Deze klassieker is afkomstig uit Het hartige bakboek! Tijdens het proefbakken ontdekte ik dat de bodem van de beef Wellington veel gaarder en krokanter wordt als je de Wellington op een voorverwarmde pizzasteen bakt. Echt een aanrader! Om er zeker van te zijn dat de ossenhaas mooi rosé gebakken wordt, is een kernthermometer onmisbaar voor dit beef Wellington recept.

Beef wellington
Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 1 kg ossenhaas, aan een stuk
  • 2 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook, grof gehakt
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 150 gr oesterzwammen
  • 30 gr boter
  • 1-2 el verse bladpeterselie, fijngehakt
  • 12-16 plakken rauwe ham
  • zout en peper
  • Verder nodig
  • 1 recept bladerdeeg, of 2 rollen koelvers bladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt
  • olijfolie, om in te bakken
  • bloem, voor het werkblad
kinderbakboek banner mob

Beef Wellington maken

Bestrooi de ossenhaas met zout en peper. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de ossenhaas in enkele minuten aan alle kanten bruin. Haal de ossenhaas uit de pan en laat deze afkoelen.

Doe de sjalotjes, knoflook, kastanjechampignons en oesterzwammen in een hakmolentje of keukenmachine met messen en hak ze fijn. Het mengsel hoeft niet al te fijn te worden, je mag nog stukjes zien. Verhit de boter in een pan en bak het paddenstoelenmengsel daar 10 tot 15 minuten in, tot het meeste vocht verdampt is. Breng het mengsel op smaak met de peterselie en zout en peper en laat het afkoelen.

Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoekige lap die groot genoeg is om de ossenhaas in te verpakken. Bedek het deeg met de plakken rauwe ham en verdeel daar het (afgekoelde) paddenstoelenmengsel over. Leg de ossenhaas erop, maak de deegrandjes licht vochtig met water en vouw het deeg vervolgens om de ossenhaas heen dicht. Leg het pakketje met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven (liefst met pizzasteen) voor op 200 °C. Haal de beef Wellington 1 uur van tevoren uit de koelkast. Maak met een klein uitstekertje of scherp mesje een klein gat aan de bovenkant, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei en steek een kernthermometer in het vlees. Bak de beef Wellington tot deze een kerntemperatuur van 52 °C heeft, dat is afhankelijk van de dikte van het vlees ergens tussen de 35 en 65 minuten. Laat de beef Wellington na het bakken 10 minuten rusten voordat je hem serveert.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (20)
Car 2018-12-08 19:24:20

Hallo Rutger,

Graag zou ik de ham willen vervangen ivm geen varkensvlees eten( allergie) Suggesties?

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-12-11 11:40:19

Je zou bijvoorbeeld runder rookvlees kunnen gebruiken.

Beantwoorden
Sereh 2018-12-11 09:08:43

Ik vervang spek of ham meestal met rookvlees. Dus dit is ook mijn vraag hier kan dat ook? Of moet het een vetter stuk vlees zijn?

Beantwoorden
SE
Jill 2020-12-25 14:52:27

Ik heb vorig jaar een wellington gemaakt en ook ivm geen varkensvlees eters, runderrookvlees gebruikt! Was fantastisch! Het verzoek was hem weer te maken dus ik ga met een uurtje aan de gang ;)

Beantwoorden
JI
Rutger 2020-12-30 09:59:57

Wat een leuke tip! Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Rutger 2018-12-11 11:26:52

Volgens mij moet dat ook heel goed kunnen.

Beantwoorden
Patricia 2018-12-09 16:02:28

Is het mogelijk dit zonder paddestoel te maken?

Beantwoorden
PA
Rutger 2018-12-11 11:32:51

De paddestoelen vormen een isolatielaagje tussen het vlees en het deeg. Je kunt ze weglaten, maar mogelijk wordt het deeg dan iets minder knapperig.

Beantwoorden
Mirjam 2018-12-10 11:42:14

Hi Rutger,

Voor hoeveel personen is dit recept? Kan het ook met een kleiner stuk ossenhaas?

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-12-11 11:31:49

Je kunt hier met 6 personen van eten. Het kan ook met een kleiner stuk. Houd dan wel de kerntemperatuur goed in de gaten; de baktijd zal korter worden.

Beantwoorden
Colette 2018-12-16 15:19:05

Hi Rutger,
Wordt de ossenhaas juist niet droog doordat het stoom kan ontsnappen?

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-12-17 08:30:09

Nee zeker niet. Doordat de stoom kan ontsnappen wordt het bladerdeeg juist gaar, als er teveel vocht is aan de binnenkant kan dat namelijk niet gaar worden.

Beantwoorden
Patricia 2018-12-23 22:20:59

Wat kun je met restjes doen als we over hebben?

Beantwoorden
PA
Rutger 2018-12-24 13:12:58

Invriezen en nog kort oppiepen in de oven voordat je het weer gaat serveren.

Beantwoorden
Marjo 2019-12-20 13:05:04

Kan dit bv ook met varkenshaas??

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-12-20 15:03:31

Voor dit recept is het minder geschikt; het bladerdeeg heeft een bepaalde tijd in de oven nodig om goed gaar te worden. Het gevaar met varkenshaas is dan dat deze te gaar wordt.

Beantwoorden
Matgosia 2020-12-20 11:37:28

Kan je ook een stuk rosbief gebruiken Ipv ossenhaas?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-12-22 10:52:16

Dat durf ik je niet te zeggen.

Beantwoorden
Veerle 2020-12-21 14:04:50

Als je 1.5 kg ossenhaas neemt blijft de baktijd en kerntemperatuur hetzelfde?

Beantwoorden
VE
Rutger 2020-12-22 10:12:25

De kerntemperatuur blijft hetzelfde. De baktijd kan iets langer worden, maar als je de kerntemperatuur aanhoudt komt het helemaal goed!

Beantwoorden
Scarlet 2020-12-23 00:28:21

Beste Rutger,
Voor hoeveel personen is dit recept?
Alvast dank en fijne feestdagen.

Beantwoorden
SC
Rutger 2020-12-30 10:34:07

Voor 5-6 personen.

Beantwoorden
Scarlet 2020-12-23 00:30:41

Ow en kan het een dag van tevoren worden voorbereid en dan op de dag van benuttigen in de oven?

Beantwoorden
SC
Rutger 2020-12-30 10:33:31

Dat kan prima!

Beantwoorden
frank 2020-12-29 13:14:18

Hi Rutger,

Heerlijk recept, gegeten met 2e kerstdag. Wij hebben inderdaad ook runderrookvlees gebruikt dit kan ik zeker aanraden.
Wij kregen echter wel een vochtige bodem, niet zo mooi als die van jou.
Weet jij waar dat aan gelegen kan hebben ? Wij hebben het recept geheel gevolgd.

Beantwoorden
FR
Rutger 2020-12-30 09:30:28

Dat komt doordat het vlees of de vulling toch te veel vocht verliest of doordat de beef Wellington niet genoeg warmte van onderen krijgt.

Beantwoorden
Piet 2021-11-06 16:39:58

Kan dit ipv pizzasteen met een gourmet steen???

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-11-10 08:14:13

Daar heb ik zelf geen ervaring mee...

Beantwoorden
Elsbeth 2021-11-24 13:44:55

Hi! Ik wil de Wellington dit jaar mooi afwerken met een opengewerkte laag bladerdeeg. Heeft dit invloed op bijv. de baktijd?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-11-25 14:23:42

Nee hoor, het gaat uiteindelijk vooral om de kerntemperatuur van het vlees die belangrijk is.

Beantwoorden
6-12-2021 2021-12-07 14:52:46

Wat kan ik daar voor saus bij makek

Beantwoorden
6-
Rutger 2021-12-08 22:11:15

Rode wijnsaus, champignonsaus, pepersaus, eigenlijk wat je maar lekker lijkt. Maar ook zonder saus is het heerlijk!

Beantwoorden
Yolly Reijn 2021-12-09 14:27:45

Kan je beef Wellington (gekocht bij de slager) ook invriezen en daarna afbakken?

Beantwoorden
YO
Rutger 2021-12-14 08:52:22

Dat moet je aan de slager vragen :)

Beantwoorden
Anita 2021-12-21 13:02:24

Hoi Rutger, is het de bedoeling om de beef wellington zo op de pizza steen te plaatsen of met bakpapier er tussen? Hoor het graag, dankjewel.
Groet, Anita

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-22 07:25:28

Hoi. Ik zou het wel met bakpapier ertussen doen. Dan weet je zeker dat het goed gaat.

Beantwoorden
Mirjam Maasland 2021-12-21 15:01:12

Voor hoeveel personen is dit recept?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-12-22 07:24:42

Je kunt hier zeker met 6 personen van genieten.

Beantwoorden
Elise 2021-12-22 14:20:50

Lijkt me heerlijk, die ga ik maken! 😋
Wat is eventueel lekker om er bij/naast te eten?
Tips?

Beantwoorden
EL
Hester 2021-12-25 11:25:01

Hoi Rutger
Deze staat morgen op het menu😀 vraagje: ik lees dat je twee rollen bladerdeeg gebruikt, is dat niet te veel voor 1 stuk?

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-12-27 14:05:07

Het is lastig om een groot stuk vlees in 1 rol helemaal te verpakken.

Beantwoorden
Rita Polman 2021-12-25 12:00:56

Hallo Rutger, wij hebben KERSTAVOND de Beef Wellington voor de 1e keer gemaakt volgens jouw recept. Prachtig gerecht. Hier viel het champignonmengsel los van het vlees bij het aansnijden. Zou je dan met het eimengsel het vlees mogen insmeren om het te laten plakken? Idd is de kerntemperatuur heel belangrijk! Waarom moet het geheel eerst in de koelkast rusten? Trekken de smaken champignon/vlees dan beter in elkaar?. Alvast bedankt voor de tips. Fijne Kerst gewenst.

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-12-27 14:04:37

Hi. Of het insmeren van het vlees met ei helpt, dat betwijfel ik. Door het rusten in de koelkast bakt het bladerdeeg mooier.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.