Ben je fan van cheesecakes en wil je eens wat nieuws proberen? Dit cheesecake ricotta recept met frambozen en sinaasappel is een aanrader om te maken en proeven. Cheesecakes kun je maken met allerlei soorten (room)kaas en voor dit cheesecake recept gebruik ik ricotta. Deze kaas is goed te gebruiken in hartige én zoete recepten dankzij de milde smaak en geeft je cheesecake een echt Italiaans tintje.
Met dit recept maak je een gebakken ricotta cheesecake die goed is voor ongeveer 12 punten.
Wat is ricotta?
Maar wat is ricotta precies? Letterlijk vertaald betekent ricotta opnieuw gekookt. Dat verklaart ook gelijk hoe deze kaas wordt gemaakt: de wei die overblijft na het kaasmaken wordt opnieuw gekookt. Door het toevoegen van een zuur klonteren de eiwitdeeltjes die nog in de wei aanwezig zijn samen en nadat het mengsel uitgelekt is, blijft de ricotta over.
Ben je op zoek naar een ander lekker ricotta dessert? Probeer dan ook eens deze ricottacake met blauwe bessen. Of meer inspiratie opdoen voor cheesecakes? Bekijk dan een overzicht van al mijn cheesecake recepten.
Variëren met ricotta cheesecake
Deze ricotta cheesecake is gegarneerd met frambozen, maar is ook heel erg lekker met ander (rood) zomerfruit. Of garneer de cheesecake met een compote zoals in dit panna cotta met zomerfruit compote recept.
Ook zeker een aanrader is om de Italiaanse cheesecake af te maken met gekarameliseerde appel of met rabarber. Hoe je de rabarber klaarmaakt, lees je in dit recept voor rabarber met hangop.
Ricotta cheesecake bewaren
Wil je deze cheesecake met ricotta bewaren? Doe dit dan altijd in de koelkast. In de koelkast blijft deze ricotta kaastaart 3-4 dagen goed. Zonder garnering kun je de taart ook voor 2-3 maanden invriezen.
- Voor de bodem
- 225 gr kandijkoeken, verkruimeld
- 75 gr boter, gesmolten
- Voor de ricotta cheesecake
- 300 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- 225 gr witte basterdsuiker
- rasp van 1 sinaasappel
- merg van ½ vanillestokje
- 750 gr ricotta, op kamertemperatuur
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 30 gr maïzena
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 250 gr frambozen
Cheesecake met ricotta maken
Verwarm de oven voor op 130 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter.
Bodem maken
Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm. Druk de kruimels stevig aan met de bolle kant van een lepel of met de onderkant van een glas. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.
Ricotta vulling maken
Doe de roomkaas, witte basterdsuiker, sinaasappelrasp en het vanillemerg in een kom en roer dit door. Voeg vervolgens de ricotta, eieren en maïzena toe en meng alles tot een glad geheel. Dit kan met een (hand)mixer met garde(s), maar ook gewoon met een garde. Schep het cheesecake mengsel op de bodem en strijk de bovenkant glad.
Ricotta cheesecake bakken
Zet een (oven)schaal met wat kokend water op de bodem van de oven. Dit zorgt ervoor dat de ricotta cheesecake mooi bakt. Bak hem 1¼ -1¾ uur. De bovenkant mag nog iets wiebelen als hij uit de oven komt. Laat afkoelen en zet minimaal 4 uur in de koelkast.
Garneer de afgekoelde cheesecake met ricotta voor het serveren met de frambozen.
Foto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hi Rutger
Ik vraag me af of je elk recept met de normale bloem de bloem kunt vervangen door glutenvrije meel om hetzelfde resultaat te krijgen?
Helaas moet ik glutenvrij eten en als ik antwoord krijg op deze vraag dan kan ik vooruit heb ik het idee
Ik heb al een paar glutenvrije recepten van je overgenomen waaronder de cake en die is heerlijk!
Ik hoop een antwoord te krijgen op mijn vraag ..
Hartelijke groet
Mary Absen
Verrassend lekker! Valt zeer goed in de smaak hier ;-)
Meestal maak ik een (veel) zoetere variant.
Gisteren deze cheesecake gemaakt. Hij was heerlijk! Ook mijn bezoek vond hem voor herhaling vatbaar. 😁
Hij bleef in het midden wel wat “nat”. Terwijl ik hem ruim 1,5 uur in de oven heeft gestaan. Heb je een tip voor mij?
Het klinkt alsof de cheesecake de volgende keer toch wat langer mag bakken in jouw oven.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.