Ingrediëntenlijst
  • Voor het cakebeslag
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 250 gr ricotta, op kamertemperatuur
  • 225 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ½ citroen
  • ¼ tl zout
  • 50 gr honing
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 225 gr bloem
  • 100 gr hazelnoten, fijngemalen
  • 2½ tl bakpoeder
  • Voor de topping
  • 3-4 peren, geschild, klokhuis verwijderd en in partjes
  • sap van ¼ citroen
  • 75 gr hazelnoten, grof gehakt
  • Verder nodig
  • honing, om mee te besprenkelen

Ben je op zoek naar een lekker plaatcake recept? Dan moet je deze plaatcake met peren en hazelnoten zeker proberen! Een verrassende toevoeging in dit cake recept is de ricotta. Deze zorgt ervoor dat de cake heerlijk zacht van structuur is, terwijl de hazelnoten juist weer voor een knapperige touch zorgen. Van dit peren plaatcake recept kun je 15-20 stukken snijden. Het recept voor deze peren plaatcake komt uit mijn boek Masterclass Cakes.

Masterclass cakes

Peren plaatcake bakken

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een braadslede of vorm van ongeveer 23×30 centimeter met bakpapier.

Doe de boter, ricotta, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romige massa. Voeg de honing toe en vervolgens één voor één de eieren. Klop na  ieder ei het beslag goed door. Spatel tot slot de bloem, gemalen hazelnoten en het bakpoeder door het ricottamengsel. Schep het cakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.

Meng de partjes peer met het citroensap en verdeel deze over het cakebeslag. Strooi daar de grof gehakte hazelnoten over en bak de plaatcake in 55-65 minuten goudbruin en gaar. Test dit door met een satéprikker in het midden van de cake te steken. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar.

Laat de cake afkoelen in de vorm. Besprenkel de plaatcake voor het serveren met honing.

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (14)
Carry 2020-08-30 15:49:12

Hij lijkt mij heerlijk, maar kun je ook de calorieën en koolhydraten erbij vermelden?

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-08-31 08:49:57

Hoi. Daar ben ik zelf niet mee bezig. Mocht je dat belangrijk vinden, dan zou je ze zelf kunnen uitrekenen.

Beantwoorden
Nellina 2020-08-30 22:38:28

Zou je hem ook in een bakvorm kunnen bakken?

Beantwoorden
NE
Rutger 2020-08-31 08:43:41

Dat kan, inderdaad in een ronde vorm van 30 cm.

Beantwoorden
Karen 2020-08-30 23:38:32

Je bedoelt een ronde taartvorm? Dan moet de diameter daarvan ongeveer 30 cm zijn.

Beantwoorden
KA
Nellina 2020-08-31 15:34:32

Ja, bedankt voor de reactie!

Beantwoorden
NE
Suzanne 2020-08-31 12:35:15

Niet direct een vraag over deze heerlijke cake. Maar ik ben op zoek naar een lekker kruidcake / kruidkoek recept.
Staat dat misschien ook ergens op de site? Ik kan het helaas niet vinden.

Beantwoorden
SU
Noenmagazine 2022-09-11 12:50:14

Heb er net eentje gebakken met behulp van succesrecept.
300 gram bloem | 250 gram bruine suiker | zakje bakpoeder | 2 eetlepels koekkruiden | 200 ml karnemelk | 1 ei | 1 eetlepel appelstroop

Meng de droge ingrediënten. Maak een mengsel van karnemelk, ei en appelstroop. Mix alles door elkaar tot een stevig beslag. Doe het in een, met bakpapier beklede, cakevorm en bak 50 minuten op 175 graden in voorverwarmde oven.
Na tien minuten afkoelen verpakken in Alu folie om de koek vochtig te houden. Pas de volgende dag eten.
Succes verzekerd.
Ps er kan nog van alles doorheen. Zoals hazel- of walnoten, rozijnen, gekonfijte gember.

Beantwoorden
NO
Rutger 2020-09-06 11:38:15

Die staat (nog) niet online, wel in mijn makkelijke bakboek.

Beantwoorden
Nellina 2020-08-31 15:36:36

Bedankt voor de reactie Karin en Rutger! Ga hem deze week maken!

Beantwoorden
NE
Sereh 2020-09-01 08:59:45

Kan je de overgebleven stukken ook invriezen?
Of kan je dan beter gewoon minder maken?

Beantwoorden
SE
Rutger 2020-09-06 11:36:28

Je kunt het heel goed invriezen!

Beantwoorden
Margriet 2020-09-12 16:05:38

Rutger, heb je een alternatief voor de ricotta. Iets lactosevrij?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-09-14 10:41:08

Dat vind ik lastig, zelf heb ik daar geen ervaring mee.

Beantwoorden
Jim 2020-09-14 22:43:37

@Margriet
je kan lactose vrije room licht opkloppen en hiervoor gebruiken.
Prima resultaat !
Dilea heeft dit in assortiment.
Veel bakplezier ! Jim

Beantwoorden
JI
Sandra 2020-09-22 06:47:49

Hoi Rutger,

Kun je de hazelnoten ook vervangen voor pecannoten?

Groetjes Sandra

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-09-28 08:56:57

Zeker! Dat is ook erg lekker!

Beantwoorden
Annd 2020-10-27 09:50:09

Kan dit ook met peren op sap, zo ja wat zijn de aantallen dan?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-11-02 09:25:20

Volgens mij kan dat wel, de cake zal dan wel iets natter worden omdat peren uit blik doorgaans meer vocht bevatten. Hoeveel je precies nodig hebt kan ik niet zeggen, is afhankelijk van hoeveel peer er in een blik zit.

Beantwoorden
Mara 2021-01-07 13:47:06

Helaas heb ik geen braadslede, ik heb wel een springvorm, ovenschaal en cakeblik. Welke zou ik dan het beste kunnen gebruiken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-11 10:30:42

Ik zou dan de ovenschaal gebruiken. Het kan wel zijn dat de baktijd iets langer wordt, omdat de cake hoger wordt.

Beantwoorden
Rosanne 2021-09-18 14:23:42

Gisteren deze cake gemaakt. Heel erg lekker en makkelijk te maken! De combinatie peer ricotta is verrassend en de ricotta geeft de cake een lekkere lichte structuur.

Beantwoorden
RO
Margriet 2022-07-07 03:15:40

Kan in principe elk soort vers fruit hierin verwerkt worden ipv peer?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-07-11 08:12:06

Daar kun je inderdaad prima mee variëren.

Beantwoorden
Wilma 2022-07-07 22:17:19

Kun je hem een dag van te voren maken?

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-07-11 08:09:15

Dat kan prima.

Beantwoorden
Esther 2022-07-08 19:03:04

Zeker, ik heb hem gisteravond gemaakt en vanmorgen geserveerd. Smaakte heerlijk. Wel goed afgedekt bewaren.

Beantwoorden
ES
Wilma 2022-07-10 17:33:19

Top. Ik ga hem vanavond maken voor morgen.

Beantwoorden
WI
Marleen 2022-09-03 11:11:16

Als ik de plaatcake in een glazen ovenschaal bak (23 X 30 cm), hoe lang is dan de baktijd?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-09-14 20:03:50

Dat kan ik niet exact zeggen. Kijk goed naar de kleur en test met een prikker of de cake al gaar is.

Beantwoorden
Gerrit 2022-11-06 10:51:40

Dit kan toch ook met zelfrijzend bakmeel zijn als het bakpoeder weggelaten wordt?

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-11-19 09:29:13

De cake zal dan wel wat minder luchtig en dus compacter worden. Zelfrijzend bakmeel bevat in verhouding minder bakpoeder dan dat ik hier gebruik.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.