Zelf chocoladetruffels maken is heel erg leuk om te doen en je maakt er een hoop mensen blij mee. Je kunt de vulling precies naar je eigen smaak maken, waardoor je de lekkerste chocoladetruffels krijgt. Er zijn meerdere manieren om chocoladetruffels te maken. Een klassieke manier is door de vulling op te laten stijven en deze dan door de chocolade te halen en te omhullen met bijvoorbeeld cacaopoeder. Die werkwijze gebruikte ik onder andere voor deze witte chocoladetruffels met kokos en steranijs en ook de klassieke slagroomtruffels worden zo gemaakt.

Een andere manier om zelf truffels te maken is met behulp van truffelkogels. Deze chocolade ‘kogels’ zijn perfect om te vullen en daarna af te werken. Het voordeel van werken met truffelkogels is dat de vulling iets zachter kan zijn dan die bij de traditionele werkwijze. Doordat je de vulling in de kogels spuit hoeft deze immers niet heel stevig te worden, de chocoladekogel zorgt ervoor dat je de truffel straks kunt afwerken. In deze how-to laat ik je stap voor stap zien hoe je met truffelkogels chocoladetruffels maakt. De truffelkogels vind je hier. Drie vullingen voor deze truffels vind je hier!

Stap 1
Maak de truffelvulling naar keuze en laat deze afkoelen tot ongeveer 25 °C. Zorg ervoor dat de vulling niet warmer is, anders smelt de chocoladekogel namelijk als je de vulling erin spuit. Doe de vulling in een spuitzak en vul daarmee de kogels tot bijna bovenaan. Zet de gevulde truffelkogels in de koelkast zodat de vulling iets op kan stijven.

Stap 2
Tempereer een kleine hoeveelheid chocolade. Zelf vind ik dit het makkelijkste gaan met de magnetron, maar je kunt het uiteraard ook met de klassieke tableermethode doen. Doe de getempereerde chocolade in een spuitzak en vul daarmee de gaatjes van de truffelkogels. Laat dechocolade stevig worden in de koelkast.

Stap 3
Voor deze stap vind ik het fijn om met handschoenen te werken, omdat je anders helemaal onder de chocolade zit. Neem wat getempereerde chocolade op je hand en rol de truffelkogels daar doorheen, tot die aan alle kanten bedekt is met een dun laagje chocolade. Leg de truffel vervolgens in datgene waarmee je de chocoladetruffel wilt bedekken. Dit kan cacaopoeder zijn, maar ook gehakte nootjes, hagelslag, kokosrasp, (gekleurde) suiker, poedersuiker, glitters, wat je maar wilt. Bedek de truffel aan alle kanten met datgene (in dit geval cacaopoeder) en laat hem daar enkele minuten in liggen.

Stap 4
Haal de truffels uit de cacao (of wat je ook gebruikt) en laat ze kort opstijven in de koelkast. Serveer de zelfgemaakte chocoladetruffels op kamertemperatuur.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
De truffelkogels worden alleen per 504 stuks verkocht. Beetje veel voor een thuisbakker!
Beantwoorden
Hier hadden wij het ook net over. Maar je kunt ze natuurlijk gebruiken als cadeautje, voor feestdagen, zomaar lekkere gevulde truffels bij de koffie ofzo.
BeantwoordenIn de koelkast bewaard zeker enkele weken, de exacte houdbaarheid durf ik je niet te zeggen.
Beantwoorden
