Zelf chocoladetruffels maken is heel erg leuk om te doen en je maakt er een hoop mensen blij mee. Je kunt de vulling precies naar je eigen smaak maken, waardoor je de lekkerste chocoladetruffels krijgt. Er zijn meerdere manieren om chocoladetruffels te maken. Een klassieke manier is door de vulling op te laten stijven en deze dan door de chocolade te halen en te omhullen met bijvoorbeeld cacaopoeder. Die werkwijze gebruikte ik onder andere voor deze witte chocoladetruffels met kokos en steranijs en ook de klassieke slagroomtruffels worden zo gemaakt.

chocolade truffels met truffelkogels

Een andere manier om zelf truffels te maken is met behulp van truffelkogels. Deze chocolade ‘kogels’ zijn perfect om te vullen en daarna af te werken. Het voordeel van werken met truffelkogels is dat de vulling iets zachter kan zijn dan die bij de traditionele werkwijze. Doordat je de vulling in de kogels spuit hoeft deze immers niet heel stevig te worden, de chocoladekogel zorgt ervoor dat je de truffel straks kunt afwerken. In deze how-to laat ik je stap voor stap zien hoe je met truffelkogels chocoladetruffels maakt. De truffelkogels vind je hier. Drie vullingen voor deze truffels vind je hier!

Drie soorten chocolade truffels maken

Stap 1

Maak de truffelvulling naar keuze en laat deze afkoelen tot ongeveer 25 °C. Zorg ervoor dat de vulling niet warmer is, anders smelt de chocoladekogel namelijk als je de vulling erin spuit. Doe de vulling in een spuitzak en vul daarmee de kogels tot bijna bovenaan. Zet de gevulde truffelkogels in de koelkast zodat de vulling iets op kan stijven.

chocolade truffels met truffelkogels

Stap 2

Tempereer een kleine hoeveelheid chocolade. Zelf vind ik dit het makkelijkste gaan met de magnetron, maar je kunt het uiteraard ook met de klassieke tableermethode doen. Doe de getempereerde chocolade in een spuitzak en vul daarmee de gaatjes van de truffelkogels. Laat dechocolade stevig worden in de koelkast.

chocolade truffels met truffelkogels

Stap 3

Voor deze stap vind ik het fijn om met handschoenen te werken, omdat je anders helemaal onder de chocolade zit. Neem wat getempereerde chocolade op je hand en rol de truffelkogels daar doorheen, tot die aan alle kanten bedekt is met een dun laagje chocolade. Leg de truffel vervolgens in datgene waarmee je de chocoladetruffel wilt bedekken. Dit kan cacaopoeder zijn, maar ook gehakte nootjes, hagelslag, kokosrasp, (gekleurde) suiker, poedersuiker, glitters, wat je maar wilt. Bedek de truffel aan alle kanten met datgene (in dit geval cacaopoeder) en laat hem daar enkele minuten in liggen.

chocolade truffels met truffelkogels

Stap 4

Haal de truffels uit de cacao (of wat je ook gebruikt) en laat ze kort opstijven in de koelkast. Serveer de zelfgemaakte chocoladetruffels op kamertemperatuur.

chocolade truffels met truffelkogels

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (4)
Hannah 2018-11-21 11:19:52

De truffelkogels worden alleen per 504 stuks verkocht. Beetje veel voor een thuisbakker!

Beantwoorden
HA
Rutger 2018-11-21 12:22:29

Hoi! Ze worden ook in kleinere verpakkingen verkocht, van 63 stuks. Bijvoorbeeld deze: https://www.bouwhuis.com/stadter-truffelkogel-melkchocolade-63x-o26-mm

Beantwoorden
Miranda 2018-11-25 14:19:55

Hier hadden wij het ook net over. Maar je kunt ze natuurlijk gebruiken als cadeautje, voor feestdagen, zomaar lekkere gevulde truffels bij de koffie ofzo.

Beantwoorden
MI
Feline 2020-04-04 19:32:15

Hoe lang zijn ze na maken houdbaar?

Beantwoorden
FE
Rutger 2020-04-14 09:58:38

In de koelkast bewaard zeker enkele weken, de exacte houdbaarheid durf ik je niet te zeggen.

Beantwoorden
Zilla Zimmerman 2022-11-02 19:44:14

Ik wil de chocolade truffels graag kopen

Beantwoorden
ZI