Ingrediëntenlijst
  • Voor de karamel
  • 125 gr suiker
  • 40 ml water

Dit zijn echt van die koekjes waar je er niet maar eentje van kan eten. Ze zijn echt verslavend lekker! Deze karamelkoekjes lijken op de Amsterdamse koggetjes die je misschien wel kent. Aan het deeg heb ik wat amandelmeel toegevoegd, dat zorgt ervoor dat de karamel koekjes lekker knapperige en bros worden. Als ik het deeg voor deze koekjes ga maken zorg ik er altijd voor dat ik extra veel maak. Als je het deeg als rol in plasticfolie verpakt kan je het heel goed invriezen. Zo kan je op een later moment heel snel verse koekjes bakken.

Bereiding: Karamelkoekjes

Doe voor de karamel de suiker met het water in een pan en laat dit koken tot een goudbruine karamel. Roer tijdens het koken van de karamel niet in de pan! Je mag de pan wel een beetje schuinhouden om het mengsel wat te verdelen. Giet de hete karamel op een stuk bakpapier en laat het afkoelen. Breek de afgekoelde karamel in stukken en hak die grof in een keukenmachine.

Doe de bloem, het amandelmeel, de boter, het vanille-extract, het zout en de fijne suiker in een kom en meng hier een deeg van. Voeg als laatste de karamelstukjes toe. Maak van het deeg rollen van 3 centimeter doorsnede en verpak deze in plasticfolie. Laat ze minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de deegrollen uit het plastic en snijd ze in plakjes van ongeveer ½ centimeter dik. Leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten goudbruin. Laat de karamelkoekjes afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (14)
Trijnie 2018-10-11 22:38:30

Hoi Rutger! super recept! ik kan er niet afblijven en mijn vriend ook niet. al veel baksels van jou geprobeert en elke keer een feestje. bedankt!

Beantwoorden
TR
Rutger 2018-10-15 10:29:53

Heel leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Ingrid 2018-07-31 14:33:56

Er staat in het recept mengen. Bedoel je dan kneden met de hand of met de mixer. Het gaat over de caramelkoekjes.

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-08-02 16:20:54

Het kan beide. Een mixer is wel zo handig.

Beantwoorden
Annemarie 2018-05-10 16:14:03

Ik heb je karamel koekjes gebakken en ze zijn heel goed gelukt! Dank voor het leuke recept!

Beantwoorden
AN
Christina 2018-04-29 00:19:00

Hoi hoi Rutger, kun je ook gewone meel gebruiken?

Beantwoorden
CH
Rutger 2018-04-29 17:18:07

Ik neem aan dat je gewone bloem bedoelt, dat kan prima. Meel zou ik niet doen; dat is volkoren en maakt deze koekjes een stuk minder lekker.

Beantwoorden
Ciel 2018-03-18 19:24:06

Ik heb de koekjes gemaakt mAr waren erg zoet en eind smaak heel bitter. Heb ik de karamel te lang laten doorkoken .

Beantwoorden
CI
Rutger 2018-03-19 11:36:27

Dat denk ik wel ja, als je karamel te lang doorkookt wordt deze bitter.

Beantwoorden
Stofzuiger 2018-02-19 13:51:30

Ge-wel-dig! De koekjes zijn heerlijk. :)
Ik heb ze ook nog gemengd met wat cacao en chocolade, dat was ook erg lekker. En 1,5x zoveel caramel erin stoppen was iets teveel van het goede, maar een leuk probeersel ;)

Beantwoorden
ST
Amy lingeren 2017-11-09 16:56:49

Hoi,Rutger??????
Wil je verkering met me ???????????
In stel mezelf wel voor:
Ik Ben Amy en ik Ben 30 jaar oud.. Mijn hobby's zijn dansen en koken/bakken!!
Mail me snel . please
?????? Amy
PS. Wel mailen hoor!!!!!!!!

Beantwoorden
AM
Rutger 2017-11-12 12:38:32

Ik ben bang dat er hier thuis dan iemand jaloers wordt :)

Beantwoorden
Natascha 2017-09-19 16:08:39

Hallo Rutger,

Ik wil graag een aantal van je koekjes recepten uitproberen. Ik heb alleen een gluten intolerantie en kan dus alleen amandelmeel, havermeel en rijstmeel gebruiken. Kun je mij zeggen in welke verhouding ik dit moet gebruiken om de bloem te vervangen? Of verschilt dit per koekje?

Beantwoorden
NA
Rutger 2017-09-25 00:35:55

Hoi Natascha. Dat is heel lastig om te zeggen. Dit verschilt per recept en ik heb er te weinig ervaring mee om daar goede richtlijnen voor te kunnen geven.

Beantwoorden
Cindy 2017-03-16 14:49:32

I.v.m. een oa. amandelallergie: wat kan ik als alternatief voor amandelmeel gebruiken?

Beantwoorden
CI
Rutger 2017-03-17 08:24:07

Je kan het vervangen door 50 gram bloem.

Beantwoorden
Rodi 2017-01-26 11:43:10

Ik heb de karamelkoekjes gebakken. Maar ze lopen zo uit. Het zijn net kletskoppen. Hoe kan dit? Ik gebruik ipv tarwebloem speltbloem.

Beantwoorden
RO
Hanny 2017-03-16 13:38:10

Was je deeg koel genoeg? Hoe warmer het deeg, des te meer kans op het uitlopen van de koekjes.

Beantwoorden
HA
Matthea 2017-01-25 18:15:53

Dit zijn echte je kan er niet van afblijven koekjes,bedankt Rutger

Beantwoorden
MA
mary 2017-01-24 18:40:42

Je kan amandelmeel kopen bij jumbo of reform winkel

Beantwoorden
MA
Els 2017-01-23 18:36:01

Koop je amandelmeel kant en klaar en waar kan je dat krijgen? Of moet je gewoon amandelen zelf malen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-01-25 12:26:00

Alles over amandelmeel kan je hier lezen: http://www.rutgerbakt.nl/amandelmeel/

Beantwoorden
José 2017-01-23 07:35:42

Gebruik je amandelen of gemalen hazelnoten?

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-01-23 07:40:50

Hoi! Dat stond er nog een beetje raar zag ik! Dank voor je oplettendheid! Ik heb het aangepast. Het recept kan met allebei en is in beide gevallen erg lekker. Amandelmeel heeft mijn voorkeur, die staat er nu duidelijk in.

Beantwoorden