Deze m’hancha met gedroogde zuidvruchten en kaneelsuiker heb ik gebakken uit het nieuwe boek van Nadia en Merijn: Onder de mediterrane zon. Dit boek staat vol met de lekkerste recepten van Nadia Zerouali & Merijn Tol. Het is trouwens niet enkel een verzameling recepten en receptfoto’s; het boek is ook aangekleed met reisverhalen en prachtige sfeerfoto’s. Heerlijk om te lezen, naar te kijken en om uit te koken. Mijn oog viel gelijk op deze zoete filodeegspiralen die zeker de moeite waard zijn om ook te bakken!
- Voor de filodeeg spiralen
- 150 gr ontpitte dadels
- 150 gr gedroogde vijgen
- 150 gr gedroogde abrikozen
- 150 gr gedroogde cranberry’s
- 100 gr gezouten geroosterde amandelen
- 100 gr walnoten
- 2-3 el notenolie, naar keuze
- 1 rol filodeeg (gehaald bij de toko, niet uit de vriezer)
- 250 gr boter, gesmolten
- 1 eidooier, losgeklopt
- 2 el kaneel
- 3 el suiker
Filodeeg spiralen met zuidvruchten en kaneelsuiker
Snijd de zuidvruchten grof. Maal de zuidvruchten en de noten in een keukenmachine tot een grove pasta. Voeg eventueel wat notenolie toe om er een homogene pasta van te maken.
Wikkel de vellen filodeeg in een schone theedoek en pak er pas een uit als je hem meteen gaat gebruiken. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak van de zuidvruchten-notenpasta circa 2 centimeter dikke ‘vingers’.
Verwarm de oven voor tot 200 °C. Leg een vel filodeeg in de lengte voor je op het werkblad, bestrijk met flink wat gesmolten boter en leg op 2 centimeter afstand van de rand een ‘zuidvruchten-notenvinger’. Rol het deeg over de vulling tot een lange, dunne rol; zorg dat de vulling binnen blijft. Til de eerste rol voorzichtig op en leg hem in het midden van de bakplaat. Vorm er een goed gesloten spiraal van. Buig voorzichtig, want anders scheurt het deeg. Doe hetzelfde met de rest van de filodeegvellen en de vulling. Bestrijk de bovenkant van elke m’hancha met wat losgeklopte eidooier. Meng de kaneel met de suiker en bestrooi de rollen hiermee. Bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin en krokant. Laat de m’hancha afkoelen of eet ze warm.
Ze zijn lekker om zo te eten, maar ook met lobbige, ongezoete slagroom, mascarpone, romige Turkse yoghurt of sterk gezette Marokkaanse muntthee.
Nieuwsgierig geworden naar Onder de mediterrane zon? Kijk hier voor meer informatie!
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
U kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.