- Voor het cakebeslag
- 175 gr boter, op kamertemperatuur
- 250 gr ricotta, op kamertemperatuur
- 225 gr witte basterdsuiker
- rasp van ½ citroen
- ¼ tl zout
- 50 gr honing
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 225 gr bloem
- 100 gr hazelnoten, fijngemalen
- 2½ tl bakpoeder
- Voor de topping
- 3-4 peren, geschild, klokhuis verwijderd en in partjes
- sap van ¼ citroen
- 75 gr hazelnoten, grof gehakt
- Verder nodig
- honing, om mee te besprenkelen
Ben je op zoek naar een lekker plaatcake recept? Dan moet je deze plaatcake met peren en hazelnoten zeker proberen! Een verrassende toevoeging in dit cake recept is de ricotta. Deze zorgt ervoor dat de cake heerlijk zacht van structuur is, terwijl de hazelnoten juist weer voor een knapperige touch zorgen. Van dit peren plaatcake recept kun je 15-20 stukken snijden. Het recept voor deze peren plaatcake komt uit mijn boek Masterclass Cakes.
Peren plaatcake bakken
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een braadslede of vorm van ongeveer 23×30 centimeter met bakpapier.
Doe de boter, ricotta, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romige massa. Voeg de honing toe en vervolgens één voor één de eieren. Klop na ieder ei het beslag goed door. Spatel tot slot de bloem, gemalen hazelnoten en het bakpoeder door het ricottamengsel. Schep het cakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Meng de partjes peer met het citroensap en verdeel deze over het cakebeslag. Strooi daar de grof gehakte hazelnoten over en bak de plaatcake in 55-65 minuten goudbruin en gaar. Test dit door met een satéprikker in het midden van de cake te steken. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar.
Laat de cake afkoelen in de vorm. Besprenkel de plaatcake voor het serveren met honing.
Foto: Saskia Lelieveld









