Wil je sinterklaaskoekjes bakken en ben je op zoek naar een leuk en lekker recept? Dan zijn deze sinterklaasletters van speculaas een heel goed idee! Tijdens het maken van deze koekjes kun je je creativiteit goed kwijt en het is heel gezellig om deze koekjes samen met iemand te maken.
Het is ook een perfect recept om samen met kinderen te maken. Hoe leuk is het bijvoorbeeld om samen te oefenen met letters en woorden en de gevormde sint letters vervolgens te versieren zoals je wilt? Of je deze sinterklaaskoekjes nu alleen maakt of samen, mooi meegenomen is dat je huis er sowieso heerlijk van gaat ruiken.
Met dit sinterklaas koekjes recept maak je 8 speculaasletters. Tip: maak de speculaaskruiden gemakkelijk zelf!
De lekkerste Sinterklaaskoekjes
Met dit recept maak je de leukste en lekkerste sinterklaasletters van speculaas. Ben je op zoek naar meer sinterklaaskoekjes? Bekijk dan ook andere recepten, zoals deze speculaasjes, dit taaitaai recept, speculaaskoeken met hazelnoten of deze speculaaspoppen. En natuurlijk mogen voor Sinterklaas zelfgemaakte kruidnoten niet ontbreken.
Kun je niet kiezen tussen een chocoladeletter of speculaas? Ga dan aan de bak met deze heerlijke speculaaslettters. Bedenk welke letters jij wilt bakken en versier ze naar hartenlust met verschillende noten!
Sinterklaasletter (geen chocolade) maken
Wil je smaakvolle sinterklaasletters maken, bijvoorbeeld om cadeau te geven? Bij sinterklaasletters denken de meeste mensen aan een chocoladeletter, maar wil je eens wat uniekers geven? Natuurlijk kun je ook zelf een heerlijke chocoladeletter maken en geven als cadeau. Maar sinterklaasletters zonder chocolade zijn ook een tof idee en speculaas past ook nog eens perfect bij Sinterklaas! Verras dus iemand met een zelfgemaakte speculaasletter. Of nog beter, bak iemands naam in koekletters en geef deze heerlijke letters als bijzonder cadeautje.
Naast deze speculaasletters kun je ook aan de bak met andere lekkere, eetbare letters: deze banketletter of deze hartige banketletter.
Hoe Sinterklaasletters bewaren?
Je kunt deze sinterklaas letters zeker wel 2 weken bewaren, als je ze maar goed luchtdicht verpakt en op kamertemperatuur bewaart. Heb je deeg over? Je kunt dit 2-3 maanden invriezen, ook goed luchtdicht verpakt.
- Voor het deeg
- 250 gr bloem
- 140 gr boter, op kamertemperatuur
- 135 gr donkerbruine basterdsuiker
- 2 el speculaaskruiden
- 2 el melk
- 1½ tl bakpoeder
- ¼ tl zout
- Verder nodig
- 1 ei
- 175 gr ongeroosterde noten, zoals (een combinatie van) pecannoten, hazelnoten, walnoten en amandelen
Zelf Sinterklaasletters van speculaas maken
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Doe alle ingrediënten voor het koekdeeg in een kom en kneed er een deeg van. Dit kun je met je handen doen, of met een mixer met deeghaken.
Sintletters vormen
Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Rol elk stuk deeg uit tot een sliert van zo’n 30-35 centimeter. Vorm van de sliert een letter naar keuze op de bakplaat. De letter S is één van de makkelijkste, maar je kunt natuurlijk iedere letter maken die je wilt. Let op: de speculaasletters gaan nog wat rijzen tijdens het bakken, dus leg ze niet te dicht naast elkaar.
Speculaasletters versieren
Breek het ei in een kommetje en klop deze los met een vork. Bestrijk de letters met behulp van een kwastje met het losgeklopte ei. Nu is het tijd om de letters te versieren met de noten! Druk de noten voorzichtig iets in het deeg, zodat ze vastzitten.
Sinterklaasletters bakken
Schuif de eerste bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaasletters 18-23 minuten. Laat ze na het bakken 5 minuten afkoelen op de bakplaat en leg ze daarna met een spatel voorzichtig op een rooster om verder af te koelen. Bak zo ook de tweede lading speculaasletters.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Zelf nog een klein blokje boter extra gebruikt om het tot samenhangend deeg te krijgen. De oven ging flink in temperatuur omlaag tijdens het erin doen van de bakplaat, dacht dat ze wellicht daardoor niet gaar waren, heb ze laten afkoelen op de plaat en ze waren prima.
Heb ze met amandelschaafsel en een rijkstrijksel gemaakt en met de Speculaaskruiden van de website alleen dan zonder anijs en als toevoeging een halve tl witte peper en halve tl piment. 1 schepje nootmuskaat minder in de mix. Wilde eerst de smaak testen en kan de vllgende keer dubbel deeg maken voor in de vriezer =) Mooi recept voor deze dagen.
Heel leuk recept! Eenvoudig en wat een gaaf resultaat! Verrassend!
Ik ben benieuwd hoe het smaakt, maar het ruikt al zo lekker dat het wel goed gaat komen!!
Bedankt voor dit leuke idee!