In dit recept laat ik je zien hoe je cookie dough ijs maakt. Cookie dough is een populaire lekkernij en je kunt het op allerlei manieren verwerken, zoals in ijs. Voor dit cookie dough ijs recept heb ik het deeg van mijn favoriete chocolate chip cookies omgetoverd tot een eetbaar deeg. Maak het cookie dough ijs extra lekker door het bijvoorbeeld te serveren met chocoladesaus of karamelsaus.
Van dit zelfgemaakte cookie dough ijs kun je 10-15 bolletjes scheppen. Je maakt net iets meer cookie dough dan je voor het ijs nodig hebt. Het deeg dat overblijft kun je invriezen voor een andere keer, gebruiken als extra garnering of gewoon lekker opsnoepen!
Wat is cookie dough?
Cookie dough is de Engelse benaming voor eetbaar koekjesdeeg. Dit betekent dat het koekjesdeeg is wat je rauw kunt eten. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar dit eetbare koekjesdeeg is niet hetzelfde deeg als wanneer je koekjes bakt. Je kunt dit koekjesdeeg rauw eten, omdat er geen ei in het deeg zit en de bloem eerst verhit is.
Er zit geen ei in dit eetbare koekjesdeeg, en ook geen rijsmiddel. Probeer dit deeg dus niet te bakken, de koekjes zullen minder mooi worden dan met het originele recept. Daarnaast wordt de bloem eerst verhit, om eventuele schadelijke bacteriën te doden en te zorgen dat je het deeg rauw kunt eten.
- Voor het cookie dough
- 65 gr bloem
- 45 gr boter, op kamertemperatuur
- 65 gr lichtbruine basterdsuiker
- ½ tl vanille-extract
- snuf zout
- 1 el melk
- 60 gr pure chocolade, grof gehakt
- Verder nodig
- 1 recept vanille ijs
Zelf cookie dough ijs maken
Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel daar de bloem over. Bak de bloem 6-8 minuten, tot deze door en door warm is geworden. Laat vervolgens afkoelen.
Doe de boter, de basterdsuiker, het vanille-extract en het zout in een kom en mix dit met een handmixer met gardes of een standmixer met de platte menghaak in enkele minuten romig. Klop de melk er kort door. Voeg de bloem toe en kneed alles door elkaar. Meng als laatste de gehakte chocolade door het deeg. Maak kleine balletjes van het deeg, van zo’n 1½ centimeter doorsnede. Als het deeg te zacht is om mooie balletjes van te maken, leg het dan kort in de koelkast tot het steviger is. Leg de deegbolletjes in de vriezer tot ze bevroren zijn.
Maak het vanille-ijs met de ijsmachine volgens het basisrecept. Meng direct als het ijs gedraaid is ¾ van de bevroren cookie dough bolletjes door het ijs.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ik heb het ijs vandaag gemaakt en het was heerlijk! Ik heb alleen wat cookie dough balletjes over. Zou ik deze balletjes kunnen bakken zodat het chocolate chip cookies worden? Of kan dat niet omdat er geen ei in zit?
Alvast bedankt!
Hi, ik heb dat zelf nog niet geprobeerd, ik gebruik ze altijd ter garnering. De koekjes zullen wel wat anders worden door het gebrek aan ei, maar vast nog wel lekker.
Beantwoorden