Chocolade zoenen, wie kent ze niet. Deze schuimzoenen brengen mij altijd terug naar mijn kinderjaren. Als kind keek ik vroeger namelijk naar het spelprogramma De Droomshow. In dat programma moesten kandidaten zoveel mogelijk chocolade zoenen van een lopende band eten. Ik was altijd jaloers, dat wilde ik ook!
Met dit chocolade zoenen recept maak je ze nu gewoon zelf. Deze choco zoenen zijn niet de makkelijkste lekkernij om zelf te maken, maar geloof me: het is zeker de moeite waard wanneer het je eenmaal lukt.
Je maakt 30-40 zoenen met dit chocolade zoenen recept.
Wat zijn chocolade zoenen precies?
Chocolade zoenen zijn kleine, ronde lekkernijen die een kruising zijn tussen een koekje en gebakje. Ze bestaan uit een luchtige vulling van gezoet eiwitschuim, omhuld door een dunne koepel van chocolade, met als basis een dunne wafel.
Ontstaan choco zoenen
Het verhaal gaat dat de oorsprong van dit gebak teruggaat tot circa 1800 in Denemarken, waar de eerste variant, genaamd “flødebolle,” werd gemaakt. De moderne versie, zoals we die nu kennen, werd in de 19e eeuw in Frankrijk ontwikkeld. Rond het begin van de 20e eeuw verspreidde het gebak zich ook naar andere landen, en na de Tweede Wereldoorlog begon de massaproductie in West-Duitsland en later in Nederland. In Vlaanderen worden ze vaak mellowcakes genoemd, terwijl ze in Nederland meestal bekendstaan als (choco) zoenen. Maar ook in Nederland wordt deze lekkernij wel eens mellowcake of melo cake genoemd.
4 tips voor de lekkerste choco zoenen
- In dit recept gebruik ik een heerlijke vulling van Italiaanse meringue. Voeg het merg van een vanillestokje toe aan de meringue om de vulling nog meer smaak te geven.
- Voor deze zelfgemaakte zoenen of mellowcakes gebruik je getempereerde chocolade. Ik leg je hier alles over uit in twee losse artikelen. Ontdek meer over chocolade tempereren op de klassieke wijze of lees hoe je chocolade tempereert in de magnetron.
- Wil je geen pure chocolade zoenen? Je kunt ook getempereerde melk- of witte chocolade gebruiken.
- Na het dopen van de zoenen in de chocolade kun je ze ook bestrooien met gehakte geroosterde noten, sprinkles, kokosschaafsel of muisjes.
Chocolade zoenen bewaren
Chocolade zoenen zijn vers gemaakt het allerlekkerst. Eet je ze niet allemaal in één keer op en wil je ze bewaren? Verpak ze dan luchtdicht in de koelkast. De chocolade zoenen blijven dan maximaal 3-4 dagen goed.
- Voor het deeg
- 90 gr boter, op kamertemperatuur
- 50 gr witte basterdsuiker
- snuf zout
- 1 eidooier, op kamertemperatuur
- 150 gr bloem
- ½ tl bakpoeder
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 recept Italiaanse meringue
- 300 gr pure chocolade, getempereerd (zie intro)
Chocolade zoenen recept
Koekbodem maken
Doe de boter, basterdsuiker en het zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng de eidooier erdoor. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3 millimeter. Gebruik een ronde uitsteker met een doorsnede van 4 centimeter en steek daarmee cirkels uit het deeg. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
Leg de cirkels op de bakplaat en bak de koekjes in 8-13 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.
Choco zoenen maken
Maak de Italiaanse meringue volgens dit recept en doe deze in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter en spuit op elk koekje een dopje schuim. Brand de meringue af met een gasbrander en laat daarna 15 minuten rusten.
Doop de zoenen met de bovenkant in de pure chocolade. Zorg er daarbij voor dat de chocolade de zijkant van de koek volledig bedekt. Schud de overtollige chocolade eraf en laat de chocolade stevig worden.
Foto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.