- Voor de macaronschelpen
- 200 gr amandelmeel
- 200 gr poedersuiker
- rode, blauwe en oranje kleurstof, in poedervorm
- 150 gr eiwit
- 55 ml water
- 200 gr suiker
- snuf zout
- Voor de karamelganache
- 65 ml slagroom
- 200 gr Callebaut gold callets
- 25 gr boter, op kamertemperatuur
- Voor de vanille botercrème
- ¼ recept Italiaanse meringue botercrème met extra veel vanille
- of gebruik voor de snelle versie deze mix voor botercrème
Koningsdag staat weer voor de deur en dit jaar ga ik eens niet voor de oranjetompouces of -moorkoppen, maar voor heerlijke koningsdagmacarons. De macarons zijn gevuld met een ganache van witte chocolade en karamel en met een fijne vanille botercrème. En natuurlijk zijn ze in onze kleuren, rood-wit-blauw en oranje. Je hoeft dus niet speciaal naar Parijs voor de lekkerste macarons, met dit recept bak je ze gewoon zelf!
Voor dit recept heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Zij hebben zo ongeveer alles wat je maar nodig hebt om te bakken. Zowel de grondstoffen en ingrediënten als de materialen en gereedschappen vind je bij Baktotaal Bouwhuis. Zeker de moeite waard om een keer rond te kijken! En dat gaat trouwens nog makkelijker met hun app! Die vind je hier voor apple en hier voor android.
De macaronschelpen heb ik gemaakt volgens mijn eigen basisrecept, maar als je dat niet ziet zitten kun je ook een macaronmix gebruiken. Die hoef je alleen maar enkele minuten te mengen met water en dan kun je de macarons opspuiten. Dat opspuiten gaat trouwens heel makkelijk op deze speciale bakmatjes, zo weet je zeker dat de macarons na het bakken allemaal even groot zijn en goed op elkaar passen. En als je het dan echt af wilt maken kun je ze ook nog verpakken in deze macaronsdoosjes. Superleuk om cadeau te geven toch!?
Bereiding: Koningsdag macarons met karamel en vanillecrème
Bereid de macaronschelpen volgens de how-to macarons maken. Omdat je slechts 1 kleur per keer kunt gebruiken kan je er ook voor kiezen om 3 keer de halve hoeveelheid te maken, met elke keer een andere kleur. Oranje macarons kun je trouwens ook maken door rode en gele kleurstof te mengen.
Doe voor de karamelganache de slagroom in een steelpan en verhit deze tot 50-60 °C. Smelt intussen de chocoladecallets au bain-marie of in de magnetron. Giet het roommengsel bij de gesmolten chocolade en meng deze met behulp van een staafmixer. Voeg de boter toe en mix deze er nog kort door. Dek de ganache af met plasticfolie en laat deze op kamertemperatuur opstijven.
De macarons vullen
Vul de rode en blauwe macaronschelpen met behulp van een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter met de vanille botercrème. De oranje macaronschelpen vul je met de ganache met karamel. Bewaar de gevulde macarons tot vier dagen in de koelkast in een goed afgesloten bakje of vries ze in. Haal de macarons een halfuur voor gebruik uit de koelkast.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd

Een vraag: Kan ik ook vanille - extract maken van whisky in plaats van wodka?
BeantwoordenHet kan heel goed met Whiskey. Vaak is dat duurder dan wodka, dus daarom gebruik ik dat niet. Het enige is dat als de whiskey erg veel smaak heeft (wat bij goedkope vaak wel meevalt) je die smaak ook heel licht kan gaan proeven. Maar ik denk echt dat dat meevalt hoor.
Beantwoorden
Poging 876 tot macarons bakken ook mislukt , zelfs met kant en klare mix ..... HELLLUUUUPPPP 😊🙈🙈🙈🙈
BeantwoordenDat is heel vervelend! Soms kan het liggen aan het soort oven.
Beantwoorden
Hoi Ruther,
Ik heb recent je boeken en website ontdekt, erg fijn allemaal!
Ik ben benieuwd hoeveel macarons je uit dit recept haalt :)
Groetjes Michelle
BeantwoordenHoi Michelle. Wat leuk! Met dit recept maak je ongeveer 35 macarons.
Beantwoorden
Welk merk gebruik je van kleurstof poeder? Mooie heldere kleuren!
BeantwoordenVoor de macarons heb ik deze kleurstof gebruikt: https://www.bouwhuis.com/brandnewcake-kleurpoeder-ro-ge-bl-zw-gr-set-5
Beantwoorden
Hier: https://www.bouwhuis.com/catalogsearch/result/?q=macaron+mix
Beantwoorden
