- Voor de cake
- 275 gr boter, op kamertemperatuur
- 425 gr suiker
- 2 tl vanilla-extract
- ½ tl zout
- 5 eieren, op kamertemperatuur
- 400 gr bloem
- 60 gr maïzena
- 2 el bakpoeder
- 375 ml karnemelk
- Voor de crème
- 1 ½ recept botercrème, op basis van banketbakkersroom of op basis van Italiaanse meringue
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloemen van suiker
- macaronschelpen, zelfgebakken of gekocht
- vers rood fruit
Een letter of cijfertaart is perfect om iemand eens goed in het zonnetje te zetten! Dat kan voor een verjaardag of trouwdag zijn, maar ook voor een speciale dag als bijvoorbeeld moederdag. In dit artikel geef ik je mijn basis voor een lettertaart (waarmee je natuurlijk ook een cijfertaart kunt maken) en deze kun je naar eigen wens vullen en decoreren. Samen met mijn zus heb ik deze lettertaart gemaakt! Voor deze taart hebben we bakbenodigdheden van Baktotaal Bouwhuis gebruikt.

Bakvorm voor cijfers en letters
Gelukkig heb je voor het maken van verschillende letters en cijfers niet steeds een andere bakvorm nodig. Met de Wilton bakvorm voor nummers en letters maak je met behulp van 1 bakvorm elke letter of cijfer die je maar wilt. Met behulp van verschillende inzetstukken kun je elke letter of elk cijfer vormen. Vervolgens vul je de bakvorm met cake- of biscuitbeslag en kun je hem bakken. Voor sommige letters en cijfers moet je na het bakken nog kleine stukjes van de cake afsnijden. Die zijn perfect om vast even voor te proeven.

De cijfertaart decoreren
Voor het decoreren van de taart kun je alle kanten op. Vers fruit doet het altijd heel goed bovenop een taart. Denk daarbij aan frambozen, aardbeien, bramen, blauwe- en rode bessen. Daarnaast is het nog leuk om wat andere eetbare decoratie op de taart te gebruiken. Voor deze taart heb ik gebruik gemaakt van suikerrozen en macaronschelpen. Je kunt de macaronschelpen zelf bakken met behulp van mijn macaronrecept of je kunt kant-en-klare macaronschelpen kopen.

Bereiding: Letter- of cijfertaart met crème
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vorm met behulp van de verschillende delen de letter of het cijfer dat je wilt gaan bakken. Zorg dat je alle delen waar beslag mee in aanraking komt goed invet met boter.
Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe en klop het mengsel daarbij goed door na ieder ei. Meng in een andere kom de bloem, maïzena en het bakpoeder en voeg de helft daarvan toe aan het botermengsel. Klop dit er rustig door. Voeg de helft van de karnemelk toe en meng ook dit door het beslag. Herhaal dit met de andere helft van de bloem en de karnemelk
Schep het cakebeslag in de vorm, tot maximaal 2/3 van de hoogte. Afhankelijk van welk cijfer of welke letter je maakt kan het zijn dat je wat beslag overhoudt. Daar kun je nog een los cakeje mee bakken. Bak de cake in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Stort de cake na het bakken uit de vorm op een rooster en laat hem afkoelen.
Snijd de afgekoelde cake met een gekarteld mes horizontaal doormidden. Doe de crème in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter en spuit toefjes op de onderste cakeplak. Leg daar de andere plak cake op en spuit ook daar toefjes crème op. Garneer de taart met de suikerbloemen, macaronhelften en het rode fruit.

Foto’s: Erik Spronk
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

















