Aardappelsalade is altijd een goed idee! Zelfgemaakte aardappelsalade is ontzettend lekker en je kunt er op veel manieren van genieten. Het is natuurlijk heerlijk als bijgerecht bij de bbq of gourmet, maar ook een succes op (geroosterd) brood. En dan het liefste natuurlijk een versgebakken snee wit brood, desembrood of een hybride witbrood. Je kunt het brood roosteren in de broodrooster, grillen in een grillpan of op de BBQ, dan krijgt het van die mooie grillstrepen. Voor dit aardappelsalade recept heb ik mijn basisrecept mayonaise gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook gekochte mayonaise gebruiken.

Variëren met aardappelsalade
Dit is mijn basisrecept voor een smaakvolle en romige aardappelsalade, maar daar kun je vervolgens naar eigen smaak volop mee variëren:
- Zo kun je de aardappelsalade met vlees maken. Meng dan naar wens bijvoorbeeld blokjes ham, blokjes gegaard kalfsvlees (zoals in deze huzarensalade) of blokjes gerookte kip door de salade.
- Ook een lekker idee: maak aardappelsalade met spekjes door uitgebakken spekjes toe te voegen aan de salade.
- Ga je liever voor aardappelsalade met tonijn? Meng dan uitgelekte tonijn uit blik door de aardappelsalade.
- Het is ook erg lekker om gekookte (diepvries)doperwten of gehakte olijven toe te voegen aan deze salade.

Welke aardappels gebruiken voor aardappelsalade?
Voor een lekkere aardappelsalade kun je het beste vastkokende aardappelen gebruiken. Deze blijven iets stevig na het koken en vallen niet uit elkaar. Dat zorgt voor een fijne bite en je kunt de aardappelblokjes daardoor makkelijk met de andere ingrediënten mengen, zonder dat ze hun vorm verliezen.
Je kunt er ook voor kiezen om voor de aardappelsalade krieltjes te gebruiken in plaats van blokjes aardappel. Check dan wel even goed of deze gaar genoeg zijn na 10 minuten, het kan zijn dat ze net wat langer moeten koken.
Hoe lang blijft zelfgemaakte aardappelsalade goed?
Deze zelfgemaakte aardappelsalade kun je prima eerder op de dag of een dag van tevoren bereiden. Zelf doe ik dat het liefst, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. De salade is na enkele uren of zelfs de volgende dag het allerlekkerst! Bewaar de aardappelsalade in een afgesloten bakje in de koelkast en eet ‘m binnen 3 dagen op.
Meer inspiratie voor een heerlijke salade
Wil je meer lekkere salades maken? Probeer dan eens de volgende recepten:
- Voor de aardappelsalade
- 5 eieren
- 750 gr vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes van ruim 1 cm
- 100 gr mayonaise, zelfgemaakt of gekocht
- 100 gr Griekse yoghurt
- 1 el grove mosterd
- 60 gr zoetzure augurk, in kleine blokjes
- 3 el verse bladpeterselie, gehakt
- 2 el verse bieslook, gehakt
- zout
- peper
- Verder nodig
- extra plakjes augurk en gehakte kruiden, om te garneren
Zelf aardappelsalade maken
Voorbereidingen
Prik een gaatje in de eieren om te voorkomen dat ze openbarsten. Doe dit bij elk ei aan de onderkant, de platte kant van het ei, met een speciale eierprikker of punaise.
Breng een pan met ruim water aan de kook. Doe de eieren in de pan wanneer het water kookt en kook ze in zo’n 8 minuten hard. Schep de eieren uit het kokende water en spoel ze af onder de koude kraan. Laat de eieren in koud water staan tot ze afgekoeld zijn.
Breng een pan met water en wat zout aan de kook. Doe de aardappelblokjes in het kokende water en kook ze in zo’n 10 minuten gaar. Giet de aardappelblokjes af in een zeef of vergiet en spoel ze af met koud water, zodat ze niet verder garen.
Aardappelsalade met ei maken
Meng in een kom de mayonaise met de yoghurt en de mosterd. Pel de gekookte eieren en prak 3 van de eieren met een vork in stukjes. Bewaar de andere 2 eieren voor de garnering. Doe de stukjes ei, blokjes augurk, gehakte verse kruiden en de gekookte aardappelblokjes in de kom en meng alles goed door elkaar. Breng de aardappelsalade op smaak met peper en zout.
Snijd de twee achtergehouden gekookte eieren in partjes. Garneer de aardappelsalade met de partjes ei, gehakte verse kruiden en plakjes augurk.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Beste Rutger. De meeste "salade links" werken hier niet. Behalve voor de Kip- en de Huzarensalade kom ik bij de andere links op 404-fout uit.
Beantwoorden
