Je ziet ze steeds vaker voorbij komen; een smash cake of meptaartje voor een 1-jarige verjaardag. Ook online heb ik al regelmatig de vraag gehad of ik daar een leuk en goed maakbaar recept voor heb. Om die reden ben ik aan de bak gegaan en heb ik deze gigantische cupcake als smash cake gemaakt. De binnenkant van de taart is simpel, aangezien het taartje vaak vooral voor een cake smash fotoshoot wordt gebruikt. Wil je deze verjaardagstaart meer smaken meegeven, dan kun je de cake nog in laagjes snijden en vullen met bijvoorbeeld jam of ganache.
Voor deze smash taart heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Daar hebben ze alles om te bakken, zo ook bakvormen voor een grote cupcake, zoals deze. In deze vorm bak je de cupcake in twee delen, die je na het bakken op elkaar zet. Vervolgens wordt het meptaartje gedecoreerd met gekleurde botercrème. Die crème kun je zelf maken volgens mijn recepten, of voor het gemak een mix gebruiken van Bouwhuis.
Probeer de cake niet te gedetailleerd te decoreren. Omdat het een smash cake is bestaat de kans dat het erg rommelig wordt als je te veel elementen gaat toevoegen. Behalve de rozetten van crème heb ik enkel wat gekleurde suiker en eetbare glitter gebruikt. Je zou ook nog leuke sprinkles over de taart kunnen strooien. Je kunt deze cake heel goed enkele dagen van tevoren maken. Bewaar ‘m dan wel in de koelkast.
- Voor de cake
- 350 gr suiker
- 350 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 ½ tl vanille-extract en/of 1 citroen, rasp
- ¼ tl zout
- 7 eieren, op kamertemperatuur
- 350 gr bloem
- 2 ½ tl bakpoeder
- Voor de topping
- 2 x recept botercrème op basis van banketbakkersroom
- of 2 x recept botercrème op basis van Italiaanse meringue
- kleurstof naar keuze, ik gebruikte roze foodgel van Brand New Cake
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 3-4 el fijn paneermeel
- roze gekleurde suiker
- cijferkaarsje voor op de taart
Smash cake maken – meptaartje
Verwarm de oven voor op 160 °C en plaats het ovenrooster net iets onder het midden van de oven. Vet de cakevorm in met boter en bestrooi deze daarna met paneermeel. Keer de vorm om en klop het overtollige paneermeel uit de bakvorm.
Doe de suiker, boter, het vanille-extract en/of de citroenrasp en het zout in een kom en mix dit romig. Doe dit met een handmixer met gardes of in een standmixer met de platte menghaak. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn. Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft.
Smash cake bakken
Schep het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak in 60 tot 75 minuten gaar.
Prik met een satéprikker in de cake om te kijken of deze al gaar is. Blijft er geen beslag meer aan de prikker zitten, dan kan hij uit de oven. Laat de cake een paar minuten afkoelen, stort hem en neem vervolgens de vorm weg. Laat hem verder helemaal afkoelen op een rooster.
Door het rijzen van het beslag loopt de bovenkant van de twee cakedelen iets bol. Snijd daarom beide cakes recht af, zodat ze goed op elkaar gezet kunnen worden.
Smash cake decoreren
Neem 1/3 van de botercrème en bestrijk de onderkant van de cupcake daarmee. Dit mag best een dikke laag zijn, aangezien je er zo nog een reliëf in aan gaat brengen. Het afsmeren van de cake gaat het makkelijkste met een paletmes. Strijk de crème rondom glad, zodat er aan alle kanten een laag van een kleine centimeter dik op de cake zit. Gebruik een theelepel om gleuven aan te brengen in de botercrème, zodat het op een echte cupcake gaat lijken. Doe dit van onder naar boven. Smeer tot slot wat crème aan de bovenkant en plak daar het tweede deel van de cake op. Zet de taart in de koelkast zodat de onderkant goed stevig wordt.
Voor de topping maak je drie kleuren roze (of een andere kleur naar wens). Neem de rest van de botercrème en kleur die heel licht roze. Doe dit door al kloppend steeds een drupje van de kleurstof toe te voegen. Je kunt het beter in een paar keer doen, dan dat je in één keer te veel toevoegt. Als de lichtste kleur naar wens is neem je 1/6 van de crème en zet je deze apart. Maak de botercrème al kloppend wat donkerder van kleur door wat extra kleurstof toe te voegen. Als je tevreden bent over de kleur, neem dan 2/5 van de crème en zet die ook apart. Maak tot slot de laatste kleur, door nog iets meer kleurstof toe te voegen.
Doe de gekleurde botercrème per kleur in een spuitzak, met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter. Je kunt de kleuren natuurlijk ook achter elkaar verwerken, aangezien je waarschijnlijk niet 3 dezelfde spuitmondjes hebt. Begin met de donkerste kleur en spuit een rij mooie rozetten aan de onderkant van de cupcake. Doe datzelfde daarboven met de middels kleur en eindig bovenop met de lichtste kleur. Bestrooi de giant cupcake met gekleurde suiker en eetbare glitter en maak het af met het cijferkaarsje! Klaar? Meppen maar!
Foto’s: Erik Spronk
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hallo Rutger,
Een tijd geleden heb ik ook een paar smachtaartjes gemaakt. Ook idd met mooie botercreme bovenop maar ik had in de lege onder vorm smelt drop gebruikt en ook een met gesmolten chocolade. Dit in de vriezer gezet en later de gebakken cake in de vorm gedaan. Zo was de onderkant ook mooi gevormd en weer wat anders dan alleen een lading botercreme. Mijn “ klanten” waren erg enthousiast.
Wilde deze tip graag met je delen.
Tuurlijk! Wel is het verstandig om de cake dan eerst af te smeren met een crème, zodat het fondant goed blijft plakken.
BeantwoordenIk laatst de smashcake gemaakt voor een fotosessie vond ik hem prima omdat hij toch kapot gaat me vriendin wilt hem ook voor haar verjaardag maar dan gevuld kan dit dan ook of is het beter om toch een biscuit dan te maken in de smashcake vorm?
BeantwoordenHet kan allebei. Met dit recept heeft de cake wel meer stevigheid. Biscuit is wat zachter, waardoor de kans op inzakken groter is.
BeantwoordenHoi Rutger,
Graag zou ik dit recept willen maken voor een 20cm bakvorm. Ik vind het lastig om dit zo om te rekenen. Wat zou jij aanraden qua hoeveelheid van dit recept? Alvast bedankt voor je reactie :)
BeantwoordenBeste Rutger,
Bedankt hiervoor! Wij zijn aan de slag gegaan met de spullen en hebben de Siliconen Bakvorm Jumbo Cupcake (Cake Smash) gekocht.
Helaas zakt de siliconen kant van de bovenkant in elkaar (door de puntvormige onderkant) in de oven en loopt het deeg eruit. Heb je hiervoor een oplossing misschien?
Groetjes,
Juliette (weinig ervaring ;))
Hallo , ik gebruik voor de eerste keer de siliconenvorm en bij mij blijft alles mooi rechtstaan in de oven . Heb wel zelf ‘t beslag gemaakt en dus geen mix gebruikt . Beslag ; 375 gr zachte boter , 375 gr fijne kristalsuiker , 375 gr zelfrijzende bloem , 6 grote eieren , 2 theelepels vanille , 3 eetlepels melk . Boter en suiker fluffy mengen , vanille en ei per ei toevoegen , daarna de bloem en melk ondermengen en goed doorkloppen . Vormen vullen , bovenkant tot 2cm van de rand , de rest in de onderkant = ongeveer tot 2,5 cm van de rand . 1u 15 bakken in een voorverwarmde oven van 140/160 grdn naargelang gewone of hete lucht oven . 25 min laten afkoelen in de vorm , daarna verder laten afkoelen op een rooster . Versieren naar wens . Ik heb ook eerst in de onderkant een chocoladevorm gemaakt voor de cupcake , benieuwd hoe dit afloopt .
BeantwoordenOndertussen de cake gebakken ( stond op 150 grdn ) , en toch een goed half uur langer in de oven laten zitten , nu op 160 grdn en op hete lucht . De cake is nu goed gebakken . Volgens een ander recept kan je hem ook in 40min bakken op 180 grdn , volgende keer dit eens proberen . Maar voor nu heel tevreden .
BeantwoordenHoi. Mijn enige tip is eigenlijk een metalen bakvorm kopen. Iets anders zou ik niet kunnen bedenken.
BeantwoordenIk had hetzelfde als juliette.. terwijl je op de site wel de siliconen adviseren, deze komt ervoor als je doorklikt.. verder ben ik na een uur met de satéprikker gaan prikken, deze kwam er schoon uit maar hij was nog totaal niet gaar.. nog een andere vraag.. het beslag recept is die voor beide delen of 1 deel, dus tweemaal het recept maken voor de gehele cake.. ik hoor het graag
BeantwoordenBeste Rutger, ik gebruik jouw recepten ontzettend vaak voor mijn taarten en koekjes. Elke keer goede resultaten, waarvoor dank!
Hoe kan ik dit recept naar een chocoladevariant ombuigen? Alvast dank voor je reactie.
je kunt een gedeelte van de bloem, zo'n 25-40 gram, vervangen door eenzelfde hoeveelheid aan cacaopoeder.
BeantwoordenHey Rutger
Als ik de onderkant van de taart in een chocoladevorm maak ipv met botercreme…
Heb ik dan nog steeds deze hoeveelheid nodig (x recept botercrème op basis van banketbakkersroom) om de bovenkant op te spuiten met rozetten…
Hoi. Ik begrijp niet zo goed wat je met de chocoladevorm bedoelt. Qua hoeveelheid is het meestal toch het beste om het een keer uit te proberen.
BeantwoordenAls ik de kant en klare botercrememix wil maken, hoeveel moet ik hiervoor gebruiken? 200 gram of meer?
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.