Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 75 ml oranjebloesemwater
  • plukje saffraan (15-20 draadjes)
  • 110 ml water, lauwwarm
  • 1 tl gedroogde gist
  • 75 gr bruine amandelen
  • 55 gr sesamzaad, geroosterd
  • 600 gr bloem
  • ½ tl zout
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ½ tl Arabische gom, fijngemalen
  • 1 el gemalen anijszaad
  • 1 el gemalen venkelzaad
  • 1 tl bakpoeder
  • 1½ tl azijn
  • 90 ml zonnebloemolie
  • 65 gr boter, gesmolten
  • 1 eidooier
  • Voor het honingmengsel
  • 1½ kg honing
  • 1-2 el oranjebloesemwater
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Verder nodig
  • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
  • 60 gr sesamzaad, geroosterd

Chebakia is een traditioneel en nog steeds erg populair Marokkaans honingkoekje. Deze zoete lekkernij staat vooral op tafel tijdens het Suikerfeest én de iftar, de maaltijd die tijdens ramadan direct na zonsondergang wordt gegeten. Dankzij de buurvrouw van mijn zus weet ik dat deze koekjes onwijs lekker zijn, zij geeft mijn zus namelijk ieder jaar een schaaltje met chebakia. Speciaal voor De Bakatlas kreeg ik van buurvrouw Malika een uitgebreide les in het maken van chebakia. Ze vertelde me alles wat ik moest weten én we maakten samen haar familierecept. 

Met het maken van deze zoete koekjes ben je zelf ook wel even zoet, maar ze zijn echt alle moeite waard. En het leuke is dat je na een bakdagje een flinke schaal vol hebt, dit chebakia recept is namelijk goed voor 70-90 koekjes. Je kunt er dus je hele familie blij mee maken! Ideaal voor tijdens Eid, maar ook onwijs lekker voor andere momenten. 

Meer bakrecepten maken van over de hele wereld? In De Bakatlas maak je een culinaire wereldreis in je eigen keuken, met meer dan 150 heerlijke bakrecepten.

Chebakia maken: 4 handige tips

  • Koop een chebakiaroller of -uitsteker bij een Marokkaanse winkel. Dat maakt het maken van deze Marokkaanse honingkoekjes veel makkelijker.
  • Voeg  ¼-½ theelepel kurkuma toe voor een extra intense kleur.
  • Arabische gom koop je bij een Arabische supermarkt of online. Je kunt het gemalen kopen of ruw. 
  • Koop je ruwe Arabische gom? Dan moet je het eerst fijnmalen in een vijzel voordat je het toevoegt aan het deeg. Vijzel het samen met een klein beetje fijne suiker, dan gaat het makkelijker. Je kunt de gom eventueel ook achterwege laten.

Chebakia recept 

Het maken van deze Marokkaanse honingkoekjes is een klusje, maar het eindresultaat is heerlijk. In dit chebakia recept neem ik alle stappen een voor een met je door, van het maken van het deeg tot het bakken van deze zoete lekkernijen.

Deeg maken

Doe het oranjebloesemwater met de saffraan in een glas en laat dit minimaal 10 minuten staan. Doe het lauwe water met het gedroogde gist in een ander glas, roer door en laat ook minimaal 10 minuten staan. Doe de amandelen met het geroosterde sesamzaad in een keukenmachine met messen of in een hakmolentje en maal fijn. 

Doe het amandelmengsel samen met de bloem, het zout, de kaneel, Arabische gom, het gemalen anijs- en venkelzaad en bakpoeder in een kom en meng alles. Giet het oranjebloesemwater door een theezeefje – zodat de saffraan achterblijft – op het bloemmengsel. Voeg ook het gistwater, de azijn, zonnebloemolie, gesmolten boter en de eidooier toe en kneed alles tot een deeg. Het is een stevig deeg, kneden gaat het best met de hand of met een standmixer met deeghaak. 

Verdeel het deeg in 8 gelijke bollen. Rol elk stuk langwerpig uit en vouw het als een brief in drieën. Rol het vervolgens de andere kant op uit en vouw ook dit weer in drieën. Dek alle deegstukken af en laat ze 15-30 minuten rusten.

Chebakia vouwen

Rol het deeg langwerpig uit tot het zo’n 1½-2 millimeter dik is. Het makkelijkst gaat dit door het eerst met de deegroller uit te rollen en vervolgens door een pastamachine te halen. Houd daarbij de middelste stand aan, in mijn geval stand 4 van de 7. Heb je geen pastamachine, dan kun je het deeg ook uitrollen met een deegroller. 

Gebruik een chebakiaroller of -uitsteker om het deeg in de gewenste vorm uit te drukken. Je kunt de koekjes ook met een gekarteld deegwieltje snijden. Snijd dan vierkantjes uit van 7×7 centimeter en maak 4 inkepingen in het midden. Het deeg dat je overhoudt kun je weer opnieuw uitrollen.

Chebakia recept

Vouw de koekjes zoals te zien is op de foto. Klap als eerste de onderste twee banen over de twee daarboven en druk het deeg aan de zijkant vast. Breng de twee hoeken bovenaan naar elkaar toe en knijp deze tegen elkaar aan, zodat de bovenste baan een soort lusje wordt. De onderste banen bollen daardoor ook iets op. Steek de lus (de bovenste baan) van achter naar voren door de opening tussen de twee onderste (dubbele) banen en knijp het deeg vervolgens aan de zijkant nog goed tegen elkaar. 

Chebakia bakken

Verwarm de olie voor op 160 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Doe intussen de honing met het oranjebloesemwater en de kaneel in een pan en verhit deze op laag vuur tot zo’n 50 °C. Bak de Marokkaanse koekjes in porties in 5-7 minuten goudbruin en gaar. Schep ze met een schuimspaan uit de olie, laat ze iets uitlekken en leg ze in de warme honing. Laat de koekjes 1-2 minuten in de honing liggen en schep ze daar vervolgens uit. Bestrooi de chebakia aan alle kanten met geroosterd sesamzaad en laat ze afkoelen.

Foto’s: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.
Reacties (1)
Christine 2022-05-01 11:41:37

Hoi Rutger, is de Arabische gom te vervangen door iets anders?

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-05-02 08:12:43

Je kunt deze ook weglaten. Vervangen door iets anders wordt lastig.

Beantwoorden