Briwats zijn er in allerlei smaken. Wil je zoete briwats maken? Probeer dan zeker deze variant met amandelen. Deze amandelbriwats (briwat de almendras) zijn een traditionele lekkernij uit de Marokkaanse keuken en perfect voor de iftar tijdens de ramadan.
Het vouwen moet een handigheidje worden, maar zodra je dat doorhebt zijn ze heel makkelijk te maken. Zelf briwats maken is in ieder geval een heel leuk klusje om te doen, alleen of gezellig met iemand anders.
Dit recept is goed voor 30-35 briwat koekjes.
Wat is briwat?
Een briwat of briouette is een gefrituurde hapje, gemaakt van filodeeg en met een smaakvolle vulling. Briwats zijn vaak gemaakt met een hartige vulling, maar in dit recept kies ik voor een zoete vulling van amandelen. Briwat is een echte Marokkaanse of Berberse lekkernij.
In Marokko wordt briwat gemaakt van warkadeeg (of warqa/ouarka), wat wel wat weg heeft van filodeeg. Daarom gebruik ik in dit zoete briwat recept filodeeg.
Briwat maken met filodeeg
Echte Marokkaanse briwats worden gemaakt van warkadeeg, maar ze worden ook vaak gemaakt met filodeeg. Zelf filodeeg maken is heel bewerkelijk en weegt naar mijn mening niet op tegen de kwaliteit van gekocht deeg. Vandaar dat ik in dit briwat recept kant-en-klaar filodeeg gebruik. Het beste filodeeg koop je in Turkse en Midden-Oosterse supermarkten. Daar vind je in de koeling speciaal filodeeg in grote vellen, ook wel ’yufkadeeg’ genoemd. Deze vellen worden ook vaak gebruikt om baklava mee te maken. Dit filodeeg scheurt veel minder snel en werkt veel fijner dan het diepvriesfilodeeg uit de supermarkt.
Hoe bewaar ik de amandelbriwats?
Met dit recept maak je 30-35 Marokkaanse briwat koekjes. Deze knapperige koekjes kun je luchtdicht verpakt een kleine week bewaren op kamertemperatuur. Je kunt ze ook invriezen, dan blijven ze 2-3 maanden goed.
Meer lekkere bakrecepten
Ben je fan van amandelen in je bakrecepten? Naast deze amandelbriwats heb ik nog veel meer lekkere recepten met amandel online staan, zoals deze cantuccini, deze amandelrolletjes van filodeeg of deze Italiaanse bitterkoekjes.
Zoek je lekkernijen die iets weg hebben van briwat, maar toch heel anders zijn? Probeer dan eens deze filodeeg spiralen met zuidvruchten en kaneelsuiker, maak chebakia of ga aan de slag met dit baklava recept. Ook lekker: Ma’amoul. Deze koekjes zien er prachtig uit en hebben een heerlijke dadelvulling.
- Voor de vulling
- 250 gr blanke amandelen
- 100 gr suiker
- 50 gr boter, gesmolten
- 1 tl kaneelpoeder
- 2 el oranjebloesemwater
- snuf zout
- Verder nodig
- 1 pak filodeeg (zie intro)
- zonnebloemolie, om te bestrijken
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
- 350 ml honing
- 25 gr sesamzaad, geroosterd
Briwat recept: zelf Marokkaanse driehoek koekjes maken
Doe de amandelen en suiker in een foodprocessor en maal fijn. Mix de gesmolten boter, het kaneelpoeder, oranjebloesemwater en zout erdoor. Vorm van het amandelmengsel bolletjes van 10 gram.
Snijd het filodeeg in lange banen van 5 centimeter. Bestrijk de banen met zonnebloemolie en leg op iedere baan een bolletje van de vulling. Vouw de banen filodeeg tot driehoekjes met drie gelijke zijden, zoals op de afbeelding hieronder is te zien.
Verwarm de zonnebloem- of arachideolie voor tot 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.
Bak de briwats 2-3 minuten, tot ze licht goudbruin zijn. Keer ze halverwege de baktijd om met een schuimspaan. Laat de Marokkaanse amandelkoekjes na het bakken uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de honing op heel laag vuur en dompel de gebakken briwats er zo’n 10-15 seconden in. Haal ze eruit en bestrooi ze met het geroosterde sesamzaad.
Foto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.