Ma’amoul: deze Arabische koekjes zien er niet alleen prachtig uit, maar hebben ook een heerlijke smaak. Heb jij deze koekjes uit de Arabische keuken al eens gegeten, of zelfs zelf gemaakt? In dit artikel deel ik een ma’amoul recept zodat je deze heerlijke koekjes met dadelvulling ook zelf kunt maken.

Afhankelijk van de grootte van je vorm is dit recept goed voor 15-30 koekjes.

Ma’amoul met dadelvulling

Wat zijn ma’amoul koekjes?

Ma’amoul zijn koekjes gevuld met dadels, noten of ander lekkers. Het is een populair koekje bij de koffie of thee in Arabische landen en een heerlijk tussendoortje. Waarom de koekjes ma’amoul heten? Ma’amoul (of mamoul) betekent ‘gevuld’ in het Arabisch. Met de vulling van deze lekkernij kan je allerlei kanten op, maar in dit recept maak ik een van de bekendste vullingen met dadel en amandel. 

Hoe krijg je de kenmerkende ma’amoul vorm?

Kenmerkend voor ma’amoul is dat ze er prachtig uitzien. Om je koekjes dit mooie uiterlijk te geven heb je een speciale ma’amoulvorm nodig, die je in Arabische winkels of online kunt kopen. Of gebruik een pers voor mooncakes.

Heb je geen vorm? Je kunt de koekjes nog steeds maken. Vorm bolletjes van het deeg en druk ze iets plat voordat je ze op de bakplaat legt. 

Ma’amoul met dadelvulling

Dadelpasta voor de ma’amoul vulling

Voor de vulling van deze Arabische koekjes gebruik ik dadelpasta. Dit kun je kopen in Arabische supermarkten, sommige toko’s en biologische winkels.

Je kunt ook zelf dadelpasta maken. Zachte dadels kun je zo in een blender of keukenmachine tot pasta malen. Zijn je dadels wat droger, stoom deze dan eerst en maal ze daarna tot pasta. 

Ma’amoul met dadelvulling

Ma’amoul koekjes bewaren

Wil je een grote hoeveelheid koekjes maken in één keer of de ma’amoul van tevoren bakken? Luchtdicht verpakt blijven de koekjes op kamertemperatuur zeker een week goed. Ma’amoul invriezen is ook mogelijk, als je maar zorgt dat je ze goed luchtdicht verpakt.

Ma’amoul met dadelvulling
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 40 gr poedersuiker
  • 1½ el oranjebloesemwater
  • ¼ tl zout
  • 125 gr bloem
  • 125 gr fijn griesmeel
  • Voor de vulling
  • 50 gr blanke amandelen
  • 150 gr dadelpasta (zie intro)
  • 1 el oranjebloesemwater
  • ½ tl kaneelpoeder
  • Verder nodig
  • bloem, om te bestuiven
  • poedersuiker, om te bestuiven
Broodbakbol banner desktop
makkelijke bakboek mob

Zelf ma’amoul maken – Stap voor stap recept

Doe de boter, poedersuiker, het oranjebloesemwater en zout in een kom en meng door elkaar. Voeg de bloem en het fijne griesmeel toe en kneed alles tot een deeg. Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Spreid de amandelen uit op een bakplaat en rooster ze 7-10 minuten in de oven. Laat ze afkoelen en hak ze fijn. (Let op: hak ze niet te fijn, er mogen nog grovere stukjes in zitten.) Meng de dadelpasta met het oranjebloesemwater, de kaneel en gehakte amandelen tot een smeuïge vulling.

Ma’amoul koekjes vormen

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg kort door. Bestuif een ma’amoulvorm licht met bloem. Neem een bolletje deeg, druk dit plat en duw het in de vorm. Doe daar een klein bolletje van de dadelvulling in en druk het goed aan. Dek de vulling af met wat deeg en snijd het strak af. Haal het koekje uit de vorm door er een flinke klap op te geven. Leg het koekje op de bakplaat.

Als je een mooncake press gebruikt, verwerk je het deeg net iets anders. Neem een bolletje deeg en druk dit plat. Schep wat van de vulling in het midden en vouw het deeg er aan alle kanten omheen. Rol tot het bolletje helemaal glad is en bestuif het deegbolletje heel licht met bloem. Druk het in de mooncake pers tot de gewenste vorm. 

Ma’amoul bakken

Bak de ma’amoul 20-25 minuten. Laat de koekjes afkoelen op een rooster en bestuif ze voor het serveren met poedersuiker.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Liz 2023-04-18 11:39:29

Ik ben gek op dadels, maar weet er niet veel mee te bakken. Dus dank voor dit recept. En het komt mooi op tijd voor mij om iets bij te dragen aan het Suikerfeest dat in de buurt gehouden wordt.

Beantwoorden
LI
Rutger 2023-04-24 07:31:19

Geniet er van!

Beantwoorden
Anneloes 2023-04-20 11:49:11

Ze lijken mij érg lekker. Ik wil ze gráág een keer proberen. Welke mal heb jij zelf gebruiikt en waar kocht je die? Ik vind 'm érg mooi. Heb al wat gegoogled, maar ben zo'n zelfde nog niet tegen gekomen. En veel andere mallen zijn niet leverbaar.

Beantwoorden
AN
Rutger 2023-04-24 07:30:53

Hoi! Online zijn de mallen inderdaad lastig verkrijgbaar. Bij veel Midden-Oosterse supermarkten hebben ze verschillende soorten mallen. En als je eens in Amsterdam bent, in de Javastraat zitten veel winkels waar ze deze mallen verkopen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.