Wil je iets leuks en feestelijks maken voor Koningsdag? Of ben je voor een ander moment op zoek naar een vrolijk en lekker recept? Deze sinaasappel tulband is een heerlijk koningsdag recept. Deze cake met sinaasappel heeft een feestelijke uitstraling dankzij het oranje glazuur en de vrolijke sprinkles, maar je kunt natuurlijk naar eigen wens variëren met de garnering.

Van deze koningsdag tulband kun je 15-20 plakken snijden
4 tips voor een feestelijke koningsdag tulband
- Gebruik voor het bakken van deze oranje tulband een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter. De tulband die je op de foto ziet is gebakken in de Elegant Party tulbandvorm van Nordic Ware. Maar je kunt natuurlijk elke tulbandvorm gebruiken die je wilt. Mijn favoriete tulbandvormen zijn van Nordic, een fijn overzicht vind je hier.
- Wil je van dit recept een koningsdag cake bakken in een langwerpige cakevorm van 25 centimeter, gebruik dan ⅔ van de genoemde hoeveelheden (dus een beslag met 4 eieren in plaats van 6).

- Deze zelfgebakken sinaasappelcake kun je prima een paar dagen bewaren, maar hij is wel de eerste 3-4 dagen het lekkerst. Verpak de cake luchtdicht verpakt op kamertemperatuur om er zo lang mogelijk van te genieten. Invriezen kan trouwens ook, dan kun je de cake nog 2-3 maanden bewaren.
- Met de versiering van de koningsdag cake kun je natuurlijk helemaal los gaan. Gebruik je favoriete sprinkles, smarties, gehakte geroosterde noten of wat je maar lekker vindt! Ik ging voor deze vrolijke sprinkle mix.

Andere oranje recepten
Meer inspiratie opdoen voor oranje recepten of andere recepten die ideaal zijn voor Koningsdag? Bekijk dan dit artikel met de lekkerste koningsdag recepten. Ook lekker zijn deze oranje soesjes met sinaasappelroom, deze oranje tompoucen of deze oranje mignardises.
- Voor het beslag
- 300 gr witte basterdsuiker
- 300 gr boter, op kamertemperatuur
- rasp van 1½-2 sinaasappels
- ¼ tl zout
- 6 eieren, op kamertemperatuur
- 325 gr bloem
- 2½ tl bakpoeder
- 75 ml sinaasappelsap
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, om te bestuiven
- 125 gr poedersuiker
- 1½-2 el sinaasappelsap
- enkele druppels oranje kleurstof, naar keuze
- vrolijke koningsdag sprinkles, naar keuze
Zelf sinaasappel tulband maken
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter in met boter. Bestuif de vorm met wat bloem met behulp van een theezeefje en klop de overtollige bloem er daarna uit.
Doe de basterdsuiker, de boter, de sinaasappelrasp en het zout in een kom en klop deze met een handmixer met gardes of met een standmixer met de platte menghaak in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg de eieren een voor een toe en klop het mengsel na ieder ei goed door. Stop met mixen en spatel de bloem en het bakpoeder met de hand door het beslag. Meng tot slot het sinaasappelsap door het cakebeslag. Schep het beslag in de vorm en strijk het glad.
Bak de tulband in 60-75 minuten gaar. Prik aan het eind van de baktijd met een prikker in de tulband om te controleren of hij gaar is. Als er geen beslag meer aan de prikker meekomt, is de tulband gaar. Laat de tulband 5 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster. Laat de tulband helemaal afkoelen.
Meng de poedersuiker met het sinaasappelsap en naar wens enkele druppels oranje kleurstof tot een glad glazuur en besprenkel de koningsdag tulband daarmee. Garneer tot slot met eetbare decoraties naar keuze.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Beste Rutger, Ik ben geen bakster omdat er voor mij teveel boter suiker en eieren in zitten, te calorierijk en niet gezond.
Hou niet zo van gebak met wel graag cake wortel en ook velvet taart. Graag zou ik gezonde cake s willen bakken. Heb jij voor mij een lekker gezonde cake of taart recept. BVD Folly Weening

Beste Rutger, ik wil meer sinaasappelsmaak in de cake. Kan ik dan meer sinaasappelsap erin doen of meer rasp? Hoeveel dan?
BeantwoordenBeste Rutger, de tulband is goed gelukt. Ik heb de tulband 6 uur laten afkoelen alvorens het glazuur erop te doen. Er is niets meer te zien van het glazuur. Jammer, wat kan ik niet goed hebben gedaan ?
M vr gr en een fijne koningsdag, Willie
Beste Willie, zo te horen was het glazuur te dun, doordat je iets teveel vocht hebt gebruikt, waardoor het glazuur in de tulband is getrokken.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.