Ingrediëntenlijst
  • Voor de cake
  • 350 gr suiker
  • 350 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ½ tl vanille-extract en/of 1 citroen, rasp
  • ¼ tl zout
  • 7 eieren, op kamertemperatuur
  • 350 gr bloem
  • 2 ½ tl bakpoeder

Je ziet ze steeds vaker voorbij komen; een smash cake of meptaartje voor een 1-jarige verjaardag. Ook online heb ik al regelmatig de vraag gehad of ik daar een leuk en goed maakbaar recept voor heb. Om die reden ben ik aan de bak gegaan en heb ik deze gigantische cupcake als smash cake gemaakt. De binnenkant van de taart is simpel, aangezien het taartje vaak vooral voor een cake smash fotoshoot wordt gebruikt. Wil je deze verjaardagstaart meer smaken meegeven, dan kun je de cake nog in laagjes snijden en vullen met bijvoorbeeld jam of ganache.

Zelf een smash cake bakken

Voor deze smash taart heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Daar hebben ze alles om te bakken, zo ook de perfecte bakvorm voor een grote cupcake. In deze vorm bak je de cupcake in twee delen, die je na het bakken op elkaar zet. Vervolgens wordt het meptaartje gedecoreerd met gekleurde botercrème. Die crème kun je zelf maken volgens mijn recepten, of voor het gemak een mix gebruiken van Bouwhuis.

Zelf een smash cake bakken

Probeer de cake niet te gedetailleerd te decoreren. Omdat het een smash cake is bestaat de kans dat het erg rommelig wordt als je te veel elementen gaat toevoegen. Behalve de rozetten van crème heb ik enkel wat gekleurde suiker en eetbare glitter gebruikt. Je zou ook nog leuke sprinkles over de taart kunnen strooien. Je kunt deze cake heel goed enkele dagen van tevoren maken. Bewaar ‘m dan wel in de koelkast.

Zelf een smash cake bakken

Bereiding: Smash cake – meptaartje

Verwarm de oven voor op 160 °C en plaats het ovenrooster net iets onder het midden van de oven. Vet de cakevorm in met boter en bestrooi deze daarna met paneermeel. Keer de vorm om en klop het overtollige paneermeel uit de bakvorm.

Doe de suiker, boter, het vanille-extract en/of de citroenrasp en het zout in een kom en mix dit romig. Doe dit met een handmixer met gardes of in een standmixer met de platte menghaak. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn. Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft. Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak in 60 tot 75 minuten gaar.

Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze al gaar is. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten, dan kan hij uit de oven. Laat de cake een paar minuten afkoelen, stort hem en neem vervolgens de vorm weg. Laat hem verder helemaal afkoelen op een rooster.

Door het rijzen van het beslag loopt de bovenkant van de twee cakedelen iets bol. Snijd daarom beide cakes recht af, zodat ze goed op elkaar gezet kunnen worden.

Smash cake decoreren

Neem 1/3 van de botercrème en bestrijk de onderkant van de cupcake daarmee. Dit mag best een dikke laag zijn, aangezien je er zo nog een reliëf in aan gaat brengen. Het afsmeren van de cake gaat het makkelijkste met een paletmes. Strijk de crème rondom glad, zodat er aan alle kanten een laag van een kleine centimeter dik op de cake zit. Gebruik een theelepel om gleuven aan te brengen in de botercrème, zodat het op een echte cupcake gaat lijken. Doe dit van onder naar boven. Smeer tot slot wat crème aan de bovenkant en plak daar het tweede deel van de cake op. Zet de taart in de koelkast zodat de onderkant goed stevig wordt.

Voor de topping maak je drie kleuren roze (of een andere kleur naar wens). Neem de rest van de botercrème en kleur die heel licht roze. Doe dit door al kloppend steeds een drupje van de kleurstof toe te voegen. Je kunt het beter in een paar keer doen, dan dat je in één keer te veel toevoegt. Als de lichtste kleur naar wens is neem je 1/6 van de crème en zet je deze apart. Maak de botercrème al kloppend wat donkerder van kleur door wat extra kleurstof toe te voegen. Als je tevreden bent over de kleur, neem dan 2/5 van de crème en zet die ook apart. Maak tot slot de laatste kleur, door nog iets meer kleurstof toe te voegen.

Doe de gekleurde botercrème per kleur in een spuitzak, met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter. Je kunt de kleuren natuurlijk ook achter elkaar verwerken, aangezien je waarschijnlijk niet 3 dezelfde spuitmondjes hebt. Begin met de donkerste kleur en spuit een rij mooie rozetten aan de onderkant van de cupcake. Doe datzelfde daarboven met de middels kleur en eindig bovenop met de lichtste kleur. Bestrooi de giant cupcake met gekleurde suiker en eetbare glitter en maak het af met het cijferkaarsje! Klaar? Meppen maar!

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (0)