Een letter of cijfertaart is perfect om iemand eens goed in het zonnetje te zetten! Dat kan voor een verjaardag of trouwdag zijn, maar ook voor een speciale dag als bijvoorbeeld moederdag. In dit artikel geef ik je mijn basis voor een lettertaart (waarmee je natuurlijk ook een cijfertaart kunt maken) en deze kun je naar eigen wens vullen en decoreren. Samen met mijn zus heb ik deze lettertaart gemaakt! Voor deze taart hebben we bakbenodigdheden van Baktotaal Bouwhuis gebruikt.

Letter- of cijfertaart met crème – recept
Letter- of cijfertaart met crème – recept

Bakvorm voor cijfers en letters

Gelukkig heb je voor het maken van verschillende letters en cijfers niet steeds een andere bakvorm nodig. Met de Wilton bakvorm voor nummers en letters maak je met behulp van 1 bakvorm elke letter of cijfer die je maar wilt. Met behulp van verschillende inzetstukken kun je elke letter of elk cijfer vormen. Vervolgens vul je de bakvorm met cake- of biscuitbeslag en kun je hem bakken. Voor sommige letters en cijfers moet je na het bakken nog kleine stukjes van de cake afsnijden. Die zijn perfect om vast even voor te proeven.

Letter- of cijfertaart met crème – recept

De cijfertaart decoreren

Voor het decoreren van de taart kun je alle kanten op. Vers fruit doet het altijd heel goed bovenop een taart. Denk daarbij aan frambozen, aardbeien, bramen, blauwe- en rode bessen. Daarnaast is het nog leuk om wat andere eetbare decoratie op de taart te gebruiken. Voor deze taart heb ik gebruik gemaakt van suikerrozen en macaronschelpen. Je kunt de macaronschelpen zelf bakken met behulp van mijn macaronrecept of je kunt kant-en-klare macaronschelpen kopen.

Letter- of cijfertaart met crème – recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 275 gr boter, op kamertemperatuur
  • 425 gr suiker
  • 2 tl vanilla-extract
  • ½ tl zout
  • 5 eieren, op kamertemperatuur
  • 400 gr bloem
  • 60 gr maïzena
  • 2 el bakpoeder
  • 375 ml karnemelk
Broodbakbol banner desktop

Cijfertaart maken

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vorm met behulp van de verschillende delen de letter of het cijfer dat je wilt gaan bakken. Zorg dat je alle delen waar beslag mee in aanraking komt goed invet met boter.

Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel daarbij goed door na ieder ei. Meng in een andere kom de bloem, maïzena en het bakpoeder en voeg de helft daarvan toe aan het botermengsel. Klop dit er rustig door. Voeg de helft van de karnemelk toe en meng ook dit door het beslag. Herhaal dit met de andere helft van de bloem en de karnemelk

Lettertaart bakken

Schep het cakebeslag in de vorm, tot maximaal 2/3 van de hoogte. Afhankelijk van welk cijfer of welke letter je maakt kan het zijn dat je wat beslag overhoudt. Daar kun je nog een los cakeje mee bakken. Bak de cake in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Stort de cake na het bakken uit de vorm op een rooster en laat hem afkoelen.  

Snijd de afgekoelde cake met een gekarteld mes horizontaal doormidden. Doe de crème in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter en spuit toefjes op de onderste cakeplak. Leg daar de andere plak cake op en spuit ook daar toefjes crème op. Garneer de taart met de suikerbloemen, macaronhelften en het rode fruit.

Letter- of cijfertaart met crème – recept

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (19)
Joelle 2019-05-01 08:08:17

Beste Rutger, heb jij een link waar ik deze cijfer-/letter bakvorm kan kopen?
Alvast bedankt.

Joelle

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-05-07 14:14:11

Als je op de rode tekst drukt ga je direct door naar de website van Baktotaal.

Beantwoorden
Biba 2019-05-01 10:03:07

Hallo Joelle,
in de omschrijving staat de naam van Wilton bakvorm met cijfers en letters roodgedrukt- daarop moet je ook klikken en dan wordt vanzelf doorverwezen naar de pagina waar hij gekocht kan worden.

Beantwoorden
BI
Joelle 2019-05-02 14:37:22

Dank je wel👍

Beantwoorden
JO
Ad 2019-05-01 12:40:34

Beste Rutger,
Wat een schitterende taart! Is jouw cakerecept ook in te vriezen (en goed te ontdooien)? Dat zou nl. heel handig zijn wanneer ik meerdere cijfers of letters wil maken.
Met vriendelijke groet, Ad

Beantwoorden
AD
Rutger 2019-05-07 14:13:38

Hallo! De (ongevulde) cake is heel goed in te vriezen.

Beantwoorden
Roxanne 2019-05-01 17:12:14

Kan ik hem een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren? Of gaat er dan te veel kwaliteit verloren?

Beantwoorden
RO
Rutger 2019-05-07 14:12:47

Dat kan prima, kijk alleen met de decoraties uit dat het fruit niet gaat lekken of de macarons zacht worden.

Beantwoorden
gabriella 2022-05-29 17:29:03

Hoi Rutger,

Wordt de Cake niet droog dan in de koelkast.

Groetjes Gabriella

Beantwoorden
GA
Rutger 2022-05-29 20:40:55

Hi. Dat valt bij deze cake wel mee. En door de crème heb je geen keuze, die moet echt wel in de koelkast bewaard worden.

Beantwoorden
Laura 2019-05-02 21:16:18

Beste Rutger,

Ik zou graag een cijferaart willen maken met drie lagen biscuit. Moet ik daarvoor de hoeveelheden aanpassen?

Beantwoorden
LA
Rutger 2019-05-07 14:11:06

Hoi. Je kunt de lagen dan iets dunner snijden, maar met deze hoeveelheid zou dat ook goed moeten gaan.

Beantwoorden
An 2019-05-15 14:32:47

Rutger,
hoeveel biscuitbeslag zou je moeten maken om het cijfer 80 te bakken, kom niet uit de omrekentabel, gebruik zelf altijd een recept voor een bakblik van 24 cm.

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-05-21 14:07:32

Precies durf ik het je niet te zeggen. Voor twee cijfers zou ik al snel 2 keer een recept van 6 à 7 eieren gebruiken. https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/how-to-biscuitbeslag/

Beantwoorden
Edith 2020-01-19 13:53:23

Beste Rutger,
Prachtige taart! Als ik er een chocoladecake van wil maken, zou ik dit recept dan kunnen gebruiken met toevoeging van cacaopoeder? Zo ja, hoeveel zou jij dan toevoegen?

Beantwoorden
ED
Rutger 2020-01-21 16:15:49

Dank! Ik zou dan 30-40 gram van de bloem vervangen door eenzelfde hoeveelheid cacaopoeder.

Beantwoorden
Liza 2020-06-04 08:04:37

Hoi! Ik heb zelf ook deze bakvorm, maar wat is nu het geheim om de cake heelhuids uit de vorm te krijgen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-06-04 14:44:15

Goed invetten en eventueel bestuiven met wat bloem of heel fijn paneermeel. Enkel bakspray is soms niet voldoende, liever ruim met boter op kamertemperatuur.

Beantwoorden
Nicolette 2020-06-09 22:29:04

Hoi Rutger, als ik het cijfer 1 zou willen bekleden met marsepein hoeveel marsepein zal ik dan nodig hebben ongeveer?

Beantwoorden
NI
Rutger 2020-06-20 12:13:50

Dat vind ik lastig om in te schatten.

Beantwoorden
Kira 2021-06-21 20:42:59

Voor hoeveel personen zijn de cijfers ongeveer?

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-06-22 10:12:23

Ik denk voor zo'n 10-14 personen.

Beantwoorden
Janssens marleen 2021-10-09 15:53:54

Hallo Rutger,
Kan jij mij een verklaring geven waarom mijn cake in het midden altijd open scheurt.ik gebruik nochtans geen siliconen bakvorm.?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-10-13 10:33:54

Dat kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel heb ik ze beschreven: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/cake-bakhulp/

Beantwoorden
Laira 2021-10-13 14:55:03

Ik wil graag deze lettertaart maken maar dan koemelkeiwit-vrij en glutenvrij, ik weet al dat ik bij de botercreme andere boter kan gebruiken maar met welke supermarkt producten kan ik de bloem en karnemelk vervangen voor de cake??

Beantwoorden
LA
Rutger 2021-10-18 08:45:47

Voor de karnemelk kun je een plantaardige melk met 2 theelepels citroensap erdoor gebruiken. En je kunt de bloem vervangen door een glutenvrije bloemmix, bijvoorbeeld Schar C.

Beantwoorden
Kim 2022-03-06 14:43:08

Hallo Rutger,

Ik wil de cake doormidden snijden met een taartsnijder. En dan....hem oppakken zonder hem te breken. Heb je tips?

Beantwoorden
KI
Rutger 2022-03-07 15:02:13

Je kunt er iets stevigs tussen schuiven, bijvoorbeeld een stevig stuk karton of een dunne snijplank.

Beantwoorden
Dionne 2022-04-04 10:37:15

Hi Rutger!
Ik stuntel altijd met bakpoeder en bloem. Kan ik ook zelfrijzend bakmeel gebruiken in dit recept?

Beantwoorden
DI
Rutger 2022-04-10 11:50:40

Voor dit recept klopt de verhouding dan niet meer en wordt de cake minder luchtig.

Beantwoorden
Fleur 2022-04-22 11:54:40

Beste Rutger, wat een leuk recept! Ik zou het graag voor de 50ste verjaardag van mijn moeder willen maken. Kan je het recept ook op een bakplaat bakken en later de cijfers eruit snijden? Hoor graag van je.
Fleur

Beantwoorden
FL
Gabriella 2022-05-29 17:26:46

Hoi Fleur,
Heb je dit recept al op de bakplaat gebakken zoja hoe is het gegaan .
Ik wil het ook zelf uitsnijden namelijk .

Groetjes Gabriella

Beantwoorden
GA
Rutger 2022-04-25 09:48:28

De cake wordt dan wel dunner, omdat de bakplaat natuurlijk een groter oppervlak heeft. Maar het zou wel kunnen.

Beantwoorden
Femke 2022-05-29 05:45:18

Beste,

Is het normaal dat het beslag schift? Alles ging namelijk goed tot ik de melk toevoegde.

Beantwoorden
FE
Rutger 2022-05-29 20:49:00

Dat kan gebeuren, maar kan geen kwaad. Gewoon doorgaan met mengen.

Beantwoorden
Gabriella 2022-06-02 15:59:08

Hoi Rutger,

Trempeer je de cake eerst voor dat je het opspuit met de botercreme?

groetjes Gabriella

Beantwoorden
GA
Rutger 2022-06-06 09:24:28

Daar kun je voor kiezen, maar zelf heb ik dat bij deze niet gedaan.

Beantwoorden
Claudia 2022-06-13 23:09:09

Wat is de afmeting van een cijfer 2 en 5?

Beantwoorden
CL
Sanne 2022-07-01 09:54:26

Beste Rutger

Kan ik de cake bijvoorbeeld vanavond al maken (is voor zondag) en dan crème en versiering zondag toevoegen? Of zou hij dan te droog worden?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-07-04 10:36:09

De cake kun je prima 2-3 dagen van tevoren maken.

Beantwoorden
Vera 2022-08-04 13:12:18

Beste Rutger,

Als ik het goed begrijp is jou recept voor 1 cijfer of letter wanneer je de genoemde bakvorm gebruikt. Ik heb deze bakvorm niet en wil graag het recept maken m.b.v een springvorm en cakeblik. Hoe vertalen de hoeveelheden in dit recept naar andere vormen?

Beantwoorden
VE
Rutger 2022-08-08 13:45:01

Hoi. Dat is heel lastig te zeggen, ligt er maar net aan welke vorm je dan gaat gebruiken. Probeer het vooral eerst een keer uit voordat je de echte taart gaat maken.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.