- Voor de macaronschelpen
- 1 recept macaronschelpen
- gele kleurstof
- Voor de vulling
- 2 blaadjes gelatine
- 150 gr suiker
- 2 citroenen, rasp
- 125 ml citroensap (van ongeveer 3 citroenen)
- 2 eieren
- 175 gr boter, op kamertemperatuur
Het afgelopen jaar heeft Rebecca uit Veldhoven mijn hele Bakbijbel doorgebakken. Met meer dan 175 recepten was het echt doorbakken geblazen voor Rebecca. Als er af en toe een week was waarin ze minder of niet kon bakken, betekende dat in het weekend 3 of 4 recepten op 1 dag maken. Wellicht heb je daar af en toe al iets van voorbij zien komen, ze deelde namelijk al haar bakavonturen op haar eigen blog. In dit laatste artikel lees je hoe zij het jaar ervaren heeft en wat haar hoogte- en dieptepunten waren.

Ik vind het echt heel tof dat Rebecca mijn Bakbijbel heeft uitgekozen om helemaal uit te bakken. Toen ik het hoorde moest ik gelijk aan Julie & Julia denken. Echt heel bijzonder! Om haar bakjaar af te sluiten zijn we een middag samen aan de bak gegaan, met een recept dat zij één van de lastigste vond: macarons. Dit koekje is heel delicaat en een kleine verandering in de bereiding ervan kan zorgen voor een hele andere uitkomst. Zelf was ik toevallig ook aan het experimenteren met een nieuwe citroenvulling voor macarons, dus die konden we ook gelijk uitproberen. Het was een gezellige bakmiddag met heerlijke citroenmacarons als resultaat!

Bereiding: Frisse citroen macarons
Bereid de macaronschelpen volgens dit recept en gebruik daarbij gele kleurstof.
Week voor de vulling de gelatineblaadjes in koud water. Doe de helft van de suiker, de citroenrasp en het citroensap in een steelpan en breng dit aan de kook. Klop intussen de eieren met de rest van de suiker in een kom los. Giet – als het citroensap kookt – de helft van het warme sap bij de eieren. Roer dit goed door en schenk het daarna terug bij de rest van het sap in de pan. Breng alles al roerend aan de kook en laat het 2-3 minuten op laag vuur doorkoken. Haal de pan van het vuur en giet het citroenmengsel door een fijne zeef. Knijp de geweekte gelatine uit en los deze op in het warme mengsel. Snijd de boter in kleine blokjes en meng deze door de citroenvulling. Meng het geheel met een staafmixer tot een gladde crème. Dek de citroencrème af met plasticfolie en laat het enkele uren opstijven in de koelkast.
Klop de opgesteven citroenvulling luchtig op met een mixer. Doe de vulling in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter en vul de macarons daarmee. Bewaar de gevulde macarons tot vier dagen in de koelkast in een goed afgesloten bakje of vries ze in. Haal de macarons een halfuur voor gebruik uit de koelkast.



