Ingrediëntenlijst
  • Voor het kruimeldeeg
  • 75 gr boter
  • 75 gr fijne suiker
  • 75 gr bloem
  • 25 gr amandelmeel
  • 2 tl kaneelpoeder
  • Voor de appelcake
  • 3 granny smith appels
  • 110 gr boter, op kamertemperatuur
  • 180 gr fijne suiker
  • 1 vanillestokje, het merg
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 150 ml volle melk
  • 360 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven

Deze appel kruimel cake is waanzinnig lekker; de zachte cake, de frisse stukjes appel en de knapperige kruimels zorgen er voor dat je blijft genieten van deze appelcake. Het recept voor deze cake is afkomstig uit het boek Made at home van Giorgio Locatelli. In dit boek vind je ruim 150 Italiaanse familierecepten: van osso bucco tot verschillende soorten gnocchi en van Toscaanse tomatensoep tot panna cotta met gorgonzola. Natuurlijk ging mijn aandacht direct naar het hoofdstuk Gebak, lekkernijen & ijs, waar ik dit fijne appelcake-recept vond.

Bereiding: Appel kruimel cake

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een ronde springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Maak eerst het kruimeldeeg: meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot het op droog broodkruim lijkt, of wrijf ze in een kom met de vingertoppen door elkaar. Zet de kom 30 minuten in de vriezer om de boter stevig te laten worden.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en hak ze grof. Klop in een kom met een houten lepel of in een keukenmachine de boter, suiker, het vanillemerg en zout tot een bleke, romige massa. Klop er een voor een de eieren door, gevolgd door de melk. Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel dit door het botermengsel. Meng tot slot de stukjes appel door het beslag.

Schep het beslag in de springvorm en bestrooi dit met het kruimeldeeg. Bak de taart 50-70 minuten tot de bovenkant goudbruin is en de cake gaart. Steek om te controleren of hij gaar is een satéprikker in het midden van de cake; hij moet er weer schoon uitkomen. Zo niet? Bak de cake dan nog wat langer.

Haal de cake na het bakken uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster. Bestuif de appel kruimel cake voor het serveren licht met poedersuiker.

Nieuwsgierig geworden naar Made at home? Kijk hier voor meer informatie!

made at home

 

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (10)
Laura 2018-11-03 19:01:13

Hoi Rutger,
De smaak was goed en de kruimels heel waren erg lekker maar ik vond de cake zelf wat aan de droge kant.
Misschien wat te lang gebakken, wie weet.
Bedankt voor het delen.
Groetjes Laura

Beantwoorden
LA
Rutger 2018-11-04 15:45:16

Dat kan inderdaad liggen aan het iets te lang of te heet bakken van de cake.

Beantwoorden
Marilisa 2018-09-21 23:42:56

Kan ipv de volle melk ook plantaardige melk gebruikt worden? Zo ja welke heeft de voorkeur? Bedankt!

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-09-24 07:52:38

Dat kan prima. Ik zou dan voor amandelmelk gaan.

Beantwoorden
Sandra Bresser 2018-07-06 20:55:06

Wat een lekker recept! Vanmiddag gemaakt en zitten net aan een kopje thee met een stuk(je) appel-kruimelcake. Heerlijk de zachte cake met het krokante kruimeldeeg.

Beantwoorden
SA
Ina 2018-07-06 12:06:02

Kan ik in plaats van een vanillestokje ook vanillesuiker gebruiken?

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-07-09 07:45:07

Ja hoor, dat kan prima. Alleen de smaak van echte vanille is wel altijd lekkerder dan die van vanillesuiker.

Beantwoorden
Esmée 2018-07-01 11:42:33

Geen woord van gelogen!!! Wat een waanzinnig lekkere cake. Nu al één van mijn favoriete cake recepten. Dank je Rutger voor het delen van dit heerlijke recept!

Beantwoorden
ES
Anne 2018-06-23 19:57:18

Rutger, Ik heb het recept vandaag gemaakt zoals hierboven beschreven. Ik heb vaker kruimeldeeg gemaakt en vandaag gebeurde dat mij al veel vaker overkomen is. Het werd een soort stevig deeg ipv kruimels. Als ik korter de keukenmachine laat draaien is alles nog niet goed gemengd. Dus mijn vraag is hoe je dit kunt voorkomen. Doe jij de boter in kleine stukjes gesneden? En welke haak gebruik jij K-klopper, deeghaak of garde? Dank alvast.

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-06-28 18:15:26

Hoi. Zeker met dit warmere weer krijg je al snel een echt deeg in plaats van een kruimeldeeg. Dat had ik ook bij dit deeg. Als je het deeg even in de koelkast legt, of zelfs in de vriezer, kun je het daarna gewoon verkruimelen en heb je perfect kruimeldeeg.

Beantwoorden
Elsbeth 2018-06-23 11:42:20

Wat een leuk recept. Vraag: kan je de amandelmeel vervangen door bloem?

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-06-28 18:16:12

Volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden
Bert 2018-06-22 20:23:47

Vandaag gelijk deze appelkruimeltaart gemaakt. Nou het is een toppertje hoor?
Heerlijk luchtig en door de appel lekker fris. De kaneel in de kruimel geeft een pittige bijt.
We houden deze taart er zeker in

Beantwoorden
BE
Rutger 2018-06-28 18:16:53

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Marieke 2018-06-22 17:46:35

Hij staat in de oven, ruikt al heeeerlijk!! Bedankt voor het recept.

Beantwoorden
MA
Geertje Jansen 2018-06-22 12:48:29

Wauw die ziet er heerlijk uit! Ik ga hem zeker uit proberen!!!

Beantwoorden
GE