Ingrediëntenlijst
  • Voor de aardappelpuree
  • 500 gr kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
  • 1 eidooier
  • 1-½ 2 el gehakte platte peterselie
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • witte peper
  • zout
  • snuf nootmuskaat, optioneel

Aardappelkroketjes zijn voor mij een typisch zondags gerecht voor in de wintermaanden of een lekker (bij)gerecht tijdens de feestdagen. Zelf serveer ik ze graag samen met stoofvlees of stoofpeertjes, maar je kunt natuurlijk alle kanten op met een maaltijd met knapperige, smaakvolle aardappelkroketjes.

Zelfgemaakt zijn deze aardappelkroketten natuurlijk het allerlekkerst en dit is een ideaal recept om van te voren te maken voor de feestdagen. Verderop in dit artikel geef ik een aantal heerlijke variaties op de aardappelvulling van ‘gewone’ aardappelkroketjes. Maak je liever andere aardappelgarnituur? Bekijk dan ook mijn pommes duchesse recept of mijn recept voor pommes dauphine.

Met dit recept maak je zo’n 15 aardappelkroketjes, afhankelijk van de grootte van de kroketten.

Aardappelkroketten bakken: frituur, oven of airfryer?

Persoonlijk vind ik deze zelfgebakken aardappelkroketjes het lekkerst als ze gebakken zijn in de olie, maar je kunt ze ook in de oven of airfryer maken. Dat werkt het beste als je de kroketjes eerst invriest. De resultaten worden wel echt anders dan wanneer je de kroketjes frituurt: ze worden iets minder krokant en worden ook iets minder (gelijkmatig) goudbruin. 

In de oven

Verwarm de oven voor op 220 °C, bij voorkeur op hete lucht. Verdeel de aardappelkroketjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 20-25 minuten goudbruin. Draai de kroketjes tijdens het bakken eenmaal om. Wil je de aardappelkroketjes extra krokant en mooi goudbruin van kleur maken? Bestrijk ze dan voordat ze de oven in gaan met behulp van een bakkwastje met een klein beetje neutrale olie. 

In de airfryer 

Gebruik ook hier aardappelkroketjes die bevroren zijn. Verwarm de airfryer op 200 °C. Voor het lekkerste en knapperigste resultaat uit de airfryer bestrijk je de kroketjes eerst met behulp van een bakkwastje met wat neutrale olie. Bak de aardappelkroketjes in de airfryer in 12-17 minuten goudbruin. 

Variëren met de vulling 

De standaard aardappelkroketjes zijn al ontzettend lekker, maar het is ook heel leuk om de ‘gewone’ vulling van aardappelpuree wat meer smaak te geven. Breng de puree bijvoorbeeld op smaak met kruiden, specerijen of kaas. In dit recept heb ik ervoor gekozen om gehakte peterselie en wat geraspte Parmezaanse kaas door de puree te mengen. Dat maakt de aardappelkroketjes extra smakelijk! 

Let er wel op dat je de aardappelpuree niet te vochtig maak. Voeg bijvoorbeeld geen melk of boter toe, dat vergroot de kans dat de kroketjes open knappen tijdens het frituren. 

Aardappelkroketjes bewaren 

Zelfgemaakte aardappelkroketjes kun je in de koelkast 2-3 dagen bewaren. In de vriezer kun je ze zeker 3-4 maanden bewaren. Vries de aardappelkroketjes eerst los van elkaar in, bijvoorbeeld door ze op een met bakpapier beklede (bak)plaat in de vriezer te zetten. Als ze eenmaal bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een (diepvries)zak doen.  

Aardappelkroketjes recept

Stap voor stap zelf aardappelkroketjes maken 

Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook om de aardappels in te koken. Kook de aardappels vervolgens gaar in zo’n 15-25 minuten. De kooktijd is afhankelijk van de grootte van de stukken en de aardappelsoort. Snijd de aardappel in even grote stukken, zodat alles even snel gaart. Met een vork of scherp mes kun je checken of de aardappels gaar zijn. Giet de aardappels af en pureer ze direct met behulp van een pureeknijper of een pureestamper. 

Meng de eidooier, de gehakte peterselie en de Parmezaanse kaas door de aardappelpuree en breng deze vervolgens op smaak met witte peper, zout en naar wens met wat nootmuskaat. Laat de aardappelpuree afkoelen voordat je het verwerkt tot kroketjes. 

Aardappelkroketjes vormen

Klop de eiwitten met de eetlepel bloem los. 

Je kunt de aardappelkroketjes vormen op verschillende manieren. Zelf vind ik het heel makkelijk en mooi om gebruik te maken van een spuitzak. Zo worden de aardappelkroketjes het meest gelijkmatig.  Doe een glad spuitmondje met een doorsnede van ongeveer 2½ centimeter in de spuitzak en vul de spuitzak vervolgens met de aardappelpuree. Spuit een lange sliert van de puree op het fijne paneermeel. Omdat de aardappelpuree best stug kan zijn is het handig om niet de hele spuitzak op spanning te brengen, maar enkel het onderste deel van de spuitzak. Op die manier hoef je minder druk te zetten. 

Aardappelkroketten paneren

Knip of snijd de rol aardappelpuree vervolgens in stukjes van 6-7 centimeter en rol deze door het fijne paneermeel. Heb je geen spuitzak of vind je dat lastig, dan kun je de aardappelkroketjes ook met de hand vormen. Weeg dan porties aardappelpuree van 35-40 gram af en rol deze in het fijne paneermeel tot een kroketje. 

Rol de kroketjes vervolgens door het eiwit en daarna door het grove paneermeel. Laat de aardappelkroketjes minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je ze gaat bakken, of vries ze in om ze langer te bewaren.

Aardappelkroketjes bakken 

Verwarm de zonnebloem- of arachideolie voor tot 180 ⁰C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. 

Bak de aardappelkroketjes 4-5 minuten, tot ze goudbruin zijn. Reken voor bevroren aardappelkroketjes 5-6 minuten. Laat de aardappelkroketten uitlekken op keukenpapier en serveer ze direct.

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)