Deze champagnetruffels zijn gevuld met een romige champagnevulling en omhuld met witte chocolade. Wat een feest! Heb je iets te vieren, of gewoon zin in iets lekkers, dan moet je zeker deze champagne truffels maken!

Marc de champagne

Om de chocoladetruffels een mooie champagnesmaak te kunnen geven heb je iets sterkers nodig dan ‘gewone’ champagne. Als je de vulling met champagne op smaak zou willen brengen heb je te veel vocht nodig, waardoor je nooit een romige truffelvulling kunt krijgen. Gelukkig bestaat er ook marc de champagne. Dit is een gedistilleerde drank die veel intenser van smaak is dan gewone champagne. Het is helaas wel iets moeilijker te vinden. Je kunt het kopen bij gespecialiseerde (online) slijterijen. Kun je er echt niet aan komen, dan kun je ook een likeur naar keuze gebruiken voor deze truffels (maar dan zijn het natuurlijk geen champagnetruffels meer). De marc de champagne vervangen door gewone champagne zou ik niet doen, dat heeft te weinig smaak.

In dit champagne truffel recept worden de truffels door schaafsel van witte chocolade gerold. Dit kun je zelf maken. Gebruik daarvoor repen witte chocolade. Het makkelijkste is een keukenmachine met een rasp of schaafhulpstuk. Gebruik die dan om de chocolade mee te schaven of raspen. Heb je die niet, dan moet je met een kaasschaaf of handrasp aan de slag en ben je iets langer bezig. Met dit champagne truffels recept maak je ongeveer 35 truffels.

Champagne truffels maken
Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • ½ vanillestokje
  • 225 slagroom
  • 100 suiker
  • snuf zout
  • 175 boter, op kamertemperatuur
  • 40 ml marc de champagne
  • Verder nodig
  • 300 gr witte chocolade, gesmolten
  • 200 gr geraspte witte chocolade (zie inleiding)
kinderbakboek banner mob

Champagne truffels maken

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe zowel het merg als het stokje samen met de slagroom, suiker en het zout in een steelpan en breng dit langzaam aan de kook. Zet als het mengsel kookt het vuur uit en blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Dek de pan af met plasticfolie en laat de room afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwijder het vanillestokje uit de room. Klop de boter in enkele minuten luchtig op. Voeg geleidelijk de slagroom toe en blijf doorkloppen. Het mengsel moet uiteindelijk goed spuitbaar zijn. Is het te dun, plaats het dan 10-15 minuten in de koelkast en klop daarna verder. Is het mengsel geschift, verwarm de kom dan kort au bain-marie of verwarm de kom met een haarfohn en klop het mengsel vervolgens verder. Klop aan het eind de marc de champagne door de truffelvulling.

Bekleed een plaat of schaal met bakpapier en doe de vulling in een spuitzak met gladde spuitmond van ongeveer 1 centimeter. Spuit langwerpige truffels op het bakpapier. Eventueel kun je ook met twee theelepels hoopjes maken van de vulling. Zet de plaat met gespoten truffels minimaal 1 uur (langer mag) in de diepvries.

Doe het witte-chocoladeschaafsel in een platte schaal en zorg dat de gesmolten chocolade in een niet te diepe kom zit. Neem de bevroren truffels uit de diepvries (niet allemaal tegelijk, dan ontdooien ze te snel) en haal ze door de gesmolten chocolade. Dit gaat het best door een stevige (saté) prikker in de truffel te steken en de truffel daarmee door de chocolade te halen. Zorg dat de hele truffel bedekt is, klop het teveel eraf door met de prikker tegen de zijkant van de kom te tikken. Duw de truffel boven het chocoladeschaafsel van het stokje en bedek de truffel aan alle kanten met schaafsel. Laat enkele minuten in de schaal liggen tot de chocolade hard is. Doe dit met alle truffels (het makkelijkst gaat dit met 2 personen, de ene dipt, de andere rolt ze door het schaafsel).

Bewaar de champagne truffels in de koelkast of vries ze (luchtdicht verpakt) in om langer te bewaren. Haal ze voor het serveren op tijd uit de koelkast, zodat de vulling wat zachter kan worden.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (8)
Rolanda van Sprang 2020-01-02 11:47:02

Hmmm ze zien er super lekker uit !!!

Een Gezond,

Liefdevol

en

Goed (gebakken,succesvol)

2020

Rutger

Groetjes,
Rolanda

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-01-06 18:06:02

Dankjewel! Jij ook een heel mooi en goed jaar!

Beantwoorden
Maureen 2020-01-02 13:16:45

Hallo Ruther,

Een fijn, gezond en liefdevol 2020 met je partner, en....véél bakplezier.

Maureen ( België)

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-01-06 18:04:56

Dank! Jij ook een heel fijn jaar en veel bakplezier!

Beantwoorden
Marja Boersma 2020-01-03 16:08:35

Hoi Rutger,
Een gezond, liefdevol en sprankelend Nieuwjaar toegewenst te samen met degenen die je dierbaar zijn! En natuurlijk heel veeeeeeel bak- en kookplezier in 2020.
En de truffels.....die lijken me overheerlijk, ik hoop dat ik die speciale champagne ergens vinden kan. Kijk uit...ik ben op strooptocht!
Bedankt voor het recept en tot een volgende keer.
Hartelijke groetjes.

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-01-06 18:04:00

Dank! Geniet van al het lekkers!

Beantwoorden
Danielle 2020-12-01 09:56:46

Hoi Rutger wat een heerlijk recept!!!
Even een vraagje mocht ik de champagne niet kunnen vinden kan ik die dan vervangen voor een andere likeur/drank zoals 43, amaretto, etc. Maar hoeveel mag ik daar dan van gebruiken? Of is bv de normale rum extract beter en hoeveel daar dan van gebruiken? En ik wens je alvast een heel gezond bakvol 2021!!

Beantwoorden
DA
Rutger 2020-12-07 07:26:41

Hoi! Je kunt van een likeur dezelfde hoeveelheid gebruiken als van de marc de champagne. Van een extract gebruik je veel minder uiteraard.

Beantwoorden
Marleen Janssens 2021-10-29 22:36:38

Hoi Rutger,
Heb jij soms n tip om witte chocolade te smelten? Doe dit altijd bain mari maar deze stolt al terug alleen al als ik er naar kijk 🙈
Mvg marleen

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-01 09:25:02

Hi. Dan moet het waarschijnlijk nog iets langer verwarmd worden. Je kunt het ook in de magnetron doen. Hak de chocolade grof. Verhit het steeds 10-20 seconden op vol vermogen en roer het tussendoor goed door.

Beantwoorden
Inge 2021-11-20 17:34:33

Super lekkere truffels, we zijn er aan verslaafd 😃.
In welk boek staat dit recept Rutger?

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-11-25 14:44:31

Deze staan niet in een boek, enkel hier online.

Beantwoorden
Ineke 2022-01-03 23:21:39

Hallo Rutger,

Ik heb ze gemaakt en die lukte smaakte echt heerlijk. Heb veel complimenten gekregen. Echter heb ik er niet veel kunnen maken omdat er druppel alcohol uit de truffel drukte terwijl ik ze door de chocolade rolde. Daardoor wilde de chocolade niet meer hard worden. Hoe voorkom je dit? Heb ze niet lang uit de vriezer gehad.

Groet Ineke

Beantwoorden
IN
Anma 2022-01-20 11:21:00

Hoi kun je een foto doorsturen van de fles van Marc de Champagne zo weet ik welke ik juist moet bestellen

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-04 14:16:45

Hoi. Dat is heel gek. Heb je ze lang van tevoren ingevroren. Dat het ijskristallen waren die smolten in plaats van de alcohol. Als je de marc de champagne goed door het mengsel hebt geklopt kan deze er eigenlijk niet uit druppelen.

Beantwoorden
annelies 2022-01-19 11:43:07

hoi, een idee waar in België je marc de champagne zou kunnen vinden of een website waar deze te koop is?

Beantwoorden
AN

U kunt niet meer reageren.