- Voor het kruimeldeeg
- 75 gr boter
- 75 gr fijne suiker
- 75 gr bloem
- 25 gr amandelmeel
- 2 tl kaneelpoeder
- Voor de appelcake
- 3 granny smith appels
- 110 gr boter, op kamertemperatuur
- 180 gr fijne suiker
- 1 vanillestokje, het merg
- ¼ tl zout
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 150 ml volle melk
- 360 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- poedersuiker, om te bestuiven
Deze appel kruimel cake is waanzinnig lekker; de zachte cake, de frisse stukjes appel en de knapperige kruimels zorgen er voor dat je blijft genieten van deze appelcake. Het recept voor deze cake is afkomstig uit het boek Made at home van Giorgio Locatelli. In dit boek vind je ruim 150 Italiaanse familierecepten: van osso bucco tot verschillende soorten gnocchi en van Toscaanse tomatensoep tot panna cotta met gorgonzola. Natuurlijk ging mijn aandacht direct naar het hoofdstuk Gebak, lekkernijen & ijs, waar ik dit fijne appelcake-recept vond.
Bereiding: Appel kruimel cake
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een ronde springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Maak eerst het kruimeldeeg: meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot het op droog broodkruim lijkt, of wrijf ze in een kom met de vingertoppen door elkaar. Zet de kom 30 minuten in de vriezer om de boter stevig te laten worden.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en hak ze grof. Klop in een kom met een houten lepel of in een keukenmachine de boter, suiker, het vanillemerg en zout tot een bleke, romige massa. Klop er een voor een de eieren door, gevolgd door de melk. Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel dit door het botermengsel. Meng tot slot de stukjes appel door het beslag.
Schep het beslag in de springvorm en bestrooi dit met het kruimeldeeg. Bak de taart 50-70 minuten tot de bovenkant goudbruin is en de cake gaart. Steek om te controleren of hij gaar is een satéprikker in het midden van de cake; hij moet er weer schoon uitkomen. Zo niet? Bak de cake dan nog wat langer.
Haal de cake na het bakken uit de vorm en laat hem afkoelen op een rooster. Bestuif de appel kruimel cake voor het serveren licht met poedersuiker.
Nieuwsgierig geworden naar Made at home? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk






