Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 90 gr boter, op kamertemperatuur
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 1 eidooier, op kamertemperatuur
  • 150 gr bloem
  • ½ tl bakpoeder

Dit recept voor chocolade zoenen brengt me terug naar mijn kinderjaren. Als kind keek ik vroeger namelijk naar het spelprogramma De Droomshow. In dat programma moesten kandidaten zo veel mogelijk chocolade zoenen van een lopende band eten. Ik was altijd jaloers, dat wilde ik ook! Met dit chocolade zoenen recept maak je ze zelf. Chocolade zoenen zijn niet de makkelijkste lekkernij om zelf te maken, maar geloof me: het is zeker de moeite waard wanneer het je eenmaal lukt. 

Met dit recept maak je 30-40 zoenen

3 tips voor de lekkerste chocolade zoenen

  • Voeg het merg van een vanillestokje toe aan de Italiaanse meringue om de vulling nog meer smaak te geven.
  • Voor deze zelfgemaakte zoenen gebruik je getempereerde chocolade. Ik leg je hier alles over uit in twee losse artikelen. Het ene artikel laat zien hoe je chocolade tempereert op de klassieke manier, de andere geeft een snellere werkwijze in de magnetron. Lees meer over chocolade tempereren of chocolade tempereren in de magnetron.
  • Wil je geen pure chocolade zoenen? Je kunt ook getempereerde melk- of witte chocolade gebruiken. Na het dopen van de zoenen in de chocolade kun je ze ook bestrooien met gehakte geroosterde noten, sprinkles, kokosschaafsel of muisjes.

Chocolade zoenen bewaren

Chocolade zoenen zijn vers gemaakt het allerlekkerst. Eet je ze niet allemaal in een keer op en wil je ze bewaren? Verpak ze dan luchtdicht in de koelkast. De chocolade zoenen blijven dan maximaal 3-4 dagen goed.

Zelf chocolade zoenen maken 

Doe de boter, basterdsuiker en het zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng de eidooier erdoor. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter. Gebruik een ronde uitsteker met een doorsnede van 4 centimeter en steek daarmee cirkels uit het deeg. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.

Leg de cirkels op de bakplaat en bak de koekjes in 8-13 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Chocolade zoenen opbouwen

Maak de Italiaanse meringue volgens dit recept en doe deze in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter en spuit op elk koekje een dopje schuim. Brand de meringue af met een gasbrander en laat daarna 15 minuten rusten.

Doop de zoenen met de bovenkant in de pure chocolade. Zorg er daarbij voor dat de chocolade de zijkant van de koek volledig bedekt. Schud de overtollige chocolade eraf en laat de chocolade stevig worden.

Foto: Saskia Lelieveld 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.
Reacties (0)