Zelf chocolade kransjes maken is ontzettend leuk om te doen! Ook het serveren bij de koffie of thee is gegarandeerd een feestje. Of geef ze als cadeautje rondom de feestdagen: een leuke én lekkere verrassing, en een goede manier om bijvoorbeeld de gastvrouw of -heer te bedanken als je uitgenodigd bent voor een etentje of borrel.
Je maakt de chocoladekransjes heel makkelijk en ze vallen eigenlijk altijd enorm in de smaak. Vooral de garnering (waarmee je alle kanten op kan), maken de kransjes helemaal af.
Afhankelijk van hoe groot je de chocoladekransjes spuit, kun je er zo’n 35 stuks maken met dit recept. Maar spuit je de kransjes dus veel groter of kleiner, dan kan dat aantal anders uitvallen. Het is ook een kwestie van uitproberen: oefening baart kunst. En je hebt gelijk een extra excuus om deze chocoladekransjes vaker te maken.
4 Tips voor de lekkerste chocolade kerstkransjes
- Het leuke aan deze gespoten chocoladekransjes is dat je in principe maar 2 ingrediënten nodig hebt. Daarnaast kan je ze natuurlijk garneren met wat je maar lekker vindt. Ga je voor gekleurd musketzaad of voor een ander vrolijk eetbaar strooisel. Of decoreer je jouw zelfgemaakte chocoladekransjes met gedroogde cranberry’s, geroosterde (gehakte) noten of gekonfijte sinaasappelschil. Je kunt er alle kanten mee op!
- In dit recept gebruik ik pure chocolade voor de spuitchocolade, maar je kunt ook andere soorten chocolade gebruiken. Zelf gebruik ik het liefst de chocoladecallets van Callebaut.
- Het is belangrijk dat de chocolade die je voor deze kerstkransjes gebruikt eerst is getempereerd. Dat zorgt ervoor dat de kransjes uiteindelijk stevig genoeg worden en niet te snel smelten. Je kunt chocolade tempereren op de klassieke manier of tempereren in de magnetron. Na het tempereren kun je de chocolade gebruiken voor de spuitchocolade.
- Bewaar de gespoten chocolade kerstkransjes luchtdicht verpakt op een koele plek. Ze hoeven niet per se in de koelkast. Op een koele plek kun je ze in principe een paar weken bewaren, maar of ze dat halen durf ik je niet te beloven.
- Voor de chocoladekransjes
- 80 gr boter, op kamertemperatuur
- 400 gr pure chocolade, getempereerd (zie intro)
- kerstsprinkles, optioneel
Recept voor gespoten chocolade kerstkransjes
Doe de boter in een kom en klop deze met een handmixer met gardes of met een standmixer met de platte menghaak zeer luchtig. Spatel de luchtig opgeklopte boter door de getempereerde chocolade. Door de boter wordt de chocolade steviger en is hij perfect om te verwerken met een spuitzak. Schep de chocolade in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat kerstkransjes en bestrooi ze direct met jouw garnering naar keuze. Zet de bakplaat met de kransjes kort in de koelkast, tot de chocolade gestold is.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ze zijn heel erg snel en simpel te maken en erg lekker ook. Ik heb zelf ook een aantal keer gemaakt.
Beantwoorden