Ingrediëntenlijst
  • Voor de sinaasappel banketbakkersroom
  • 500 ml melk
  • ½ vanillestokje
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 100 gr suiker
  • 45 gr maïzena
  • 3 eidooiers
  • 40 gr boter
  • 1-2 el sinaasappellikeur (optioneel)

Met dit recept maak je een hele rijke banketbakkersroom met sinaasappel. De sinaasappelrasp en de sinaasappellikeur geven de room een hele fijne smaak. De boter die er op het eind doorheen gaat maakt de banketbakkersroom met sinaasappel nog rijker. Eerder gebruikte ik deze sinaasappelroom al in deze croquembouche, maar hij is ook heerlijk in gewone soesjes, als topping op mini-slofjes of als vulling in een tartelette.

Kijk hier voor een stap-voor-stap uitleg over het maken van gewone banketbakkersroom.

Bereiding: Sinaasappel banketbakkersroom

Giet 450 milliliter van de melk in een pan. Snijd het halve vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe dit samen met het leeggeschraapte vanillestokje en de sinaasappelrasp bij de melk. Breng de melk aan de kook en roer het daarbij af en toe door.

Doe de rest van de melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit door elkaar. Meng er als laatste de maïzena erdoor en zorg dat het een mooi glad mengsel wordt. Giet als de melk kookt al roerende de helft van de kokende melk op het suikermengsel en roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de achtergebleven melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1 tot 2 minuten doorkoken. Giet de banketbakkersroom door een zeef in een lage platte schaal. Door het zeven blijft de meeste sinaasappelrasp en het vanillestokje achter.

Roer de boter en de sinaasappellikeur door de banketbakkersroom. Dek de sinaasappelroom af met plasticfolie en zorg er daarbij voor dat het folie direct op de room ligt, zodat er geen velvorming kan plaatsvinden. Laat de room eerst wat afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna tot aan het gebruik in de koelkast.

Klop de banketbakkersroom met sinaasappel voor gebruik nog kort los met een mixer.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Balto 2021-11-29 17:40:51

Beste rutger
Deze banketbakkersroom was echt heel erg lekker! Ik vroeg me alleen af waarom er ook nog boter door moet op het einde?

Beantwoorden
BA
Rutger 2021-11-30 13:29:37

Daar wordt de room nog iets rijker en voller van.

Beantwoorden
Maureen 2021-06-15 10:25:36

Hallo, kan deze banketbakkersroom of de crémeux ( van het recept Bosvruchtenslof met crémeux uit de bakbijbel) ingevroren worden?
Ik wil graag de helft woensdag gebruiken, de andere helft zaterdag.
Gewone banketbakkersroom vries ik wel vaker in,maar ik twijfel door de toevoeging van (diepvries) fruit.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-22 10:38:16

Cremeux kan op zich, banketbakkersroom vind ik niet lekker als het ingevroren is.

Beantwoorden