Krakelingen zijn een echte klassieker onder de Nederlandse koekjes. Deze knapperige lekkernij is gemaakt van bladerdeeg en suiker en heeft een licht gekaramelliseerd laagje, dat zorgt voor een heerlijke bite. 

Ben je op zoek naar een lekker koekje voor bij de koffie of thee? Of wil je genieten van een nostalgische traktatie? Deze roomboter krakelingen zijn altijd een goede keuze. In dit krakelingen recept leer je hoe je zelf de lekkerste krakelingen kunt maken. Daarnaast deel ik ook een aantal handige tips. 

Met dit krakelingen recept maak je zo’n 20-25 heerlijke krakeling koekjes.

Krakelingen

Wat zijn krakelingen?

Krakelingen zijn knapperige, luchtige koekjes met een licht gekaramelliseerd laagje, vaak gemaakt van bladerdeeg. Deze koekjes worden gevormd in de herkenbare krakelingvorm, wat ze een decoratief en feestelijk uiterlijk geeft. Ze worden vaak gemaakt van roomboterbladerdeeg, wat zorgt voor een rijke smaak en een heerlijk krokante textuur.

Waar komt de krakeling vandaan?

De herkomst van de krakeling is niet helemaal duidelijk. Eén theorie is dat de krakeling oorspronkelijk werd gemaakt ter vervanging van sieraden die vroeger in graven werden meegegeven. Een andere theorie suggereert dat de krakeling symbool staat voor het bidden met over de borst gekruiste armen.

Wat de exacte oorsprong ook is, één ding is zeker: deze krokante, luchtige en licht gekaramelliseerde roomboter krakelingen zijn heerlijk.

4 tips voor de lekkerste krakelingen

  • Ik gebruik een krakelingen uitsteker, maar heb je geen uitsteker? Je kunt ook zelf slierten maken van 1-1,5 centimeter breed van het uitgerolde bladerdeeg. Rol de slierten door de suiker en maak zelf de krakelingen vorm op de bakplaat.
  • Voor deze roomboter krakelingen is zelfgemaakt bladerdeeg het allerlekkerst. Maak dit met mijn bladerdeeg recept of mijn snelle bladerdeeg recept.
  • Heb je geen zelfgemaakt bladerdeeg? Je kunt ook 3-4 plakjes kant-en-klaar roomboter bladerdeeg gebruiken: maak de plakjes iets nat, leg ze op elkaar en rol het deeg uit tot de gewenste dikte.
  • Luchtdicht verpakt blijven de krakelingen zeker 2 weken goed op kamertemperatuur, zeker als ze goed droog gebakken zijn.
Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • suiker, om in uit te rollen
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf krakelingen maken

Verwarm de oven voor op 190 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bladerdeeg krakelingen vormen

Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter (lees meer over deeg uitrollen).

Steek met een krakelinguitsteker (met een lengte van 6-7 centimeter) krakelingen uit het deeg. Steek de koekjes zo dicht mogelijk op elkaar uit, want je kunt het overgebleven deeg niet opnieuw uitrollen.

Bestrooi het werkblad met suiker, leg de uitgestoken krakelingen daarop en strooi er suiker overheen. Rol de krakelingen in de suiker uit tot een lengte van 10 centimeter. Haal de krakelingen uit de suiker en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze 15 minuten rusten.

Krakelingen bakken

Bak de krakelingen in 13-17 minuten goudbruin en gaar. Haal ze uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 250 °C. Zet de nog warme krakelingen nog 1-3 minuten terug in de oven, zodat de suiker op de krakelingen karamelliseert in een prachtig glanzend goudgeel laagje.

Let op: de krakeling koekjes verbranden snel. Blijf dus bij de oven staan en houd ze goed in de gaten. Laat de krakelingen na het bakken afkoelen op een rooster.

Je kunt de afgekoelde, zelfgemaakte krakelingen bewaren in een luchtdichte verpakking, zoals een koektrommel of zakje. Zo blijven ze extra lang knapperig.

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Patricia 2022-01-21 22:49:46

Hou Rutger, lekker krakelingen!!
Ik wil ze maken van een ril verse bladerdeeg.
Hoe vouw je deze t beste met de hand?
En hoe lang moeten de Strijen zijn?

Beantwoorden
PA
Henk 2022-09-24 10:30:17

Ken ik ook zout gebruiken in plaats van suiker

Beantwoorden
HE
Rutger 2022-09-28 16:12:12

Dat gaat niet, dan worden ze veel te zout. Je kunt de krakelingen wel uitrollen met wat bloem, bestrijken met losgeklopt ei en dan met een klein beetje (grof) zeezout bestrooien.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.