Je verwacht het misschien niet direct, maar rozemarijn is een hele fijne smaakmaker in zoete gerechten. Natuurlijk wordt rozemarijn regelmatig gebruikt in hartige recepten, maar daar houdt het dus zeker niet op. In dit tulband recept zorgen de rozemarijn en citroen voor een mediterraans tintje en dit levert een heerlijke zomerse cake op.

Deze rozemarijn cake kun je in een cakevorm (lengte van 25 centimeter) of tulbandvorm bakken. De hoeveelheden zijn afhankelijk van de vorm die je kiest, dus kijk goed in de lijst met ingrediënten welke hoeveelheden je moet gebruiken. Ga je met de tulband aan de slag? Bekijk dan mijn artikel over tulband maken voor handige tips.
Van de rozemarijn cake kun je zo’n 10-15 plakken snijden, van de tulband zo’n 15-20 plakken.

Hoe kan je de rozemarijn cake bewaren?
Deze zelfgebakken cake kun je prima een paar dagen bewaren, maar hij is wel de eerste 3-4 dagen het lekkerst. Verpak de rozemarijn cake luchtdicht verpakt op kamertemperatuur om er zo lang mogelijk van te genieten. Invriezen kan trouwens ook, dan kun je de cake nog 2-3 maanden bewaren.

- Voor een cakevorm van 25 centimeter
- 200 g suiker
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- rasp van ½-¾ citroen
- ¼ tl zout
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 g bloem
- 1¾ tl bakpoeder
- 1⅓ el fijngehakte verse rozemarijnnaaldjes
- 25 ml (karne)melk
- Voor een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter
- 300 g suiker
- 300 g boter, op kamertemperatuur
- rasp van 1 citroen
- ¼ tl zout
- 6 eieren, op kamertemperatuur
- 300 g bloem
- 2½ tl bakpoeder
- 2 el fijngehakte verse rozemarijnnaaldjes
- 40 ml (karne)melk
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- bloem, om te bestuiven (voor de tulbandvorm)
- 125 g poedersuiker
- 1½-2 el citroensap
- takjes rozemarijn, optioneel, om te garneren
Zelf rozemarijn cake maken
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de bakvorm in met boter. Maak je een tulband, bestuif de vorm dan met behulp van een theezeefje met wat bloem en klop de overtollige bloem er vervolgens uit. Maak je een langwerpige cake, bekleed dan de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Ontdek meer uitleg hierover in mijn artikel: bakvorm invetten en bekleden.
Doe de suiker, boter, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit met een handmixer met gardes of een standmixer met de platte menghaak in enkele minuten romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Meng tot slot de fijngehakte rozemarijnnaaldjes en de (karne)melk door het beslag.
Schep het beslag in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en bak in 55-70 minuten gaar. Check of de rozemarijncake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Laat de tulband na het bakken enkele minuten afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster om verder af te koelen. De cake kun je met behulp van het bakpapier uit de vorm tillen en op een rooster zetten om verder af te koelen.
Meng de poedersuiker met het citroensap tot een glad glazuur en besprenkel de cake daarmee. Garneer tot slot met wat takjes rozemarijn.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd

U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.