Deze amandelbriwats zijn een traditionele lekkernij uit de Marokkaanse keuken. Briwat of briouette zijn gefrituurde hapjes, gemaakt van filodeeg en met een zoete of hartige vulling. In dit recept laat ik je zien hoe je de populaire zoete briwats met amandelen maakt.

Deze amandelbriwats zijn perfect voor tijdens de ramadan. Het zijn hele makkelijke koekjes om te maken, als je eenmaal doorhebt hoe je ze vouwt. Dat kan de eerste keer wat lastiger zijn, maar geloof me: het is wel een leuk klusje.

Dit recept is goed voor 30-35 koekjes.

Briwat

Filodeeg voor briwat: maken of kopen?

Zelf filodeeg maken is heel bewerkelijk en weegt naar mijn mening niet op tegen de kwaliteit van gekocht deeg. Vandaar dat ik in dit recept kant-en-klaar filodeeg gebruik. Het beste filodeeg koop je in Turkse en Midden-Oosterse supermarkten. Daar vind je in de koeling speciaal filodeeg in grote vellen, ook wel ’yufkadeeg’ genoemd, Deze vellen worden ook vaak gebruikt om baklava mee te maken. Dit filodeeg scheurt veel minder snel en werkt veel fijner dan het diepvriesfilodeeg uit de supermarkt.

Hoe bewaar ik de briwats met amandelen?

Deze knapperige koekjes kun je luchtdicht verpakt een kleine week bewaren op kamertemperatuur. Je kunt ze ook invriezen, dan blijven ze 2-3 maanden goed.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 250 gr blanke amandelen
  • 100 gr suiker
  • 50 gr boter, gesmolten
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 2 el oranjebloesemwater
  • snuf zout
  • Verder nodig
  • 1 pak filodeeg (zie intro)
  • zonnebloemolie, om te bestrijken
  • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
  • 350 ml honing
  • 25 gr sesamzaad, geroosterd

Zelf briwat met amandelen maken 

Doe de amandelen en suiker in een foodprocessor en maal fijn. Mix de gesmolten boter, het kaneelpoeder, oranjebloesemwater en zout erdoor. Vorm van het amandelmengsel bolletjes van 10 gram.

Snijd het filodeeg in lange banen van 5 centimeter. Bestrijk de banen met zonnebloemolie en leg op iedere baan een bolletje van de vulling. Vouw de banen filodeeg tot driehoekjes met drie gelijke zijden, zoals op de afbeelding hieronder is te zien.

Briwat vouwen

Verwarm de zonnebloem- of arachideolie voor tot 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.

Bak de briwats 2-3 minuten, tot ze licht goudbruin zijn. Keer ze halverwege de baktijd om met een schuimspaan. Laat ze na het bakken uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de honing op heel laag vuur en dompel de gebakken briwats er zo’n 10-15 seconden in. Haal ze eruit en bestrooi ze met het geroosterde sesamzaad.

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (0)

U kunt niet meer reageren.