Oranje boven! Met dit recept maak je een schaal vol lekkere en feestelijke oranje soesjes. Perfect voor Koningsdag, het EK of WK voetbal of een ander evenement waarbij je Nederland wilt aanmoedigen. Of misschien zoek je wel een traktatie voor iemand die helemaal gek is op de kleur oranje. Voor welke gelegenheid je deze gebakjes ook maakt, de schaal is waarschijnlijk in no-time leeg. Deze oranje soezen zijn voorzien van een lekker fondantlaagje en gemaakt van heerlijk soezendeeg en een romige vulling van sinaasappel-banketbakkersroom.
Dit recept is voor 25-30 soesjes.
Meer oranje lekkernijen maken?
3 tips voor de lekkerste oranje soesjes
- Deze Koningsdag soezen zijn gevuld met een lekkere sinaasappelbanketbakkersroom. Wil je de oranje soezen liever vullen met slagroom? Klop dan voor de vulling 500 milliliter slagroom met 60 gram suiker en 1 zakje slagroomversteviger met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Of vul de soesjes met zelfgemaakte Zwitserse room.
- De mooiste afwerking van deze soesjes is met oranje fondant glazuur. Dit fondant glazuur is vloeibaar en dus iets anders dan rolfondant. Dit vloeibare fondant wordt ook wel glaceerfondant genoemd.
- Heb je geen fondant, dan kun je ook een simpel waterglazuur gebruiken. Meng daarvoor 300 gram poedersuiker met 3-4 eetlepels heet water en wat oranje kleurstof. Houd er rekening mee dat de soezen er met een zelfgemaakt glazuur net iets minder strak uitzien en dat het glazuur ook minder goed opdroogt.
Hoe bewaar ik de oranje soezen?
De gebakken soesjes kun je ongevuld luchtdicht verpakt enkele dagen op kamertemperatuur bewaren, of invriezen voor 2-3 maanden. Als je de soesjes al gevuld hebt, kun je ze 2-3 dagen bewaren in de koelkast.
- Voor het soezendeeg
- 100 ml water
- 100 ml melk
- 100 gr boter
- ΒΌ tl zout
- 100 gr bloem
- 4 eieren
- Voor de vulling
- 2x recept sinaasappel-banketbakkersroom
- Voor de topping
- 300 gr vloeibare fondant
- oranje kleurstof
- feestelijke (koningsdag)sprinkles, optioneel
Zelf oranje soesjes maken
Verwarm de oven voor op 210 Β°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Soezen maken
De eerste stap in dit recept is het maken van het soezendeeg. Een stap-voor-stap uitleg hiervoor vind je in dit artikel: hoe soezendeeg maken. Ik deel daar het recept Γ©n geef ook extra tips voor het beste resultaat.
Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1Β½ centimeter en spuit hiermee bolletjes van 1Β½-2 centimeter hoog en 3-4 centimeter doorsnede op het bakpapier. Druk opstaande puntjes plat met een natte vinger en bak de soesjes in 23-28 minuten goudbruin en gaar. Open 5 minuten voor het einde van de baktijd de ovendeur kort, om zo de stoom die tijdens het bakken is ontstaan te laten ontsnappen.
Tip: zorg dat de soezen echt overal goudbruin zijn, anders storten ze in tijdens het afkoelen.
Oranje soesjes vullen
Doe de sinaasappel-banketbakkersroom in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) los. Maak met behulp van een mes met een scherp puntje een gaatje aan de onderkant van elke soes. Doe de vulling in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter en vul daarmee elke soesje.
Fondant maken
Doe de fondant in een steelpannetje en doe hier wat oranje kleurstof bij. Verwarm de fondant al roerend tot lichaamstemperatuur. Je kunt de fondant iets verdunnen met een klein beetje water. Doe het oranje fondant in een kommetje dat groot genoeg is om de soesjes in te dopen.
Oranje soesjes garneren
Pak een soes aan de onderkant vast en doop deze in het glazuur, zodat de boven- en zijkant bedekt zijn. Schud het overtollige glazuur van de soes af en bestrooi het glazuur naar wens met wat sprinkles. Doe dit met alle soesjes en zet ze vervolgens in de koelkast tot het fondant stevig is.
Fotoβs: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger
Op hoeveel graden moet de oven en welke warmte ,boven onderwarmte?
Mvg Linda
Hallo Rutger,
Ik heb oranje fondant gekocht niet fondant glazuur kan ik dat ook verdunnen?
Met vriendelijke groeten.
Ann
Hoi Rutger.
Helaas zijn mijn koningsdag soesjes mislukt met de fondant. Mijn fondantglazuur was de andere ochtend soort transparant geworden en van de soesjes afgedropen. Bovenop had ik een klein toefje slagroom gedaan ,en die was er ook afgegleden. De koeling stond gewoon op 6 graden. Wat heb ik fout gedaan.
Hi. Heb je het fondant te erg verdund? Of heb je de soesjes onafgedekt laten staan? Fondant kan wel vocht aantrekken, zeker in een vochtige koelkast, waardoor het kan gaan uitlopen.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.