Koningsdag staat weer voor de deur en dit jaar ga ik eens niet voor een oranje tompouce of oranje soezen, maar voor deze heerlijke koningsdag macarons. Deze macarons zijn gevuld met een ganache van witte chocolade en karamel en met een fijne vanillebotercrème. En natuurlijk zijn ze in onze kleuren, rood-wit-blauw en oranje. Je hoeft dus niet speciaal naar Parijs voor de lekkerste macarons, met dit recept bak je ze gewoon zelf! Voor dit recept heb ik samengewerkt met Baktotaal.
5 tips voor de lekkerste koningsdag macarons
- Bekijk mijn macarons basisrecept. In dat recept deel ik een heleboel tips en tricks, zodat je zelf de lekkerste macarons bakt.
- En in deze bakhulp voor macarons bespreek ik de meest voorkomende macaron problemen én hoe je ze voorkomt of oplost.
- Wil je de schelpen voor deze koningsdag macarons niet helemaal zelf maken? Dan kun je ook een macaronmix gebruiken. Die hoef je alleen maar enkele minuten te mengen met water en dan kun je de macarons opspuiten.
- Het opspuiten van deze feestelijke macarons gaat trouwens heel makkelijk op deze speciale bakmatjes. Zo weet je zeker dat de macarons na het bakken allemaal even groot zijn en goed op elkaar passen.
- En als je het dan echt af wilt maken kun je ze ook nog verpakken in deze macarondoosjes. Superleuk om cadeau te geven toch!?
Online cursus macarons bakken!
Wil jij zelf de mooiste en lekkerste macarons bakken? In de online cursus die ik bij Delicious academy geef leer ik je er alles over! Ik laat je stap voor stap zien hoe je macaronbeslag maakt en daar vervolgens macaronschelpen mee bakt. En omdat er nog wel eens iets fout gaat bij macarons, ga ik in op de meest voorkomende problemen bij macarons. Je leert verschillende afwerkingen voor de macaronschelpen en uiteraard geef ik je ook verschillende vullingen: van frisse citroen tot sticky caramel, van chocolade tot pistache! Na deze online cursus hoef je niet meer naar Frankrijk voor de lekkerste macarons, die maak je lekker zelf. Je kunt je hier aanmelden voor de macaroncursus! Na aanmelden is de macaroncursus een jaar beschikbaar.
Koningsdag macarons bewaren
Wil je deze feestelijke traktatie wat langer van tevoren maken? De gebakken macaronschelpen kun je ongevuld en luchtdicht verpakt heel goed bewaren op kamertemperatuur (een kleine week) of invriezen voor 2-3 maanden. Als je de koningsdag macarons al gevuld hebt, kun je ze 4-5 dagen bewaren in de koelkast of 2-3 maanden in de vriezer. Het is dus een prima lekkernij om al een paar dagen voor Koningsdag klaar te maken. Of om van te genieten als niet alle macarons op gaan tijdens Koningsdag (al acht ik die kans klein..).
Wil je de bevroren macarons gebruiken? Laat ze rustig ontdooien in de koelkast. Het lekkerst zijn de macarons als je ze 15-30 minuten voor het serveren uit de koelkast haalt.
- Voor de macaronschelpen
- 200 gr amandelmeel
- 200 gr poedersuiker
- rode, blauwe en oranje kleurstof, in poedervorm
- 150 gr eiwit
- 55 ml water
- 200 gr suiker
- snuf zout
- Voor de karamelganache
- 65 ml slagroom
- 200 gr Callebaut gold callets
- 25 gr boter, op kamertemperatuur
- Voor de vanille botercrème
- ¼ recept Italiaanse meringue botercrème met extra veel vanille
- of gebruik voor de snelle versie deze mix voor botercrème
Recept – Koningsdag macarons met karamel en vanillecrème
Bereid de macaronschelpen volgens mijn basisrecept how-to macarons maken. Omdat je slechts 1 kleur per keer kunt gebruiken kan je er ook voor kiezen om 3 keer de halve hoeveelheid te maken, met elke keer een andere kleur. Oranje macarons kun je trouwens ook maken door rode en gele kleurstof te mengen.
Doe voor de karamel ganache de slagroom in een steelpan en verhit deze tot 50-60 °C. Smelt intussen de chocolade callets au bain-marie of in de magnetron. Giet het roommengsel bij de gesmolten chocolade en meng deze met behulp van een staafmixer. Voeg de boter toe en mix deze er nog kort door. Dek de ganache af met plasticfolie en laat deze op kamertemperatuur opstijven.
Macarons vullen
Vul de rode en blauwe macaronschelpen met behulp van een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter met de vanille botercrème. De oranje macaronschelpen vul je met de ganache met karamel. Bewaar de gevulde macarons tot vier dagen in de koelkast in een goed afgesloten bakje of vries ze in. Haal de macarons een half uur voor gebruik uit de koelkast.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Het kan heel goed met Whiskey. Vaak is dat duurder dan wodka, dus daarom gebruik ik dat niet. Het enige is dat als de whiskey erg veel smaak heeft (wat bij goedkope vaak wel meevalt) je die smaak ook heel licht kan gaan proeven. Maar ik denk echt dat dat meevalt hoor.
BeantwoordenPoging 876 tot macarons bakken ook mislukt , zelfs met kant en klare mix ..... HELLLUUUUPPPP 😊🙈🙈🙈🙈
BeantwoordenHoi Ruther,
Ik heb recent je boeken en website ontdekt, erg fijn allemaal!
Ik ben benieuwd hoeveel macarons je uit dit recept haalt :)
Groetjes Michelle
BeantwoordenVoor de macarons heb ik deze kleurstof gebruikt: https://www.bouwhuis.com/brandnewcake-kleurpoeder-ro-ge-bl-zw-gr-set-5
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.