Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 recept banketbakkersroom, op kamertemperatuur
  • 175 gr bosvruchtenjam
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven
  • verse bosvruchten, om te garneren
  • eetbare confetti

Wil je zelf een verjaardagstaart maken? Dan ben je hier aan het juiste adres! Met dit verjaardagstaart recept maak je een feestelijke confetti taart gevuld met een heerlijke bosvruchtencrème. Wat een feest! Voor deze verjaardagstaart heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis waar je alles vindt om te bakken, dus ook alles om zelf een verjaardagstaart te maken!

Confetti taart

Om de verjaardagstaart extra feestelijk te maken heb ik eetbare confetti gebruik, zowel in het cakebeslag als voor de afwerking. Eetbare confetti kun je gewoon door een cakebeslag mengen en daardoor bak je heel makkelijk een confetti cake. De cake is gebakken in dichte taartvormen met een doorsnede van 20 centimeter. Leg voordat je het beslag in de vorm schept altijd een stukje bakpapier op de bodem, zo weet je zeker dat de confetti cake ook mooi uit de vorm komt.

eetbare confetti

Taartvulling

Voor de taartvulling heb ik een botercrème gemaakt en die op smaak gebracht met bosvruchtenjam. De botercrème is gemaakt op basis van banketbakkersroom. Deze kun je zelf maken met mijn recept voor banketbakkersroom of je kunt een mix voor banketbakkersroom gebruiken. In plaats van bosvruchtenjam kun je trouwens ook een andere jam gebruiken, zoals aardbeien-, kersen- of frambozenjam. Of laat de jam achterwege als je een vanille-vulling wilt. Om het opspuiten van de verjaardagstaart extra makkelijk te maken heb ik dit draaiplateau gebruikt. Dat maakt het afwerken van een taart veel makkelijker, omdat je er zo aan alle kanten goed bij kunt.

Verjaardagstaart

Taart kaarsjes

Een verjaardagstaart is natuurlijk pas echt af als er kaarsjes op staan. Of het nu 1 kaarsje is of dat het er 65 zijn, bij Baktotaal Bouwhuis vind je voor alle gelegenheden de leukste taartkaarsjes. Voor deze taart kon ik maar moeilijk kiezen tussen de emoji-kaarsjes en de piratenkaarsjes, maar uiteindelijk ben ik toch voor de sierlijke lange taartkaarsjes gegaan. 

taart kaarsjes

Verjaardagstaart recept

Verwarm de oven voor op 180 °C, het liefst op de hete lucht stand, omdat je dan meerdere vormen tegelijk boven elkaar kunt bakken. Vet drie bakvormen met een doorsnede van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier en bestuif de zijkanten met wat bloem.

Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel daarbij goed door na ieder ei. Meng in een andere kom de bloem, maïzena en het bakpoeder en voeg de helt daarvan toe aan het botermengsel. Klop dit er rustig door. Voeg de helft van de karnemelk toe en meng ook dit door het beslag. Herhaal dit met de andere helft van de bloem en de karnemelk. Spatel tot slot de eetbare confetti door het cakebeslag.

Verdeel het cakebeslag over de vormen en bak de cakes in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Test of de confetticakes gaar zijn door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Haal de cakes na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. Als de confetticakes afgekoeld zijn kun je ze gebruiken om je taart mee te bouwen.

Bosvruchten crème maken

Maak de banketbakkersroom volgens dit recept en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur. Druk de bosvruchtenjam met de bolle kant van een lepel door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven.

Klop de boter met de poedersuiker luchtig op. Voeg de banketbakkersroom daaraan toe en klop het geheel door. Als de botercrème gaat schiften is het mengsel te koud; zet de schaal dan even in wat warm water of zet een warme föhn op de schaal. Klop als laatste de gezeefde bosvruchtenjam door de botercrème en doe deze vervolgens in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½ centimeter.

Verjaardagstaart maken

Leg één van de cakes op een bord en spuit daar dopjes van de botercrème op. Plaats hier de tweede cake op en spuit ook hier toefjes van de crème op. Leg tot slot de laatste cake erop en garneer deze ook met de bosvruchtencrème. Verdeel daar wat vers fruit over, decoreer met de extra eetbare confetti en maak de verjaardagstaart af met de taartkaarsjes!

Verjaardagstaart

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Evelien 2020-08-07 22:00:43

Kunnen de cake en de bosvruchtencreme worden ingevroren om de taart op een later moment op te bouwen?

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-08-10 12:06:57

Beide kunnen los van elkaar worden ingevroren.

Beantwoorden
Laura 2020-07-03 16:15:28

Deze ga ik maken!! Wat een feest die taart! Kun je deze al goed een dag van te voren opbouwen?

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-07-06 16:44:38

Zeker!

Beantwoorden
Laura 2020-07-07 16:17:14

Het was een ramp!!

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-07-13 11:49:39

Kun je aangeven wat er niet lukte? Ik leg het graag nog extra uit.

Beantwoorden
Lyanne 2020-07-01 11:40:09

Kan je de cake ook in één keer bakken en in drie lagen snijden? Of is het beter om drie aparte cakes te bakken?

Beantwoorden
LY
Rutger 2020-07-06 16:49:33

In 1 keer bakken is niet aan te raden. Het duurt dan heel lang voordat de cake gaar is, waardoor deze droger wordt en de confetti in het beslag snaar beneden zakt.

Beantwoorden
Kirsten 2020-06-26 19:36:49

Wat is het verschil tussen bakken met de dichte vormen en een springvorm?

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-06-30 14:21:38

Bij dit recept is er weinig verschil, de cakes kun je ook prima in springvormen van 20 centimeter bakken.

Beantwoorden
Linda 2020-06-26 13:46:21

Voor een melk/lactosevrije variant kun je dan ook sojamelk of lactosevrije melk gebruiken IPV karnemelk?
Ik heb namelijk 2 kids die niet tegen melk/lactose kunnen.

Beantwoorden
LI
Dorien 2020-06-27 15:46:43

Er is sinds kort lactosevrije karnemelk te koop bij de AH van het merk Arla :)
Ik heb ook een filmpje gezien waarbij men citroensap bij melk doet om karnemelk te krijgen ;) Dat werkt vast ook wel met soja/amandel/rijstemelk

Beantwoorden
DO
Rutger 2020-06-30 14:22:57

Dat kan prima! Wel zou ik dan nog iets zuurs toevoegen, bijvoorbeeld het sap van een kwart citroen. Dat maakt de cake nog net wat luchtiger.

Beantwoorden
Nicole 2020-07-08 12:08:26

Er is ook van Alpro Sojayoghurt verkrijgbaar, dit is een goed alternatief.

Beantwoorden
NI
Saskia 2020-06-26 10:05:44

Voor hoeveel personen is deze taart?

Beantwoorden
SA
Rutger 2020-06-30 14:25:36

Zeker voor 16 personen.

Beantwoorden