Knapperige aardappelsoesjes met een zachte, smaakvolle vulling: dit recept voor pommes dauphine is om je vingers bij af te likken. Deze aardappelsoesjes zijn perfect voor de feestdagen of andere speciale gelegenheden. Vooral zelfgemaakt zijn ze onwijs lekker en als je dit eenmaal hebt geprobeerd, wil je waarschijnlijk nooit meer anders.

Met dit recept kun je zo’n 25 aardappelsoesjes maken. 

Hoe maak je aardappelsoesjes (pommes dauphine)?

Pommes dauphine worden gemaakt van aardappelpuree en soezenbeslag. Door het soezenbeslag door de puree te mengen krijg je een superlekker resultaat na het bakken: soezen met een zachte, donzige aardappelvulling en een knapperige korst.

In dit pomme dauphine recept bak ik de aardappelsoesjes in de frituur. Het bakken van de pommes dauphine heb ik ook in de oven geprobeerd, maar dat is echt veel minder lekker. De frituur is de beste en lekkerste manier om deze aardappelsoesjes te bakken!

Pommes dauphine

Pommes dauphine bewaren

Als je wilt, kun je de aardappelsoesjes bewaren. Doe dit wel voordat je ze bakt. Bewaar de bolletjes na het vormen 1-2 dagen afgedekt in de koelkast. 

Pommes dauphine invriezen

Een andere mogelijkheid is om de soesjes in te vriezen, ze blijven dan 3-4 maanden goed. Ga je de pommes dauphine invriezen? Leg de aardappelbolletjes los van elkaar op een met bakpapier beklede (bak)plaat en zet deze in de vriezer. Als de bolletjes bevroren zijn kun je ze van het bakpapier afhalen en in een (diepvries)zakje doen. 

Let op: laat de bolletjes voordat je ze gaat bakken helemaal ontdooien, in de koelkast op een stuk bakpapier. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor de aardappelsoesjes
  • 500 gr kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
  • 40-50 g roomboter
  • ½ recept soezendeeg
  • witte peper
  • zout
  • Verder nodig
  • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
kinderbakboek banner desk

Zelf pommes dauphine maken: stap voor stap

Dit pommes dauphine recept bestaat uit verschillende stappen, zoals het maken van het beslag, het vormen van de aardappelsoesjes en het bakken van de pommes dauphine.. Voor het beslag heb je naast aardappelpuree ook soezendeeg nodig. Hoe je dat maakt, leg ik je uit in mijn soezendeeg recept.

Aardappelpuree maken

Voor de aardappelpuree breng je een pan met ruim gezouten water aan de kook. Kook de aardappels volledig gaar in ongeveer 15-25 minuten. Hoelang de kooktijd is, is afhankelijk van de aardappelsoort. Ook de grootte van de stukken aardappel is van invloed op de kooktijd, zorg daarom dat alle stukken ongeveer even groot zijn. 

Check of de aardappels gaar zijn door er met een vork of scherp mes in te prikken. Als je mes of vork door de aardappel glijdt, dan is deze gaar. Giet de aardappels vervolgens af en pureer ze direct. Dit doe je met een pureeknijper of pureestamper.

Meng de roomboter en het soezenbeslag door de puree. Breng de puree op smaak met witte peper en zout. Dek het mengsel af met plasticfolie en laat het afkoelen.  

Pommes dauphine vormen

Je kunt de aardappelsoesjes nu op verschillende manieren vormen: met behulp van twee kleine lepels, met een kleine ijslepel of gewoon met je handen. Die laatste methode heeft mijn voorkeur. 

Zorg dat het mengsel goed afgekoeld is en weeg dan porties van zo’n 30 gram af. Rol dit met je hand tot een mooi bolletje en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat in de koelkast totdat je de pommes dauphine gaat bakken, of vries ze in om ze nog langer te bewaren. 

Pommes dauphine bakken 

Verwarm de zonnebloem- of arachideolie voor tot 180 ⁰C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. 

Bak de pommes dauphine 4-6 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat de aardappelsoesjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze direct.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
patrick 2022-12-20 15:04:38

als je van de aardappel puree bolletjes moet vormen. waar is het soesendeeg dan voor?

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-12-21 08:49:19

Lees even goed de bereiding, het soezendeeg wordt met de aardappelpuree gemengd.

Beantwoorden
Maggie 2022-12-20 21:39:22

Dat moet je erdoorheen mengen volgens het recept!

Beantwoorden
MA
Annie 2022-12-21 20:29:47

Vandaag gemaakt, erg goed gelukt en was erg lekker. Dank je wel voor het recept.
Zou je er ook een smaakje aan toe kunnen voegen? Heb je suggesties?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-12-27 08:39:33

Je kunt naar eigen smaak kruiden/specerijen of bijvoorbeeld wat geraspte kaas aan de aardappelpuree toevoegen.

Beantwoorden
Bea 2023-02-02 13:11:09

Ik had deze gemaakt en omdat je schreef dat je ze ook kon invriezen had ik dat met een paar gedaan. Alleen na het ontdooien werden ze vloeibaar en kon ik ze niet frituren maar weggooien 🙁. Enig idee hoe dat kan?

Beantwoorden
BE
Rutger 2023-02-06 08:22:23

Dat is heel gek. Het is aardappelpuree met wat soezenbeslag, dat zou niet vloeibaar moeten zijn .Heb je ze wel in de koelkast laten ontdooien gewoon?

Beantwoorden
Bea 2023-02-09 18:38:01

Ja dat heb ik gedaan. Maar het werd een vloeibare prutje. Degene die ik meteen heb gefrituurd waren heerlijk en supergoed gelukt

Beantwoorden
BE
Rutger 2023-02-13 07:30:48

Wat gek. Ik vind het lastig om te zeggen hoe dat zou kunnen. Aardappelpuree en soezenbeslag zouden niet vloeibaar moeten kunnen worden.

Beantwoorden
Bea 2023-02-19 15:54:17

Ik ga het gewoon nog eens proberen ☺️

Beantwoorden
BE

U kunt niet meer reageren.