- Voor de truffelvulling
- 1 vanillestokje
- 225 gr slagroom
- 100 gr suiker
- snuf zout
- 175 gr boter, op kamertemperatuur
- Voor de frambozensuiker
- 250 gr poedersuiker
- 20 gr gevriesdroogde frambozen
- Verder nodig
- 400 gr ruby chocolade, gesmolten
Deze zelfgemaakte slagroomtruffels met ruby chocolade en frambozensuiker zijn onweerstaanbaar lekker! Voor het maken van deze truffels hoeft de chocolade niet getempereerd te worden, omdat de truffels in de koelkast bewaard worden en dan stolt chocolade altijd. Daarnaast is de chocolade niet te zien door de laag frambozensuiker die erop zit, dus een mooie glans op de chocolade is niet belangrijk.
Bereiding: Slagroomtruffels met ruby en framboos
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe zowel het merg als het stokje samen met de slagroom, suiker, en het zout in een steelpan en breng dit langzaam aan de kook. Zet als het mengsel kookt het vuur uit en blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Dek de pan af met een deksel of aluminiumfolie en laat de room afkoelen tot kamertemperatuur.
Verwijder het vanillestokje uit de room. Klop de boter in enkele minuten luchtig op. Voeg geleidelijk de vanille-room toe en blijf doorkloppen. Het mengsel moet uiteindelijk goed spuitbaar zijn. Is het te dun, plaats het dan 10-15 minuten in de koelkast en klop daarna verder. Is het mengsel geschift, verwarm de kom dan kort au bain-marie en klop vervolgens verder.
Bekleed een plaat of schaal met bakpapier en doe de vulling in een spuitzak met gladde spuitmond van 1 – 1 ½ centimeter. Spuit langwerpige truffels op het bakpapier. Eventueel kun je ook met twee theelepels hoopjes maken van de vulling. Zet de plaat met gespoten truffels minimaal 1 uur (langer mag) in de diepvries.
Doe de poedersuiker met de gevriesdroogde frambozen in een foodprocessor en maal de frambozen fijn. Zeef de suiker met een fijne zeef, zodat eventuele pitjes van de frambozen achterblijven. Doe de frambozensuiker in een diep bord.
De chocoladetruffels maken
Neem de bevroren truffels uit de diepvries (niet allemaal tegelijk, dan ontdooien ze te snel) en haal ze door de gesmolten ruby chocolade. Dit gaat het best door een stevige (saté) prikker in de truffel te steken en de truffel daarmee door de chocolade te halen. Zorg dat de hele truffel bedekt is, klop het teveel eraf door met de prikker tegen de zijkant van de kom te tikken. Duw de truffel boven de frambozensuiker van het stokje en bedek de truffel aan alle kanten met de suiker. Laat enkele minuten in de frambozensuiker liggen tot de chocolade hard is.
Doe dit met alle truffels (het makkelijkst gaat dit met 2 personen, de ene dipt, de andere rolt ze door de suiker). Leg de truffels zodra ze goed hard zijn in een fijne zeef en schud voorzichtig de overtollige suiker van de truffels af.
Bewaar de truffels in de koelkast of vries ze in om langer te bewaren. Haal de truffels op tijd uit de koelkast zodat de vulling wat zachter kan worden.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Lijkt me erg leuk om eens te proberen. Wel jammer dat Ruby chocolade alleen per 2,5 kg te koop is bij Bouwhuis. Iemand een tip voor een kleinere verpakking?
BeantwoordenIk heb ze vandaag gemaakt. Mijn vriend was nog niet helemaal fan van de ruby chocolade toen ik hem die vorige week liet proeven, maar hij is helemaal verliefd op de truffels. Een geweldige combinatie :-)
BeantwoordenWat zien ze er leuk uit met dat roze kleurtje! Perfect voor een babyshower!
BeantwoordenIk heb ze niet geteld, dus dat antwoord moet ik je schuldig blijven.
Beantwoorden
zou je voor de afwisseling ook dulce de leche kunnen gebruiken voor de vulling ?
of is dulce de leche moeilijk in te vriezen ?
BeantwoordenIk zou de dulce de leche nog wel mengen met iets denk ik. Wel een leuk idee om uit te werken!
Beantwoorden
Ik heb deze truffels vandaag gemaakt en ze zijn echt goddelijk lekker.
Wat ik me afvraag...... zou je ze ook kunnen invriezen na het maken? Alhoewel ik niet denk dat er iets over blijft om in te vriezen ;-)
Kan ik ook diepvries frambozen gebruiken om gedroogde frambozen maken
Beantwoorden