- Voor de meringue
- 3 eiwitten
- snuf zout
- 100 gr fijne suiker
- 90 gr poedersuiker
- Voor door de meringue
- merg van ½ vanillestokje
- en/of
- 1 el cacaopoeder
- en/of
- 1 tl kaneelpoeder
- en/of
- ½ sinaasappel, rasp
- en/of
- 1-2 tl mokka-extract
- Om te bestrooien
- hazelnoten, fijngehakt
- pistachenootjes, fijngehakt
- amandelschaafsel
- cacaopoeder (met een zeefje)
- decoratiepareltjes, musketzaad, sterretjes, etc.
- Na het bakken
- dopen in of besprenkelen met getempereerde witte, pure of melkchocolade
Schuimkransjes zijn superlekker, zien er ontzettend feestelijk uit en zijn perfect voor de feestdagen. Zet een mooie schaal gevuld met deze schuimkransjes op tafel of hang ze als versiering in de kerstboom! Met dit recept kun je gemakkelijk zelf schuimkransjes maken. Je hebt weinig ingrediënten nodig en binnen no-time staan de schuimkransjes in de oven.
Het leuke aan dit schuimkransjes recept is dat je er heel goed mee kunt variëren. Gebruik je favoriete smaken en versieringen. Voeg zelfgemaakte mokka-extract toe aan de meringue voor heerlijke mokka schuimkransjes of gebruik bijvoorbeeld vanille, sinaasappel, kaneel of cacaopoeder. Ook met de decoratie kun je alle kanten op. In dit schuimkransjes recept gebruik ik hiervoor getempereerde chocolade, maar het is jouw feestje! Versier de schuimkransjes met musket, beter bekend als spikkels of discodip. Andere leuke en lekkere (kerst)strooisels kun je trouwens hier vinden!
Zelf schuimkransjes maken
Verwarm de oven voor op 90 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Zorg dat de kom en garde(s) die je gebruikt goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel tot slot de poedersuiker en eventueel een smaakmaker door de meringue.
Vorm met behulp van een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 13-15 millimeter kransjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de schuimpjes eventueel met een strooisel naar keuze en bak ze ongeveer 2-3 uur in de oven. Laat de schuimkransjes goed afkoelen in de oven met de deur dicht.
Decoreer de schuimkransjes als je dat leuk vindt met de getempereerde chocolade. Je kunt de schuimkransjes in de chocolade dopen of ze ermee besprenkelen.
Foto: Erik Spronk






