Margrietjes koekjes zijn heerlijke, brosse roomboterkoekjes en ze zien er ontzettend vrolijk uit. Als je deze margrietjes ziet, moet je waarschijnlijk gelijk aan de lente en zomer denken. Ben je op zoek naar een vrolijk en lekker cadeautje voor iemand die van koekjes én bloemen houdt? Duik dan zelf de keuken in met dit recept. 

Met dit recept kun je zo’n 30-40 margrietjes bakken. 

Margrietjes koekjes

Wat zijn margrietjes koekjes?

Margrietjes zijn koekjes gemaakt van een bros deeg. Het deeg van deze koekjes lijkt op dat van spritsen. Als je dus van een bros koekje houdt, is dit margrietjes recept een echte aanrader. 

De koekjes zijn bekend onder verschillende (bloem)namen. Veel mensen kennen ze als margrietjes, maar ze worden ook wel boterbloemen koekjes of zonnebloem koekjes genoemd. 

Margrietjes koekjes

5 tips voor de lekkerste margrietjes koekjes

 • Je kunt de margrietjes in dit recept op twee manieren afwerken; je kunt voordat de koekjes de oven in gaan wat jam in het midden van de margrietjes spuiten of je kunt de koekjes na het bakken garneren met wat vloeibare fondant, ook wel glaceerfondant genoemd. Gebruik liever geen glazuur dat je zelf maakt met poedersuiker en water, door het vocht in het glazuur verliezen de koekjes hun knapperigheid sneller. 
 • Voor het garneren met jam gebruik ik in dit recept frambozenjam, maar je kunt natuurlijk ook een andere smaak gebruiken. Zorg er wel voor dat de jam goed glad en gezeefd is, anders gaat het verdelen met de spuitzak erg lastig.
 • Om de koekjes lekker bros en knapperig te maken, gebruik ik naast gewone tarwebloem ook Zeeuwse bloem. Dat kun je hier kopen.
Margrietjes koekjes
 • Margrietjes maak je met behulp van een gekarteld spuitmondje. Je kunt zelf kiezen wat voor spuitmondje je gebruikt, als de diameter van de spuitmond maar ongeveer 1½ centimeter is. Op de foto zie je de verschillen tussen een 8-tands spuitmondje en een extra fijn gekarteld spuitmondje.
 • Na het afkoelen kun je de gebakken margrietjes luchtdicht verpakt enkele weken bewaren op kamertemperatuur. De koekjes met jam kunnen iets eerder zacht worden dan de versie met fondant. Koekjes invriezen kan ook, luchtdicht verpakt bewaar je ze dan 2-3 maanden. Het deeg moet gelijk verwerkt worden nadat je het hebt gemaakt, dat kun je niet bewaren. 
Margrietjes koekjes
Ingrediëntenlijst
 • Voor het deeg
 • 200 gr boter, op kamertemperatuur
 • 110 gr witte basterdsuiker
 • rasp van ¼-½ citroen
 • ¼ tl zout
 • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
 • 125 gr bloem
 • 125 gr Zeeuwse bloem
 • Verder nodig
 • 150 gr frambozenjam
 • of
 • 150 gr vloeibare fondant (glaceerfondant)
 • paar druppels roze kleurstof
kinderbakboek banner mob

Margrietjes recept 

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Het deeg voor de koekjes kun je zowel met de hand als met een (hand)mixer maken. Beide methodes heb ik hieronder uitgelegd. 

Als je het deeg met de hand maakt

Meng de boter, de basterdsuiker, de citroenrasp en het zout op het werkblad tot een luchtige en romige massa door het met een hand over het werkblad te wrijven. Gebruik je andere hand om met een deegkrabber het mengsel bij elkaar te schrapen. Het mengsel zal lichter van kleur worden naarmate het luchtiger wordt. Voeg het halve ei toe en wrijf deze erdoorheen. 

Voeg de beide soorten bloem toe en wrijf tot een glad deeg. Doe dit nog zo’n 1-2 minuten. Het deeg zal nu nog luchtiger en zachter worden.

Als je het deeg met een mixer maakt

Gebruik een standmixer met de platte menghaak of een handmixer met gardes. Doe de boter, basterdsuiker, de citroenrasp en het zout in een kom en meng alles op middelhoge snelheid in enkele minuten tot een luchtig en romig mengsel. Let op dat je boter op kamertemperatuur is; te koude boter kun je niet luchtig krijgen. Voeg het halve ei toe en meng deze erdoor. 

Voeg beide soorten bloem toe. Gebruik je een handmixer, dan moet je vanaf dit punt met de hand verder. Meng met de hand de bloem door het botermengsel. Gebruik je een standmixer, dan kun je de bloem op lage snelheid mengen met de rest. 

Schep het deeg op het werkblad en wrijf het 1-2 minuten met je handpalm over het werkblad, om het luchtiger en zachter te maken.

Margrietjes opspuiten, bakken en afwerken 

Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van ongeveer 1½ centimeter doorsnede. Spuit op de bakplaat toefjes van het deeg. Doe dit niet te dicht op elkaar, want de koekjes lopen nog wat uit tijdens het bakken. Om te zorgen dat je minder druk hoeft uit te oefenen kun je de spuitzak halverwege aandraaien, zo heb je minder kracht nodig om het deeg uit de spuitzak te drukken.

Druk met een natte vinger in het midden van elk toefje een kuiltje. Je kunt de koekjes nu vullen met wat frambozenjam (zie volgende stap), of je kunt de koekjes bakken zonder vulling en dan na het afkoelen met fondant vullen. 

Wrijf de frambozenjam door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Doe de gezeefde frambozenjam in een spuitzak met een glad spuitmondje van 4-5 millimeter en spuit in elk kuiltje een klein beetje jam.

Bak de margrietjes in 17-22 minuten licht goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

Maak je de margrietjes met fondant, verwarm de vloeibare fondant met de kleurstof dan in een steelpannetje op laag vuur tot deze op lichaamstemperatuur is. Doe de fondant in een spuitzak met een glad spuitmondje van 4-5 millimeter en spuit in het midden van elk koekje een klein beetje van de roze fondant.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)