Wil je iemand verrassen op Valentijnsdag? Deze hartvormige valentijnskoekjes zijn het perfecte cadeau! Ze zien er niet alleen geweldig uit, maar smaken ook nog eens heel erg lekker. Dankzij de frambozenganache vulling zijn deze valentijnskoekjes eigenlijk meer een kruising tussen een koekje en een bonbon. Gaat de liefde van jouw partner door de maag? Steel dan ook het hart van je valentijn met deze heerlijke zelfgemaakte, hartvormige koekjes.
Met dit recept kun je zo’n 25-30 gevulde valentijnskoekjes maken.
Tip: in mijn artikel ‘10 keer bakken voor Valentijnsdag’ vind je nog meer recepten om je geliefde mee te verrassen. Genoeg inspiratie om de hele dag door in stijl te eten!
Hartjes koekjes maken voor Valentijnsdag
Rond Valentijnsdag zie je ze overal: hartvormige koekjes in allerlei soorten en maten. Valentijnskoekjes zijn een heerlijke en creatieve manier om je liefde en waardering te uiten. Wil je deze romantische koekjes bakken? Of je ze nu voor Valentijnsdag wilt bakken of voor een ander moment, het maakt eigenlijk niet uit. De koekjes zijn het hele jaar makkelijk te maken en het is ook nog eens leuk om te doen.
Maar hoe maak je deze hartvormige koekjes? Voor dit valentijnskoekjes recept heb ik een uitsteker gebruikt in de vorm van een hartje, met een doorsnede van ongeveer 5 centimeter. Dit is de makkelijkste en snelste manier om de koekjes te vormen. Heb je geen hartjes koekvorm? Teken of print dan een hartje van zo’n 5 centimeter op stevig papier en knip het uit. Leg deze mal op het deeg en snijd met een scherp mes het deeg in een hartjesvorm.
Valentijnskoekjes bewaren
Heb je op Valentijnsdag zelf weinig tijd om aan de bak te gaan in de keuken? Je kunt de valentijnskoekjes ook al van tevoren maken. De ongevulde hartjes koeken kun je na het afkoelen luchtdicht verpakken en op kamertemperatuur zeker 1-2 weken bewaren. De frambozenganache kun je in de koelkast een kleine week bewaren.
Vul de koekjes wel op de dag zelf, dan zijn ze het allerlekkerst. Door het vocht uit de ganache worden de koekjes langzaam wat zachter. Bewaar de gevulde koekjes op kamertemperatuur en eet ze binnen 1-2 dagen op.
Variëren met de vulling van de valentijnskoekjes
De hartjes koekjes worden gevuld met een frambozenganache van witte chocolade. Je kunt de frambozenganache ook met pure chocolade maken. De vulling is dan iets minder zoet dan de ganache met witte chocolade. Een nadeel is wel dat de ganache niet meer zo mooi roze is.
Ganache van pure chocolade
Prak voor de versie met pure chocolade 175 gr (diepvries)frambozen fijn en druk ze met de bolle kant van een lepel door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Doe 100 gram van de gezeefde frambozenpuree samen met 100 milliliter slagroom en 20 gram honing in een steelpannetje en verwarm dit tot tegen het kookpunt. Schenk het warme mengsel over 250 gram grof gehakte pure chocolade. Voeg 40 gram boter toe en meng alles met een staafmixer tot een gladde ganache. Verwerk verder zoals in het recept beschreven staat.
Maak je liever een andere soort ganache? Je kunt hier heel goed mee variëren. Bekijk mijn artikel over ganache maken voor meer lekkere variaties.
- Voor het deeg
- 175 gr boter, op kamertemperatuur
- 110 gr witte basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
- 250 gr bloem
- Voor de ganache
- 175 gr (diepvries)frambozen
- 20 gr honing
- 300 gram witte chocolade, grof gehakt
- 40 gr boter, op kamertemperatuur
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- poedersuiker, om te bestuiven
Valentijnskoekjes recept – Stap voor stap
Deeg maken
Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en meng door elkaar. Dit kun je met de hand doen, met een handmixer met deeghaken of met een standmixer met de platte menghaak. Meng het halve ei erdoor en voeg tot slot de bloem toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
Frambozenganache maken
Prak de frambozen fijn en druk ze met de bolle kant van een lepel door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Doe 100 gram van de gezeefde frambozenpuree samen met de honing in een steelpannetje en verwarm dit al roerend tot 50-60 °C. Smelt intussen de witte chocolade au bain-marie of in de magnetron.
Meng de frambozenpuree met de witte chocolade en voeg ook de boter toe. Mix alles met een staafmixer tot een gladde ganache en laat deze opstijven op kamertemperatuur. Je kunt de ganache ook in de koelkast laten opstijven, maar haal deze er dan minimaal een uur voordat je de koekjes gaat vullen uit de koelkast, anders is de ganache te stevig om te spuiten.
Valentijnskoekjes bakken
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot 3 millimeter dikte (Lees mijn artikel over deeg uitrollen voor meer tips). Steek of snijd hartjes uit het deeg, met een doorsnede van ongeveer 5 centimeter, en leg deze op de bakplaat. Bak de hartjes in 10-15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.
Hartjes koekjes vullen
Doe de ganache in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 centimeter. Spuit op de helft van de koekjes de frambozenganache en druk daar de andere koekjes op. Bestuif de valentijnskoekjes tot slot met behulp van een theezeefje licht met poedersuiker.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Inderdaad een lekker en mooi koekje!
(Er is wel een foutje geslopen in de indicatie van de bewerkingstijd. 10 uur is ruim voldoende!)
Die tijd is zo lang omdat de ganache ook moet opstijven. Dat is vooral wachttijd, gelukkig ben je er geen 10 uur continu mee bezig.
BeantwoordenHet was veel werk, maar dan heb je ook verrukkelijke koekjes, waarmee je iedereen verrast! Bedankt, Rutger!
BeantwoordenIk wil graag 5 sterren geven voor dit koekje, maar dit lukt me niet, dus maar even zo. Het was veel werk, maar dan heb je ook een echt heel bijzonder smakelijk koekje. Iedereen was verrukt over de smaak! Bedankt, Rutger!
BeantwoordenDit recept is echt perfect! Ik heb de koekjes gemaakt voor mijn man als valentijnskadootje, en ze zijn echt precies zo geworden als op het plaatje. Ik heb werkelijk nog nooit zulke mooie koekjes gebakken, en nog lekker ook! Eén dingetje ben ik het niet mee eens.. ik vind ze lekkerder als ze al een dag oud zijn :) als het koekje iets zachter geworden is en de ganache iets harder. Perfect.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.