Dit recept voor salted caramel ijs is een droom voor liefhebbers van (gezouten) karamel! Je begint met het maken van een karamelsaus, waarvan een deel door de ijsbasis wordt gemengd. De rest wordt na het draaien door het ijs gemarmerd – en gelukkig blijft er ook nog wat over om over de bolletjes ijs te sprenkelen. Dit gezouten karamel ijs is echt onweerstaanbaar!

Voor 10-15 bolletjes salted caramel ijs. Let op: voor dit karamel-zeezout ijs recept heb je een ijsmachine nodig.
3 tips voor het lekkerste karamel ijs
- Ik voeg in dit recept ook wat extra (zee)zout toe aan de karamel, zodat je een heerlijk salted caramel ijs krijgt. Je kunt er ook voor kiezen om alleen aan het gemarmerde deel of de topping wat extra (zee)zout toe te voegen. Maar al deze stappen zijn optioneel; je kunt het zout achterwege laten als je alleen karamel ijs wilt maken, zonder zeezout.
- Wil je meer weten over hoe je ijs maakt? Ben je op zoek naar meer informatie over het gebruik van een ijsmachine? Check dan mijn roomijs basisrecept.
- Maak ook eens pecan-karamel ijs. Dit doe je heel eenvoudig door grof gehakte, gekaramelliseerde pecannoten door het karame lijs te mengen.
- Ga je het karamel ijs serveren? Haal het een half uur voor het serveren uit de vriezer en zet het in de koelkast. Zo kan het ijs wat zachter worden en kun je er makkelijker bolletjes van scheppen.
- Ook lekker: schep de bolletjes karamel-zeezout ijs eens in een eetbaar hoorntje of bakje. Ontdek hoe je zelf ijshoorntjes maakt.

Hoe (salted) caramel ijs bewaren?
Ik raad je aan om het zelfgemaakte zoute karamel ijs niet te lang te bewaren. Na een tijdje ontstaan er namelijk ijskristallen in het ijs. Dit heeft invloed op de textuur van het ijs en maakt het wat minder lekker.
Meer karamel ijs inspiratie
Voor dit karamel ijs recept heb je een ijsmachine nodig. Wil je een lekker karamel ijs recept maken zonder ijsmachine? Dan kun je bijvoorbeeld deze karamel parfait maken of deze ijstaart met karamel en chocolade. Ben je fan van de smaak van salted caramel? Als liefhebber van karamel zeezout ijs moet je zeker dit dulce de leche ijs eens proberen, je maakt dat recept ook zonder machine.
- Voor de karamel
- 50 ml water
- 275 gr suiker
- 225 ml slagroom
- 50 gr boter
- ¼-½ tl (zee)zout
- Voor het ijs
- ½ vanillestokje
- 400 ml melk
- 4 eidooiers
- 30 gr magere melkpoeder, optioneel
Zelf karamel ijs maken – Stap voor stap
Karamel voor karamel ijs maken
Begin met het maken van de karamel Doe het water en de suiker in een hoge pan en breng aan de kook. Laat koken tot een goudbruine karamel ontstaat, zonder daarbij door te roeren. Verwarm intussen de slagroom met de boter en het (zee)zout in een steelpan tot tegen het kookpunt. Voeg als de karamel goudbruin is het roommengsel toe en roer goed door elkaar. Let op, dit gaat spetteren! Laat de karamel 1-2 minuten doorkoken op laag vuur. Haal de pan van het vuur en laat de karamel afkoelen. Tip: check mijn how to zelf karamel maken voor handige tips en extra uitleg.
IJsbasis maken
Schraap het merg uit het vanillestokje en doe zowel het vanillemerg als het leeg geschraapte stokje samen met de melk in een pan. Voeg ook 300 gram van de zojuist gemaakte karamel toe. Verwarm het op middelhoog vuur en voeg het melkpoeder toe als het mengsel ongeveer op lichaamstemperatuur is. Roer goed door en breng het melkmengsel vervolgens aan de kook. Doe intussen de eidooiers in een kom en klop kort door. Schenk het kokende melkmengsel bij de eidooiers en klop goed door. Verwijder het vanillestokje en giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren met een spatel tot het mengsel dikker begint te worden, tot zo’n 82-84 °C. Laat het niet koken. Haal de ijsbasis van het vuur en schenk deze door een zeef in een kom. Laat het mengsel afkoelen en laat het daarna een nacht rusten in de koelkast.
Karamel ijs maken
Mix de ijsbasis voordat je het tot ijs gaat draaien nog ½-1 minuut door met een staafmixer. Giet de ijsbasis in de ijsmachine en draai tot ijs. Schep ⅓ van het ijs in een (diepvries)bakje en verdeel daar wat van de overgebleven karamel over. Herhaal dit 2 keer en eindig met de karamel. Marmer het ijs met de karamel door met een spatel door het ijsmengsel te gaan. Zet het karamel zeezout ijs vervolgens in de vriezer zodat het stevig wordt. De overgebleven karamel kun je voor het serveren als saus over het ijs sprenkelen.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd

