Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 225 gr kandijkoeken, verkruimeld
  • 75 gr boter, gesmolten
  • Voor de ricotta cheesecake
  • 300 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 225 gr witte basterdsuiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • merg van ½ vanillestokje
  • 750 gr ricotta, op kamertemperatuur
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 30 gr maïzena
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 250 gr frambozen

Ben je fan van cheesecakes en wil je eens wat nieuws proberen? Dit cheesecake ricotta recept met frambozen en sinaasappel is een aanrader om te maken en proeven. Cheesecakes kun je maken met allerlei soorten (room)kaas en voor dit cheesecake recept gebruik ik ricotta. Deze kaas is goed te gebruiken in hartige én zoete recepten dankzij de milde smaak en geeft je cheesecake een echt Italiaans tintje.

Met dit recept maak je een ricotta cheesecake die goed is voor ongeveer 12 punten.

Maar wat is ricotta precies? Letterlijk vertaald betekent de naam ricotta opnieuw gekookt. Dat verklaart ook gelijk hoe deze kaas wordt gemaakt: de wei die overblijft na het kaasmaken wordt opnieuw gekookt. Door het toevoegen van een zuur klonteren de eiwitdeeltjes die nog in de wei aanwezig zijn samen en nadat het mengsel uitgelekt is, blijft de ricotta over. 

Wil je meer bakken met ricotta? Probeer dan ook eens deze ricottacake met blauwe bessen. Of meer inspiratie opdoen voor cheesecakes? Bekijk dan een overzicht van al mijn cheesecake recepten.

Cheesecake met ricotta maken

Verwarm de oven voor op 130 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter.

Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm. Druk de kruimels stevig aan met de bolle kant van een lepel of met de onderkant van een glas. 

Doe de roomkaas, witte basterdsuiker, sinaasappelrasp en het vanillemerg in een kom en roer dit door. Voeg vervolgens de ricotta, eieren en maïzena toe en meng alles tot een glad geheel. Dit kan met een (hand)mixer met garde(s), maar ook gewoon met een garde. Schep het cheesecakemengsel op de bodem en strijk de bovenkant glad. 

Zet een (oven)schaal met wat kokend water op de bodem van de oven. Dit zorgt ervoor dat de ricotta cheesecake mooi bakt. Bak hem 1¼ -1¾ uur. De bovenkant mag nog iets wiebelen als hij uit de oven komt. Laat afkoelen en zet minimaal 4 uur in de koelkast.

Garneer de afgekoelde cheesecake met ricotta voor het serveren met de frambozen.

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Bianca Schouten 2022-04-04 12:33:06

Gisteren deze cheesecake gemaakt. Hij was heerlijk! Ook mijn bezoek vond hem voor herhaling vatbaar. 😁
Hij bleef in het midden wel wat “nat”. Terwijl ik hem ruim 1,5 uur in de oven heeft gestaan. Heb je een tip voor mij?

Beantwoorden
BI
Rutger 2022-04-10 11:48:23

Het klinkt alsof de cheesecake de volgende keer toch wat langer mag bakken in jouw oven.

Beantwoorden
Tara 2022-03-25 08:42:45

Hi rutger zou ik een deel vd taart ook kunnen invriezen voor later?

Beantwoorden
TA
Rutger 2022-03-28 11:07:06

Daar heb ik met deze taart geen ervaring mee, maar ik denk wel dat het kan.

Beantwoorden
Anne 2022-03-20 17:30:28

Verrassend lekker! Valt zeer goed in de smaak hier ;-)
Meestal maak ik een (veel) zoetere variant.

Beantwoorden
AN
Mary Absen 2022-03-13 12:53:55

Hi Rutger
Ik vraag me af of je elk recept met de normale bloem de bloem kunt vervangen door glutenvrije meel om hetzelfde resultaat te krijgen?
Helaas moet ik glutenvrij eten en als ik antwoord krijg op deze vraag dan kan ik vooruit heb ik het idee
Ik heb al een paar glutenvrije recepten van je overgenomen waaronder de cake en die is heerlijk!
Ik hoop een antwoord te krijgen op mijn vraag ..
Hartelijke groet
Mary Absen

Beantwoorden
MA