- Voor het cakebeslag
- 220 gr boter, op kamertemperatuur
- 340 gr suiker
- 2 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 320 gr bloem
- 50 gr maïzena
- 1½ el bakpoeder
- 300 ml karnemelk
- 75 gr eetbare confetti rondjes
- Voor de vulling
- 300 gr boter, op kamertemperatuur
- 50 gr poedersuiker
- 1 recept banketbakkersroom, op kamertemperatuur
- 175 gr bosvruchtenjam
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, om te bestuiven
- verse bosvruchten, om te garneren
- eetbare confetti
Zelf een verjaardagstaart maken is een leuke en lekkere manier om iemand te verrassen. Of je nu een taart maakt voor een kinderverjaardag of voor de 30e, 50e of 70e verjaardag van de jarige job: een zelfgemaakte verjaardagstaart is altijd een feest voor de jarige én de visite.
Ben je op zoek naar een feestelijk, lekker en makkelijk verjaardagstaart recept? Met dit recept maak je een perfecte verjaardagstaart met confetti, kaarsjes en een heerlijke bosvruchtencrème voor zeker 16 personen. Voor dit recept heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis, waar je alles vindt om te bakken. Je vindt er dus ook alles voor een perfecte verjaardagstaart, van de cakevormen tot eetbare confetti en kaarsjes.
Meer verjaardagstaart ideeën naast deze spectaculaire stapeltaart? Bekijk dan ook eens het recept voor de klassieke slagroomtaart, een zelfgemaakte smash cake speciaal voor jonge kinderen of dit lettertaart recept.
Feestelijke verjaardagstaart maken
Verjaardagstaarten zijn er in allerlei soorten en maten. Met dit recept maak ik een stapeltaart van meerdere cakes met een heerlijke bosvruchtencrème ertussen als vulling. Om de taart extra feestelijk te maken, gebruik ik eetbare confetti in het cakebeslag en in de afwerking. Het handige aan eetbare confetti is dat je het gewoon door het cakebeslag kunt mengen en zo heel makkelijk een confettitaart maakt.

Ik bak de cake in dichte taartvormen met een doorsnede van 20 centimeter, maar je kunt ook een springvorm gebruiken. Leg voordat je het beslag in de vorm schept altijd een stukje bakpapier op de bodem, zo weet je zeker dat de cake ook mooi uit de vorm komt.
Botercrème vulling voor de perfecte verjaardagstaart
Voor de vulling van deze verjaardagstaart heb ik een botercrème gemaakt en die op smaak gebracht met bosvruchtenjam. De botercrème is gemaakt op basis van banketbakkersroom, wat je zelf maakt met behulp van mijn banketbakkersroom recept. Je kunt natuurlijk ook een mix voor banketbakkersroom gebruiken.
Heeft de jarige een andere favoriete jam in plaats van bosvruchtenjam? Je kunt ook heel goed een andere jam gebruiken voor de vulling, zoals aardbeien-, kersen- of frambozenjam. Of laat de jam achterwege en ga alleen voor een vulling van vanille.

Geen verjaardagstaart zonder kaarsjes
Op een verjaardagstaart mogen kaarsjes natuurlijk niet ontbreken, voor wie de taart ook is en of er nu 2 kaarsjes op de taart staan of 65. Bij Baktotaal Bouwhuis vind je voor alle gelegenheden de leukste taartkaarsjes. Denk aan lange, sierlijke kaarsen in zilver of goud, vrolijke kaarsjes voor een kindertaart of kaarsjes in allerlei verschillende kleuren. Voor deze taart ben ik uiteindelijk voor de lange, dunne kaarsjes gegaan in diverse kleuren.

Verjaardagstaart maken & bewaren
Ga je deze leuke verjaardagstaart maken? Als je de taart niet op de dag zelf wilt maken, kun je dit ook al van tevoren doen. Zo hoef je niet alles op het laatste moment te doen en voorkom je dat je in tijdnood komt. Je kunt de taart al een dag van tevoren maken, opbouwen en garneren en vervolgens in een taartdoos of los in de koelkast bewaren. Heb je de cakes en de vulling al gemaakt, maar bouw je de taart nog niet op? Bewaar de vulling in de koelkast en de cakes luchtdicht verpakt op kamertemperatuur.
En ook handig: je kunt de cake en bosvruchtencrème ook, los van elkaar, invriezen om op een later moment te gebruiken.
Recept voor verjaardagstaart
Verwarm de oven voor op 180 °C. Het liefst op de heteluchtstand, omdat je dan meerdere vormen tegelijk boven elkaar kunt bakken. Vet drie bakvormen met een doorsnede van 20 centimeter in met boter, bekleed de bodem met bakpapier en bestuif de zijkanten met wat bloem.
Cakebeslag maken
Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel na ieder ei goed door. Meng in een andere kom de bloem, maïzena en het bakpoeder en voeg de helft daarvan toe aan het botermengsel. Klop dit rustig door. Voeg de helft van de karnemelk toe en meng ook dit door het beslag. Herhaal dit met de andere helft van de bloem en de karnemelk. Spatel tot slot de eetbare confetti door het cakebeslag.
Confetticakes bakken
Verdeel het cakebeslag over de vormen en bak de cakes in 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Test of de confetticakes gaar zijn door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Haal de cakes na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. Als de confetticakes afgekoeld zijn kun je ze gebruiken om je taart te stapelen.
Bosvruchtencrème maken
Maak de banketbakkersroom en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur. Druk de bosvruchtenjam met de bolle kant van een lepel door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven.
Klop de boter met de poedersuiker luchtig op. Voeg de banketbakkersroom toe aan dit mengsel en klop het door. Als de botercrème gaat schiften is het mengsel te koud; zet de schaal dan even in wat warm water of zet een warme föhn op de schaal. Klop als laatste de gezeefde jam door de botercrème en doe deze vervolgens in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1,5 centimeter.
Stapeltaart opbouwen & garneren
Nu je alle onderdelen hebt van de verjaardagstaart, is het tijd om de taart op te bouwen. Ik gebruik zelf een draaiplateau voor het opspuiten van de taart. Een draaiplateau maakt het afwerken van een taart zoveel makkelijker, omdat je er dan aan alle kanten goed bij kunt.
Leg één van de confetticakes op een bord of het draaiplateau en spuit daar dopjes van de botercrème op. Plaats hier de tweede cake op en spuit ook hier toefjes van de crème op. Leg tot slot de laatste cake erop en garneer deze ook met de bosvruchtencrème. Verdeel daar wat vers fruit over, decoreer met de extra eetbare confetti en maak de verjaardagstaart af met de taartkaarsjes!

Foto’s: Erik Spronk
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis















