Deze ronde mini slofjes met passievrucht zijn een heerlijke combinatie van verschillende structuren: een knapperige en chewy sloffenbodem, een romige en frisse passievrucht curd en de luchtige en zoete Italiaanse meringue. Voor deze passievrucht gebakjes brand ik de meringue af met een gasbrander. Dat maakt de taartjes niet alleen mooier, maar het voegt ook net wat extra’s toe qua smaak. Dit recept is voor 12-14 passievrucht gebakjes.

Mini slofjes passievrucht

6 tips voor de lekkerste gebakjes

  • Ben je geen liefhebber van amandelspijs, of heb je een notenallergie? Dan kun je de mini-sloffen bodempjes ook maken met meegebakken banketbakkersroom. Check voor meer uitleg daarover mijn basisrecept sloffenbodem.
  • Voor de vulling gebruik ik mijn passievrucht curd recept. Volg dat recept en voeg dan op het einde nog een geweekt gelatineblaadje toe.
  • Voor deze gebakjes heb ik ronde tartelette ringen gebruikt met een doorsnede van 8 centimeter. Natuurlijk kun je ook speciale vormpjes voor minislofjes gebruiken. Wat ook handig is om te hebben: deze diktelatjes. Deze kun je gebruiken om het deeg gelijkmatig uit te rollen en zo worden al je gebakjes even hoog. 
  • Op zoek naar inspiratie voor andere mini slofjes? Probeer dan deze mini slofjes met frambozen en chocolade of deze mini cheesecake slofjes met blauwe bessen.
  • Een andere heerlijke combinatie van een sloffenbodem, frisse vulling en Italiaanse meringue: deze citroen-meringue slof. Of bekijk mijn handige overzicht met al mijn slof recepten.
  • Helemaal opgemaakt kun je de mini slofjes zo’n 3 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt ze ook 2-3 maanden bewaren in de vriezer. Zorg dan dat je genoeg tijd hebt om ze rustig te laten ontdooien in de koelkast. 
Mini slofjes passievrucht
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 180 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr suiker
  • 80 gr lichtbruine basterdsuiker
  • rasp van ¼-½ citroen
  • 1 eidooier
  • ¼ tl zout
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • Voor de spijsvulling
  • 150 gr amandelspijs, gekocht of zelfgemaakt
  • ½-1 ei
makkelijke bakboek desk
makkelijke bakboek mob

Zelf passievrucht slofjes maken 

Doe voor het deeg de boter, suiker, lichtbruine basterdsuiker, citroenrasp en de eidooier in een kom en meng ze door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles nog kort tot het een samenhangend deeg is. Maak een bol van het deeg, verpak deze in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten. 

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. 

Gebruik ronde (tartelette)ringen met een doorsnede van 7-8 centimeter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een lap van ½ centimeter dik. Druk met een tartelette ring plakjes deeg uit de grote lap. Vet de overige ringen in en leg ze in de bakplaat. Leg de deegplakjes in de bakringen. Het deeg dat je overhoudt, kun je opnieuw uitrollen. 

Meng het amandelspijs met wat ei, zodat het dunner wordt. Het spijsmengsel moet smeerbaar worden, maar ook weer niet te dun. Doe de spijsvulling in een spuitzak met een glad spuitmondje van 6-8 millimeter en verdeel de vulling over het deeg tot op ruim 1 centimeter van de rand. Je kunt de vulling ook met de bolle kant van een lepel op het deeg strijken. Bak de minislofjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Verwijder de bakringen direct na het bakken en laat de slofjes afkoelen.

Maak de passievrucht curd volgens het basisrecept en roer er aan het einde het geweekte gelatineblaadje door. Laat de curd afkoelen. 

Doe de afgekoelde passievrucht curd in een spuitzak met een glad spuitmondje van ½-1 centimeter en spuit de curd op het midden van de sloffenbodempjes.  

Doe de Italiaanse meringue in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1-1½ centimeter en decoreer de sloffen daarmee. Brand de meringue vervolgens af met een gasbrander.

Foto’s: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (3)
Harriette 2025-01-17 08:23:38

Hallo Rutger,
De minislofjes zien er heerlijk uit. Ik ga ze snel maken. Even een tip over je diktelatjes. Een goedkope (gratis) tip:
Vraag bij de bouwmarkt roerstokjes voor verf. Ze gebruiken 2 maten, 3 en 4 mm dik. En voor dunnere gebruik ik sateprikkers. Werkt perfect

Beantwoorden
HA
Rutger 2025-01-19 10:37:30

Dat werkt inderdaad ook heel goed! Thanks voor je reactie!

Beantwoorden
Esmee 2025-01-21 12:02:30

Hoi Rutger,

Dit recept ziet er echt heerlijk uit! Kan niet wachten om het uit te proberen.
Welk type spuitmondje heb je precies gebruikt om de Italiaanse meringue op te spuiten?

Beantwoorden
ES
Rutger 2025-01-27 09:29:15

Hi. Thanks! Ik heb een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter gebruikt.

Beantwoorden
Marielle 2025-02-09 18:55:23

Hoi Rutger,

Hoe lang kan ik het deeg (in de koelkast en ongebakken) bewaren?

Beantwoorden
MA