Pommes duchesse, hertoginnenaardappelen of aardappel rozetten: hoe je ze ook noemt, deze opgespoten aardappeltoefjes geven iedere maaltijd een koninklijk tintje. Ze zijn een perfect (bij)gerecht tijdens kerst of andere feestdagen en een alternatief voor bijvoorbeeld aardappelkroketjes of pommes dauphine.

Je kunt in de meeste supermarkten een zak kant-en-klare pomme duchesse kopen in het vriesvak, maar zelfgemaakt zijn ze natuurlijk veel lekkerder. Dit pomme duchesse recept is een basisrecept, maar je kunt de aardappelpuree naar wens op smaak brengen. Voeg bijvoorbeeld kruiden, specerijen of bijvoorbeeld wat geraspte kaas toe. Zelf vind ik kerriepoeder en geraspte oude kaas een heerlijke combinatie in de puree.

Pommes duchesse

Pommes duchesse bewaren

Houd je pommes duchesse over of wil je de aardappel rozetten van tevoren voorbereiden? Je kunt de opgespoten aardappeltoefjes 2-3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren, of 3-4 maanden in de vriezer. Dat invriezen gaat het makkelijkst door de toefjes eerst op een met bakpapier beklede (bak)plaat te spuiten en deze in z’n geheel in de vriezer te zetten. Als de aardappeltoefjes eenmaal bevroren zijn kun je ze van het bakpapier afhalen en in een (diepvries)zakje bewaren. 

Laat de pommes duchesse niet ontdooien wanneer je ze gaat bakken, maar leg ze rechtstreeks vanuit de vriezer op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif deze de oven in. 

Pommes duchesse in de airfryer

Je kunt de pommes duchesse ook in de airfryer bakken, maar dan is het wel aan te raden om er speciaal (geperforeerd) bakpapier voor de airfryer onder te leggen. Zonder dat bakpapier bakken de aardappeltoefjes vast aan het mandje van de airfryer. Gewoon bakpapier gebruiken wordt afgeraden. Verwarm de airfryer op 200 °C en bak de aardappeltoefjes in 10-15 minuten goudbruin. 

Afhankelijk van hoe groot je de rozetten maakt, kun je met dit pomme duchesse recept zo’n 25 stuks maken. 

Pommes duchesse
Ingrediëntenlijst
  • Voor de pommes duchesse
  • 500 gr kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
  • 1 eidooier
  • 60 g boter
  • 50 ml melk
  • witte peper
  • zout
kinderbakboek banner desk

Zelf pommes duchesse maken 

Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook. Kook daarin de aardappels volledig gaar, dit zal zo’n 15-25 minuten duren. De kooktijd verschilt per aardappelsoort en heeft ook te maken met de grootte van de stukken aardappel. Zorg er daarom wel voor dat alle stukken ongeveer even groot zijn. Prik met een vork of scherp mes in de aardappels om te checken of ze gaar zijn. Als de vork of het mes makkelijk in de aardappel glijdt, dan zijn ze gaar. 

Giet de aardappels af en pureer ze direct met behulp van een pureeknijper of een pureestamper. Meng de eidooier, boter en de melk door de puree en meng alles tot een mooie gladde puree. Breng op smaak met witte peper en zout. 

Pommes duchesse opspuiten

Doe de aardappelpuree in een spuitzak met een gekartelde spuitmond van 1- 1½ centimeter. Spuit daarmee toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt de de pommes duchesse nu gelijk bakken of bewaren om later af te bakken. 

Pommes duchesse bakken

Verwarm de oven (bij voorkeur op de hete-luchtstand) voor op 220 °C. Bak de pommes duchesse 20-30 minuten tot ze goudbruin zijn. Serveer ze direct.  

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
George 2023-04-01 15:02:59

Waar zou het eiwit, wat niet in dit recept gebruikt wordt, voor gebruikt kunnen worden??

Of kan toch een volledig ei in het recept gebruikt worden?

Beantwoorden
GE
Rutger 2023-04-03 06:50:39

Hoi! Hier staat een overzicht van recepten die je met (overgebleven) eiwit kunt maken: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/eiwit-over-lekkere-recepten-met-overgebleven-eiwit/

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.