Oranje tompoucen: een heerlijke lekkernij in een feestelijk jasje. Met een glanzend oranje glazuur, knapperig bladerdeeg en een vulling van Zwitserse room is deze oranje tompouce de perfecte traktatie op Koningsdag. Maar ook op andere momenten mag een oranje tompouce niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan een WK of EK voetbal of de Olympische Spelen. 

Oranje tompouce - Recept

Op Koningsdag of tijdens een van de internationale sportevenementen die ik net noemde, vind je vaak oranje tompoucen in de supermarkt. Maar zelfgemaakt is dit gebakje toch echt het allerlekkerst. Mijn basisrecept voor tompoezen deelde ik al eerder. Die zijn gevuld met een laag zelfgemaakte banketbakkersroom en een laag slagroom. In dit oranje tompouce recept gebruik ik een Zwitserse room als vulling. 

Met dit recept maak je 8 koninklijke oranje tompouces.

Meer oranje gebakjes maken?

Oranje tompouce - Recept

Oranje tompoucen met Zwitserse room

In dit recept heb ik ervoor gekozen om de tompouces te vullen met zelfgemaakte Zwitserse room, maar je kunt je zelfgemaakte oranje tompoezen natuurlijk ook vullen met de slagroom en banketbakkersroom zoals ik in het basisrecept voor tompoezen doe. Normaal gesproken gebruik ik voor Zwitserse room wat slagroomversteviger om te zorgen dat de vulling goed stevig blijft, maar om Zwitserse room als tompoucevulling te gebruiken moet deze nog net iets steviger zijn. Daarom gebruik ik in dit geval wat gelatine in de Zwitserse room. 

Oranje tompouce - Recept

Bladerdeeg voor oranje tompoucen

Voor dit oranje tompouce recept heb je bladerdeegplakken nodig. Het is het lekkerste om zelfgemaakt bladerdeeg te gebruiken. Je kunt bladerdeeg maken op de Franse methode of mijn snelle bladerdeeg recept gebruiken. Heb je geen zin of tijd om zelf bladerdeeg te maken, gebruik dan een rol koelvers bladerdeeg. 

Hoe bewaar je oranje tompoucen?

Hoelang zijn zelfgemaakte oranje tompoezen houdbaar? Een oranje tompoes is versgemaakt het allerlekkerst, maar je kunt ze ook maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Het bladerdeeg kun je al wel een paar dagen van tevoren bakken. Bewaar de afgekoelde bladerdeegplakken luchtdicht verpakt op kamertemperatuur voordat je ze gaat gebruiken.

Oranje tompoucen invriezen raad ik je wel af, hier worden ze niet lekkerder van.

Oranje tompouce - Recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 350 ml slagroom
  • 40 gr suiker
  • 1 recept banketbakkersroom
  • 4 gelatineblaadjes (6,7 gr), geweekt in koud water
  • 1 el water
  • Voor het glazuur
  • 125 gr poedersuiker
  • enkele druppels oranje kleurstof
  • 1½ -2½ el heet water
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Zelf oranje tompoezen maken

Met dit recept tover je tijdens allerlei feestelijke gelegenheden oranje tompoucen op tafel. Het klaarmaken van de bladerdeeglagen, de romige vulling en het glazuur en het opbouwen van de tompoucen zijn onderdelen die stap voor stap aan bod komen. 

Bladerdeeglaag voor oranje tompoezen

De eerste stap in dit oranje tompouce recept is het maken van de bladerdeeglaag. Strooi wat bloem op het werkblad en rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 40×25 centimeter. Als je koelvers bladerdeeg gebruikt, kun je dit uitrollen en met bakpapier en al op de bakplaat leggen. 

Snijd het uitgerolde bladerdeeg in de lengte doormidden, zodat je twee lange banen deeg krijgt. Prik het bladerdeeg om de paar centimeter in met een vork, zodat het tijdens het bakken niet bol gaat staan. 

Bladerdeeg bakken

Bak het bladerdeeg 8 minuten op 200 °C. Zet de oven daarna lager, op 180 °C. Leg een metalen (taart- of oven)rooster op het bladerdeeg en druk het deeg plat. Bak het deeg met het rooster erop in 15-20 minuten goudbruin, verwijder het rooster en laat het bladerdeeg afkoelen op een ander rooster.

Vulling voor de oranje tompoucen maken

Doe voor de vulling de slagroom met de suiker in een kom en klop deze met een (hand)- mixer met garde(s) stijf op. Klop in een andere kom de banketbakkersroom met een (hand)mixer met garde(s) los. Doe de geweekte gelatineblaadjes samen met de eetlepel water in een steelpannetje en verwarm dit al roerend op laag vuur, tot de gelatineblaadjes gesmolten zijn. Giet het gelatinemengsel bij de banketbakkersroom en mix de room direct door. Wacht daar niet mee, dan kan de gelatine gaan klonteren. Het beste is als je de gelatine aan de banketbakkersroom toevoegt terwijl je de banketbakkersroom mixt. 

Spatel ⅓ van de opgeklopte slagroom door de banketbakkersroom. Spatel als dit goed gemengd is de overige slagroom in 2 delen erdoor. Doe de Zwitserse room in een spuitzak met een spuitmondje van zo’n 1½-2 centimeter en leg de spuitzak met de room 15-30 minuten in de koelkast. 

Verdeel de Zwitserse room over één van de twee bladerdeegplakken. Bedek de Zwitserse room met de andere bladerdeegplak, met de meest gladde kant naar boven. Druk de plak voorzichtig iets aan en strijk de vulling aan alle zijkanten glad af.

Oranje glazuurlaag maken

Voor het oranje glazuur meng je de poedersuiker, kleurstof en het hete water met elkaar. Meng tot een soepel glazuur en bestrijk de bovenkant van de bladerdeegplak hiermee. Laat de tompoezen minimaal een ½ uur in de koelkast staan om op te stijven.

Oranje tompoezen snijden & garneren

Snijd de plak in 8 gelijke tompoezen, van ongeveer 4,5×10 centimeter. Hiervoor kun je een scherp gekarteld mes gebruiken. Voor het beste resultaat snijd je eerst de bovenste plak in 1-2 keer door en vervolgens de vulling en de onderste plak.

Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter en garneer de tompoezen daarmee. Garneer de oranje tompoes eventueel met een partje mandarijn, feestelijk sprinkles, een chocolaadje of bijvoorbeeld een Nederlands vlaggetje. 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Nadine 2023-04-26 09:52:23

Hey Rutger, vraagje mbt tompouce. Roer je de hete gelatine door koude banketbakkerdroom?

Beantwoorden
NA
Rutger 2023-05-01 10:49:31

Ja, maar doe dat wel terwijl je klopt. Anders kunnen er stukjes gelatine ontstaan.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.