Chebakia is een traditioneel en nog steeds erg populair Marokkaans honingkoekje. Dankzij de buurvrouw van mijn zus weet ik dat deze Marokkaanse honingkoekjes onwijs lekker zijn, zij geeft mijn zus namelijk ieder jaar een schaaltje met chebakia. Speciaal voor De Bakatlas kreeg ik van buurvrouw Malika een uitgebreide les in het maken van chebakia. Ze vertelde me alles wat ik moest weten en we maakten samen haar familierecept.
De koekjes zijn zoet én je bent zelf ook wel even zoet als je chebakia gaat maken. Maar geloof me, ze zijn de moeite meer dan waard! En het leuke is dat je na een bakdagje een flinke schaal vol hebt, dit chebakia recept is namelijk goed voor 70-90 koekjes. Je kunt er dus je hele familie blij mee maken! Ideaal als onderdeel van een iftar maaltijd of als lekkernij op tafel bij Eid al-Fitr (ook bekend als het Suikerfeest) aan het einde van de ramadan. Maar de zoete koekjes zijn ook onwijs geschikt voor andere momenten.
Wat is chebakia?
Chebakia is een traditionele Marokkaanse delicatesse. Zoals ik in de intro al vertelde staan deze zoete koekjes vooral op tafel tijdens Eid al-Fitr én de iftar, de maaltijd die tijdens de ramadan direct na zonsondergang wordt gegeten.
Deze Marokkaanse chebakia wordt gemaakt door deegreepjes te vouwen en frituren, en vervolgens te dopen in een mengsel van honing, bloesemwater en kaneel. Het is een klusje om onder de knie te krijgen, maar het is ook een leuk karwei om met meerdere mensen te doen! Oorspronkelijk wordt chebakia in een bloemvorm gevlochten, maar tegenwoordig vind je veel verschillende varianten.
Chebakia maken: 4 handige tips
- Koop een chebakiaroller of -uitsteker bij een Marokkaanse winkel. Dat maakt het maken van deze Marokkaanse honingkoekjes veel makkelijker.
- Voeg ¼-½ theelepel kurkuma toe voor een extra intense kleur.
- Eén van de ingrediënten voor chebakia is Arabische gom. Dit ingrediënt koop je bij een Arabische supermarkt of bijvoorbeeld hier online. Je kunt het gemalen kopen of ruw.
- Koop je ruwe Arabische gom? Dan moet je het eerst fijnmalen in een vijzel voordat je het toevoegt aan het deeg. Vijzel het samen met een klein beetje fijne suiker, dan gaat het makkelijker. Je kunt de gom eventueel ook achterwege laten.
Andere lekkere (Marokkaanse) recepten
Een andere Marokkaanse lekkernij is briwat, ook een echte aanrader. Niet afkomstig uit de Marokkaanse keuken, maar ook lekker: deze ma’amoul met dadelvulling.
Ben je op zoek naar nog meer internationale recepten? Probeer dan bijvoorbeeld deze pastéis de nata, künefe of lebkuchen. Als je een mooi cadeau zoekt of zelf een nieuw bakboek wilt kopen: deze drie recepten vind je ook in De Bakatlas, mijn bakboek waarin je een culinaire wereldreis in je eigen keuken maakt. Dit boek staat vol met meer dan 150 heerlijke bakrecepten.
- Voor het deeg
- 75 ml oranjebloesemwater
- plukje saffraan (15-20 draadjes)
- 110 ml water, lauwwarm
- 1 tl gedroogde gist
- 75 gr bruine amandelen
- 55 gr sesamzaad, geroosterd
- 600 gr bloem
- ½ tl zout
- 1 tl kaneelpoeder
- ½ tl Arabische gom, fijngemalen
- 1 el gemalen anijszaad
- 1 el gemalen venkelzaad
- 1 tl bakpoeder
- 1½ tl azijn
- 90 ml zonnebloemolie
- 65 gr boter, gesmolten
- 1 eidooier
- Voor het honingmengsel
- 1½ kg honing
- 1-2 el oranjebloesemwater
- 1 tl kaneelpoeder
- Verder nodig
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
- 60 gr sesamzaad, geroosterd
Chebakia recept – Stap voor stap
Het kost wat tijd en oefening om deze Marokkaanse honingkoekjes te maken, maar het eindresultaat is heerlijk. In dit chebakia recept neem ik alle stappen één voor één met je door: van het deeg maken en chebakia vouwen tot het bakken van deze zoete lekkernijen.
Deeg maken
Doe het oranjebloesemwater met de saffraan in een glas en laat dit minimaal 10 minuten staan. Doe het lauwe water met het gedroogde gist in een ander glas, roer door en laat ook minimaal 10 minuten staan. Doe de amandelen met het geroosterde sesamzaad in een keukenmachine met messen of in een hakmolentje en maal fijn.
Doe het amandelmengsel samen met de bloem, het zout, de kaneel, Arabische gom, het gemalen anijs- en venkelzaad en bakpoeder in een kom en meng alles. Giet het oranjebloesemwater door een theezeefje – zodat de saffraan achterblijft – op het bloemmengsel. Voeg ook het gistwater, de azijn, zonnebloemolie, gesmolten boter en de eidooier toe en kneed alles tot een deeg. Het is een stevig deeg, kneden gaat het best met de hand of met een standmixer met deeghaak.
Verdeel het deeg in 8 gelijke bollen. Rol elk stuk langwerpig uit en vouw het als een brief in drieën. Rol het vervolgens de andere kant op uit en vouw ook dit weer in drieën. Dek alle deegstukken af en laat ze 15-30 minuten rusten.
Chebakia vouwen
Rol het deeg langwerpig uit tot het zo’n 1½-2 millimeter dik is. Het makkelijkst gaat dit door het eerst met de deegroller uit te rollen en vervolgens door een pastamachine te halen. Houd daarbij de middelste stand aan, in mijn geval stand 4 van de 7. Heb je geen pastamachine, dan kun je het deeg ook uitrollen met een deegroller.
Gebruik een chebakiaroller of -uitsteker om het deeg in de gewenste vorm uit te drukken. Je kunt de koekjes ook met een gekarteld deegwieltje snijden. Snijd dan vierkantjes uit van 7×7 centimeter en maak 4 inkepingen in het midden. Het deeg dat je overhoudt, kun je weer opnieuw uitrollen.
Vouw de koekjes zoals te zien is op de foto. Klap als eerste de onderste twee banen over de twee daarboven en druk het deeg aan de zijkant vast. Breng de twee hoeken bovenaan naar elkaar toe en knijp deze tegen elkaar aan, zodat de bovenste baan een soort lusje wordt. De onderste banen bollen daardoor ook iets op. Steek de lus (de bovenste baan) van achter naar voren door de opening tussen de twee onderste (dubbele) banen en knijp het deeg vervolgens aan de zijkant nog goed tegen elkaar.
Chebakia bakken
Verwarm de olie voor op 160 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Doe intussen de honing met het oranjebloesemwater en de kaneel in een pan en verhit deze op laag vuur tot zo’n 50 °C. Bak de Marokkaanse koekjes in porties in 5-7 minuten goudbruin en gaar. Schep ze met een schuimspaan uit de olie, laat ze iets uitlekken en leg ze in de warme honing. Laat de koekjes 1-2 minuten in de honing liggen en schep ze daar vervolgens uit. Bestrooi de chebakia aan alle kanten met geroosterd sesamzaad en laat ze afkoelen.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.