Een paar weken geleden vroeg ik jullie wat je graag wil weten over margarine. Eén van de vragen die werd gesteld is of er transvetten ontstaan bij het verhitten van margarine. Ik begrijp dat dit een vraag is die leeft; het is namelijk bekend dat transvetten nu eenmaal niet goed voor je zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met transvetten in de vetten die we gebruiken? En/of worden deze gevormd tijdens het koken of bakken? Omdat margarine en zo ook roomboter en olie bij het bakken natuurlijk verhit worden ben ik op zoek gegaan naar informatie hierover.
Transvet is een vorm van onverzadigd vet. Onverzadigd vet is over het algemeen goed voor je gezondheid (Omega 3 en 6 dragen namelijk bij tot de instandhouding van gezonde cholesterolwaarden in het bloed). Als uitzondering hierop heeft het onverzadigde vet ‘transvet’ juist een cholesterol-verhogend effect. Dat komt door de scheikundige structuur van transvet: de keten van een transvetzuur is inflexibeler waardoor het lichaam dit type vet moeilijker kan verwerken. In een onderzoek van Hrncirik & Zeelenberg in 2014 is gekeken naar de vorming van transvetten bij het verhitten van vetten. In het onderzoek werd met verschillende oliën, boters en margarines op dezelfde wijze gerechten gemaakt en gebakken, waarbij de vetten dus werden verhit. Uit het onderzoek is gebleken dat er bij het verhitten van margarine zoals je doet in je keuken (bij bakken in de oven of frituren) geen noemenswaardige verhoging van transvetten plaatsvindt.
De gemiddelde inname van transvetten is trouwens al geruime tijd ruim onder de aanbevolen hoeveelheid van maximaal 1% van de dagelijkse energie-inname. Om vloeibare plantaardige olie vaster te maken werd vroeger een productietechniek gebruikt waarbij transvetten ontstonden. Toen onderzoek uitwees dat transvet, nog meer dan verzadigd vet, het cholesterolgehalte in het bloed doet stijgen, is men voor de productie van margarineproducten van deze techniek afgestapt. Het is nu al meer dan 20 jaar geleden dat in margarineproducten over de hele wereld transvet voorkomt dat afkomstig is van gedeeltelijk geharde plantaardige olie. Vandaag de dag bevat 100% van de margarineproducten die je koopt in de Nederlandse (en Europese) supermarkt, minder dan 1% transvet.
Om te laten zien dat je met margarine prima kan bakken maakte ik er deze appelcake met pecannoten mee. Natuurlijk kan je deze cake ook met boter bakken. De hoeveelheid die je gebruikt blijft hetzelfde. Het verschil zit in de smaak en structuur van beide cakes. De margarine zorgt ervoor dat de cake net wat luchtiger kan worden, de boter draagt weer meer bij aan de smaak. Het is aan jou wat je het mooist en het lekkerste vindt! Deze appelcake met pecannoten is heerlijk voor bij de koffie of met een bolletje kaneelijs als dessert!
- Voor de cake
- 150 gr margarine (ik gebruikte een pakje Becel gold)
- 150 gr suiker
- ½ citroen, rasp
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 3 eieren
- 150 gr bloem
- 1 ½ tl bakpoeder
- Verder nodig
- margarine, om in te vetten
- 2 appels, in stukjes
- ¼ citroen, sap
- 1 tl kaneelpoeder
- 50 gr pecannoten, grof gehakt
- 75 gr abrikozenjam
Bereiding: Appelcake met pecannoten
Verwarm de oven voor op 160 ⁰C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in met margarine en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Doe de margarine, de suiker, de citroenrasp, het vanille-extract en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romige massa. Voeg de eieren één voor één toe en klop het mengsel goed door na iedere toevoeging. Spatel tot slot de bloem en het bakpoeder door het cakebeslag en schep dit in de bakvorm.
Meng de appelstukjes met het citroensap en het kaneelpoeder en verdeel deze over het cakebeslag. Strooi er tot slot de gehakte pecannoten over.
Bak de appelcake in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen op een rooster. Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en bestrijk de appelcake met pecannoten daarmee. Snijd de cake in 16 stukken.
Lees hier mijn eerdere artikel over margarine en bakken!
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Unilever.
Foto’s: Erik Spronk
Bronnen
Hrncirik & Zeelenberg, 2014, En Hrncirik, K. Stability of fat-soluble vitamins and PUFA in simulated shallow-frying. Lipid Technology Volume 22, Issue 5, pages 107–109, May 2010.
Van Rossum, C. T. M., Fransen, H. P., Verkaik-Kloosterman, J., Buurma-Rethans, E. J. M., & Ocké, M. C. (2011). Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010: Diet of children and adults aged 7 to 69 years. RIVM rapport 350050006.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Duidelijk artikel, Rutger en een fijn recept. Als je in dit recept helemaal geen margarine of boter wilt gebruiken, kan je deze dan ook vervangen door yoghurt of kwark?
BeantwoordenHoi Rutger
Wanneer je de margarine vervangt door boter,.moet je dan dezelfde hoeveelheid aanhouden?
Alvast bedankt voor het antwoord.
Beste Rutger, even een andere vraag!
Ik wil een redvelvet cake en een carrot cake en cupcakes op Zaterdag bakken om op maandag te trakteren, hoe kan ik deze taarten het beste vers houden?
De Frosting doe ik zondag erop.
Ik hoop dat je mij kan helpen!!
Hoi! Dat klinkt lekker! Zonder topping en vulling kan je de cakes het beste luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaren.
BeantwoordenHet was erg lekker (met roomboter), zeker met de ook homemade custard die ik er bij had gemaakt!
BeantwoordenHeerlijk recept maar even een vraag. Die Pecannoten zijn dat gewoon rauwe? Alvast bedankt en fijn weekend. Groetjes Astrid.
BeantwoordenHallo Rutger,
Ik heb je recept gemaakt met roomboter, 100 gram amdelmeel ter vervanging van de helft van de bloem, met goela djawa en goudreinetten. De smaak is echt heerlijk. De goela djawa heb ik in de gesmolten warme roomboter laten oplossen. In het midden was na het bakken de cake heel zacht, ik dacht dat hij niet gaat was maar zo smaakt het niet. De goudreinetten waren nog hard. Heb jij misschien ervaring met goela djawa/palmsuiker? Ik heb de cake 40 minuten laten bakken. Bedankt alvast voor je reactie! Marijke
BeantwoordenHoi! Het klinkt heerlijk! Zelf heb ik weinig ervaring met palmsuiker, dus daar kan ik je niet mee helpen helaas.
BeantwoordenDank je wel voor je reactie Rutger. Ik zal hem binnenkort nog eens maken maar dan met palmsuiker in korrelvorm in plaats van de schijven. Dat scheelt vast.
BeantwoordenDeze lijkt me heerlijk!
Kan ik deze cake ook bakken in een langwerpige vorm? En welke maat kan ik dan gebruiken?
Dat kan. In een vorm van 25 centimeter lang. De cake wordt dan wel wat lager dan een normale cake.
BeantwoordenZiet er goed uit! Welke hoeveelheden houd ik aan als ik een cakevorm gebruik? En hoe lang moet deze dan in de oven?
BeantwoordenJe kunt voor zowel de ingredienten als de baktijd dezelfde aanhouden. Check wel goed of de cake gaar is, het kan zijn dat ie net iets langer moet.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.