot je ‘m nodig hebt. De advocaatsaus kun je ook 2-3 dagen in de koelkast bewaren. 

Meer inspiratie voor pudding

Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocoladepudding
  • 800 ml melk
  • 1 tl vanille-extract, optioneel
  • 70 gr suiker
  • 60 gr maizena
  • 15 gr cacaopoeder
  • 150 gr pure chocolade, grof gehakt
  • Verder nodig
  • neutrale olie of bakspray, om in te vetten
  • advocaatsaus
Broodbakbol banner desktop
makkelijke bakboek mob

Zelf chocoladepudding maken – Stap voor stap recept

Doe 700 milliliter van de melk, optioneel samen met het vanille-extract, in een pan en breng dit aan de kook. Meng intussen de rest van de melk met de suiker, maizena en het cacaopoeder met een garde tot alle klontjes eruit zijn en je een glad mengsel hebt. Schenk de helft van de kokende melk bij het suikermengsel en roer door. Schenk alles terug in de pan en breng het al roerend aan de kook. Blijf roeren terwijl je het 1-2 minuten laat doorkoken. Haal de pan van het vuur en roer de gehakte pure chocolade erdoor, tot deze opgelost is.

Spray een puddingvorm met een inhoud van 1 liter vorm licht in met bakspray of vet de vorm met behulp van een stukje bakpapier in met wat neutrale olie. Schenk het mengsel in de vorm en dek het af met plasticfolie. Laat de pudding eerst op kamertemperatuur afkoelen en zet ‘m daarna minimaal 3 uur in de koelkast.

Chocoladepudding serveren

Haal de chocoladepudding uit de koelkast en maak met een scherp mes de bovenkant van de pudding rondom los. Kantel de vorm en draai deze iets rond, zodat de zijkanten van de pudding goed loskomen. Stort de pudding vervolgens op een bord. Gaat dat lastig, dompel de vorm dan enkele seconden in een bak met heet water (kijk uit dat er geen water bij de pudding komt). Serveer de zelfgemaakte chocoladepudding met de advocaatsaus.

Foto’s: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)