In dit recept laat ik je zien hoe je cookie dough ijs maakt. Cookie dough is een populaire lekkernij en je kunt het op allerlei manieren verwerken, zoals in ijs. Voor dit cookie dough ijs recept heb ik het deeg van mijn favoriete chocolate chip cookies omgetoverd tot een eetbaar deeg. Maak het cookie dough ijs extra lekker door het bijvoorbeeld te serveren met chocoladesaus of karamelsaus

Cookie dough ijs - Recept

Van dit zelfgemaakte cookie dough ijs kun je 10-15 bolletjes scheppen. Je maakt net iets meer cookie dough dan je voor het ijs nodig hebt. Het deeg dat overblijft kun je invriezen voor een andere keer, gebruiken als extra garnering of gewoon lekker opsnoepen!

Cookie dough ijs - Recept

Wat is cookie dough?

Cookie dough is de Engelse benaming voor eetbaar koekjesdeeg. Dit betekent dat het koekjesdeeg is wat je rauw kunt eten. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar dit eetbare koekjesdeeg is niet hetzelfde deeg als wanneer je koekjes bakt. Je kunt dit koekjesdeeg rauw eten, omdat er geen ei in het deeg zit en de bloem eerst verhit is.

Er zit geen ei in dit eetbare koekjesdeeg, en ook geen rijsmiddel. Probeer dit deeg dus niet te bakken, de koekjes zullen minder mooi worden dan met het originele recept. Daarnaast wordt de bloem eerst verhit, om eventuele schadelijke bacteriën te doden en te zorgen dat je het deeg rauw kunt eten. 

Cookie dough ijs - Recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het cookie dough
  • 65 gr bloem
  • 45 gr boter, op kamertemperatuur
  • 65 gr lichtbruine basterdsuiker
  • ½ tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 1 el melk
  • 60 gr pure chocolade, grof gehakt
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf cookie dough ijs maken 

Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel daar de bloem over. Bak de bloem 6-8 minuten, tot deze door en door warm is geworden. Laat vervolgens afkoelen.

Doe de boter, de basterdsuiker, het vanille-extract en het zout in een kom en mix dit met een handmixer met gardes of een standmixer met de platte menghaak in enkele minuten romig. Klop de melk er kort door. Voeg de bloem toe en kneed alles door elkaar. Meng als laatste de gehakte chocolade door het deeg. Maak kleine balletjes van het deeg, van zo’n 1½ centimeter doorsnede. Als het deeg te zacht is om mooie balletjes van te maken, leg het dan kort in de koelkast tot het steviger is. Leg de deegbolletjes in de vriezer tot ze bevroren zijn.

Maak het vanille-ijs met de ijsmachine volgens het basisrecept. Meng direct als het ijs gedraaid is ¾ van de bevroren cookie dough bolletjes door het ijs.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (1)
Erna 2024-06-23 13:23:49

Net coookie dough ijs gemaakt heeeeerlijk

Beantwoorden
ER