Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 275 gr boter, op kamertemperatuur
  • 425 gr suiker
  • 2 tl vanilla-extract
  • ½ tl zout
  • 5 eieren, op kamertemperatuur
  • 400 gr bloem
  • 60 gr maïzena
  • 2 el bakpoeder
  • 375 ml karnemelk

Een letter of cijfertaart is perfect om iemand eens goed in het zonnetje te zetten! Dat kan voor een verjaardag of trouwdag zijn, maar ook voor een speciale dag als bijvoorbeeld moederdag. In dit artikel geef ik je mijn basis voor een lettertaart (waarmee je natuurlijk ook een cijfertaart kunt maken) en deze kun je naar eigen wens vullen en decoreren. Samen met mijn zus heb ik deze lettertaart gemaakt! Voor deze taart hebben we bakbenodigdheden van Baktotaal Bouwhuis gebruikt.

Letter- of cijfertaart met crème – recept

Bakvorm voor cijfers en letters

Gelukkig heb je voor het maken van verschillende letters en cijfers niet steeds een andere bakvorm nodig. Met de Wilton bakvorm voor nummers en letters maak je met behulp van 1 bakvorm elke letter of cijfer die je maar wilt. Met behulp van verschillende inzetstukken kun je elke letter of elk cijfer vormen. Vervolgens vul je de bakvorm met cake- of biscuitbeslag en kun je hem bakken. Voor sommige letters en cijfers moet je na het bakken nog kleine stukjes van de cake afsnijden. Die zijn perfect om vast even voor te proeven.

Letter- of cijfertaart met crème – recept

De cijfertaart decoreren

Voor het decoreren van de taart kun je alle kanten op. Vers fruit doet het altijd heel goed bovenop een taart. Denk daarbij aan frambozen, aardbeien, bramen, blauwe- en rode bessen. Daarnaast is het nog leuk om wat andere eetbare decoratie op de taart te gebruiken. Voor deze taart heb ik gebruik gemaakt van suikerrozen en macaronschelpen. Je kunt de macaronschelpen zelf bakken met behulp van mijn macaronrecept of je kunt kant-en-klare macaronschelpen kopen.

Letter- of cijfertaart met crème – recept

Bereiding: Letter- of cijfertaart met crème

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vorm met behulp van de verschillende delen de letter of het cijfer dat je wilt gaan bakken. Zorg dat je alle delen waar beslag mee in aanraking komt goed invet met boter.

Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel daarbij goed door na ieder ei. Meng in een andere kom de bloem, maïzena en het bakpoeder en voeg de helft daarvan toe aan het botermengsel. Klop dit er rustig door. Voeg de helft van de karnemelk toe en meng ook dit door het beslag. Herhaal dit met de andere helft van de bloem en de karnemelk

Schep het cakebeslag in de vorm, tot maximaal 2/3 van de hoogte. Afhankelijk van welk cijfer of welke letter je maakt kan het zijn dat je wat beslag overhoudt. Daar kun je nog een los cakeje mee bakken. Bak de cake in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Stort de cake na het bakken uit de vorm op een rooster en laat hem afkoelen.  

Snijd de afgekoelde cake met een gekarteld mes horizontaal doormidden. Doe de crème in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter en spuit toefjes op de onderste cakeplak. Leg daar de andere plak cake op en spuit ook daar toefjes crème op. Garneer de taart met de suikerbloemen, macaronhelften en het rode fruit.

Letter- of cijfertaart met crème – recept

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (5)
An 2019-05-15 14:32:47

Rutger,
hoeveel biscuitbeslag zou je moeten maken om het cijfer 80 te bakken, kom niet uit de omrekentabel, gebruik zelf altijd een recept voor een bakblik van 24 cm.

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-05-21 14:07:32

Precies durf ik het je niet te zeggen. Voor twee cijfers zou ik al snel 2 keer een recept van 6 à 7 eieren gebruiken. https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/how-to-biscuitbeslag/

Beantwoorden
Laura 2019-05-02 21:16:18

Beste Rutger,

Ik zou graag een cijferaart willen maken met drie lagen biscuit. Moet ik daarvoor de hoeveelheden aanpassen?

Beantwoorden
LA
Rutger 2019-05-07 14:11:06

Hoi. Je kunt de lagen dan iets dunner snijden, maar met deze hoeveelheid zou dat ook goed moeten gaan.

Beantwoorden
Roxanne 2019-05-01 17:12:14

Kan ik hem een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren? Of gaat er dan te veel kwaliteit verloren?

Beantwoorden
RO
Rutger 2019-05-07 14:12:47

Dat kan prima, kijk alleen met de decoraties uit dat het fruit niet gaat lekken of de macarons zacht worden.

Beantwoorden
Ad 2019-05-01 12:40:34

Beste Rutger,
Wat een schitterende taart! Is jouw cakerecept ook in te vriezen (en goed te ontdooien)? Dat zou nl. heel handig zijn wanneer ik meerdere cijfers of letters wil maken.
Met vriendelijke groet, Ad

Beantwoorden
AD
Rutger 2019-05-07 14:13:38

Hallo! De (ongevulde) cake is heel goed in te vriezen.

Beantwoorden
Joelle 2019-05-01 08:08:17

Beste Rutger, heb jij een link waar ik deze cijfer-/letter bakvorm kan kopen?
Alvast bedankt.

Joelle

Beantwoorden
JO
Biba 2019-05-01 10:03:07

Hallo Joelle,
in de omschrijving staat de naam van Wilton bakvorm met cijfers en letters roodgedrukt- daarop moet je ook klikken en dan wordt vanzelf doorverwezen naar de pagina waar hij gekocht kan worden.

Beantwoorden
BI
Joelle 2019-05-02 14:37:22

Dank je wel👍

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-05-07 14:14:11

Als je op de rode tekst drukt ga je direct door naar de website van Baktotaal.

Beantwoorden