Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 150 gr amandelspijs
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 150 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 500 gr verse kersen, ontpit
  • Voor de kruimels
  • 60 gr boter
  • 85 gr witte basterdsuiker
  • 100 gr bloem
  • snuf zout
  • ½ tl vanille-extract

Er zijn weer kersen! Heerlijk! Het is jammer dat ze altijd maar zo kort verkrijgbaar zijn, want het liefst eet ik ze het hele jaar door. Deze kersencake met knapperige kruimels is perfect om het kersenseizoen mee te vieren! De verschillende texturen in deze cake maken hem extra lekker! In plaats van verse kersen kun je deze kersencake trouwens ook met diepvrieskersen maken. Gebruik liever geen kersen uit blik of pot voor deze kruimelcake, die bevatten erg veel vocht.

Kersen-kruimelcake

Bereiding: Kersen-kruimelcake

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een springvorm van 24 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe het spijs, de boter, basterdsuiker en het zout in een kom en klop het geheel romig (ongeveer 5 minuten). Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Meng de bloem en het bakpoeder in een andere kom en zeef deze in gedeeltes boven het beslag. Spatel dit er voorzichtig door. Doe het beslag in de springvorm en verdeel daar de ontpitte kersen over.

Smelt voor de kruimels de boter in een steelpannetje en meng deze met de rest van de ingrediënten tot een kruimelig geheel. Verdeel de kruimels over de kersen.

Bak de cake in 60 tot 70 minuten gaar. Laat hem kort afkoelen. Verwijder de springvorm na 10 minuten en laat de kersen-kruimelcake verder afkoelen.

Kersen-kruimelcake

Foto’s: Erik Spronk
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (14)
tilly 2018-08-01 08:24:20

De cake ziet er heerlijk uit,en ik wil die vandaag maken,ik heb nog diepvries rode vruchten thuis,zou ik dat kunnen gebruiken .Groetjes Tilly

Beantwoorden
TI
Rutger 2018-08-02 16:19:05

Dat kan ook heel goed! Heerlijk!

Beantwoorden
Jacqueline 2018-08-04 17:51:32

Hoi Rutger, gebruik je M of L eieren.

Beantwoorden
JA
Rutger 2018-08-06 13:15:59

De recepten gaan altijd van M-eieren uit. Zie hier voor meer uitleg: https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Anne 2017-10-21 07:45:29

Hoi Rutger! Zou je de kersen in dit recept ook kunnen vervangen door ander fruit? Appel bijvoorbeeld?

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-10-23 09:01:46

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Bibian 2018-06-25 12:48:22

Kan ik de cake ook zonder amandelspijs maken?

Beantwoorden
BI
Rutger 2018-06-28 18:11:27

Zonder amandelspijs door het beslag zakken de kersen er snel in en komen ze op de bodem terecht. Als je dat niet erg vindt kun je een basisrecept voor cake gebruiken.

Beantwoorden
Laurine 2016-08-20 21:12:29

Super lekkere cake. Vooral de knapperigheid van de kruimels verraste me.

Beantwoorden
LA
Marleen 2016-08-12 17:23:04

Zou je deze cake buiten het seizoen ook met diepvries en/of kersen uit pot kunnen maken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-08-14 11:25:08

Dat kan, maar ik zou dan wel diepvrieskersen gebruiken. Kersen uit pot bevatten heel veel vocht, ik denk dat de cake dan te vochtig wordt.

Beantwoorden
Nelleke 2016-07-31 10:05:33

Hij staat in de oven en is bijna klaar!! Hij ruikt echt fantastisch!!! Ik had maar 400 gr kersen dus heb de rest aangevuld met heerlijke aardbeien. Hoop dat het een lekkere combi is ;)

Beantwoorden
NE
Marleen M 2016-07-23 13:35:54

Hij staat nu in de oven. Ik was zo lekker aan het ontpitten dat ik " per ongeluk" bijna de dubbele hoeveelheid kersen erin heb gedaan. Ik hoop dat de taart wel een geheel blijft. Het beslag smaakte al heerlijk!!

Beantwoorden
MA
Jonna@Burgertrutjes 2016-07-22 10:56:14

Oh wat een fijn recept! Vorig weekend de chocolade cakerol gemaakt uit jouw fijne bakboek! Komt volgende week een artikel over online, heb zelf de rol gevuld met mokkacreme. Morgen kersen bij de boer halen en dit recept uitproberen.

Beantwoorden
JO
Ineke 2016-07-11 18:00:28

Is het ook mogelijk om een recept te printen, zodat je niet elke keer het over hoeft te schrijven?

Beantwoorden
IN
Rutger 2016-07-12 09:31:06

Hoi! Dat kan zeker! Onderaan ieder artikel staat een rijtje met symbolen, als je daar op het printertje drukt wordt het artikel afgedrukt.

Beantwoorden
Carla 2016-07-13 12:20:07

Ja dat kan dan inderdaad, maar je krijgt 4 pagina's want ook alle reacties en 'reclames' worden afgedrukt en het recept staat over 2 pagina's verspreid.
Al met al zonde van de hoeveelheid papier en inkt die overbodig was.
Daarom maar gewoon gekopieerd naar Word en dan heb je alles op 1 pagina.

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-07-14 11:16:54

Hoi! Ik ga kijken of ik daar wat aan kan aanpassen! Goed dat je het zegt!

Beantwoorden
Carla 2016-07-18 11:39:22

Top! En de cake was heerlijk!

Beantwoorden
CA
Je@net 2016-07-10 10:46:59

Vakantie, de zon schijnt en we zitten in de tuin met een heerlijk stuk kersen-kruimelcake. What a life :o)
Bedankt weer voor het delen, Rutger!

Beantwoorden
JE
Rutger 2016-07-10 20:07:21

Heerlijk! Graag gedaan!

Beantwoorden
Madelon 2016-07-10 10:29:20

Ik heb vanmorgen mijn familie blij gemaakt met deze cake, heerlijk!!

Beantwoorden
MA
Alina van der Schoot 2016-07-09 18:30:37

Hoe ontpit je het beste verse kersen?

Beantwoorden
AL
Rutger 2016-07-10 20:09:07

Zelf gebruik ik een kersenontpitter, een tangetje dat je bij de kookwinkel kan kopen. Op youtube vind je ook andere methodes, bijvoorbeeld in dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=AIQwhBwPjps

Beantwoorden
Esther Neelis 2016-07-09 16:39:30

Ziet er weer heerlijk uit!!

Beantwoorden
ES
Marleen 2016-07-09 13:43:35

Hij staat nu in de oven,ik ben benieuwd :D

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-07-09 14:50:16

Lekker! Geniet er van!

Beantwoorden
Beatrix 2016-07-09 09:38:48

Rutger, deze cake ziet er weer héél lekker uit. Ik ga die zeker maken.
Door jou en Laura ben ik weer beginnen bakken. Ik zou het wel elke dag kunnen doen. ?

Beantwoorden
BE
Rutger 2016-07-09 14:50:00

Tof! Leuk dat je zo enthousiast bent!

Beantwoorden