Deze yoghurt-citroenpudding met bramensaus is een makkelijke, zomerse pudding met frisse smaken. Perfect als luchtig toetje op een zomerse avond na een BBQ. Zorg wel dat je op tijd begint, zodat de pudding genoeg tijd heeft om op te stijven. Maar zodra je de citroenpudding (binnen no-time) in de koelkast hebt staan, heb je er geen omkijken meer naar. 

Citroenpudding met yoghurt en bramensaus

Dit citroenpudding recept is voor 6 personen.

Dit zomerse toetjesrecept komt uit mijn nieuwste boek Toetjesbijbel. Hierin vind je 300 recepten, van makkelijke en alledaagse toetjes tot showstoppers en alles wat ertussenin zit. Ik vertel meer over dit boek in dit artikel, maar wil je de Toetjesbijbel direct bestellen? Dat kan hier. 

Toetjesbijbel - cover

4 tips voor de lekkerste citroenpudding

  • De puddingvorm die ik op de foto heb gebruikt is van mijn ouders, daar maakten we vroeger altijd pudding in. Zo leuk dat ik die nu kan gebruiken. Tip: voor leuke puddingvormen zijn kringloopwinkels en rommelmarkten ideaal.  
  • In plaats van de bramensaus kun je deze zomerse pudding ook serveren met zelfgemaakte frambozensaus.
  • Begin op tijd met het maken van deze citroenpudding, deze moet minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. En ook de bramensaus moet afkoelen voordat je ‘m kunt gebruiken. 
  • Je kunt de citroenpudding ook 1-2 dagen van tevoren maken en bewaren in de koelkast. 
Citroenpudding met yoghurt en bramensaus
Ingrediëntenlijst
  • Voor de citroenpudding
  • 300 ml slagroom
  • rasp en sap van 1½ -2 citroenen
  • 100 gr suiker
  • 4 gelatineblaadjes (6,7 gr), geweekt in koud water
  • 300 gr Griekse yoghurt
  • Verder nodig
  • bramensaus
  • verse bramen om te garneren, optioneel
Broodbakbol banner desktop
nieuwsbrief zomers e-book mobiel

Zelf citroenpudding maken met yoghurt en bramensaus 

Doe de slagroom in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) lobbig op. Zet de lobbig opgeklopte slagroom tot gebruik in de koelkast. 

Doe de rasp en het sap van de citroenen samen met de suiker in een steelpan en verhit dit al roerend op middelhoog vuur, tot de suiker opgelost is. Haal de pan van het vuur en los de geweekte gelatineblaadjes op in het warme citroenmengsel.

Giet het citroenmengsel door een fijne zeef en meng het vervolgens met de Griekse yoghurt. Spatel de helft van de lobbig geklopte slagroom door het yoghurtmengsel tot het goed gemengd is. Spatel daarna de andere helft van de slagroom door het mengsel en probeer daarbij de luchtigheid goed te behouden. 

Spoel een puddingvorm met een inhoud van 1 liter om met koud water en schep het mengsel daarin. Dek de pudding af met plasticfolie en laat ’m minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Dompel voor het serveren de vorm enkele seconden in een bak met heet water (kijk uit dat er geen water bij de pudding komt). Maak met een scherp mes de bovenkant rondom los en stort de luchtige citroenpudding op een schaal. Serveer de pudding met de bramensaus.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Eugenie 2023-08-12 17:44:52

Ik kan de hoeveelheden niet zien bij de citroenpudding 200 ml of 300 ml slagroom en yoghurt

Beantwoorden
EU
Rutger 2023-08-17 08:03:58

Hi. Er was inderdaad een foutje met de lay-out van de site, waardoor de hoeveelheden wat lastiger te zien waren. Als het goed is kun je het nu weer goed zien.

Beantwoorden
Hedwig 2023-08-14 11:31:30

300 ml slagroom = volgens recept Rutger bakt!!!

Beantwoorden
HE
Francien 2023-08-16 21:50:52

Makkelijk te maken en super lekker!

Beantwoorden
FR
Willemien van Schouwen 2023-08-24 15:27:44

Hallo Rutger,
Over vakantierecepten gesproken: al jarenlang komen wij in Zwitserland. Ik heb zelf het Zwitserse virus gekregen om wähe te bakken en dan het liefst met abrikozen(vers) of kwetsen De kwetsen zijn in Nederland jammer genoeg niet in de winkel te koop. Om te bakken zijn deze zooo lekker! Ken je de wähe ook?
Met groet, Willemien

Beantwoorden
WI
Rutger 2023-08-28 08:49:18

Ha, wat leuk! Ja ik ken wähe. Nog geen recept van zelf, maar wel vaak geproefd op vakantie!

Beantwoorden
Willemien 2023-09-20 16:24:25

Zelf heb ik het recept van een Zwitserse vriendin. Met nog wat aanpassingen bak ik nu mijn eigen wähes. Ze zijn verrukkelijk, vooral met verse abrikozen of kwetsen ( jammer genoeg hier in Nederland niet verkrijgbaar). Maar je kan het met allerlei vruchten maken, ook met rabarber😋

Beantwoorden
WI
Rutger 2023-09-25 07:55:12

Dat klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Angela 2023-08-26 19:19:14

Hij was heerlijk! Maar een recept van jou is nog nooit tegengevallen. Dankjewel voor al het lekkers dat je ontwikkeld en deelt. 😃

Beantwoorden
AN
Rutger 2023-08-28 08:47:52

Wat leuk om te lezen! Geniet er van!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.