Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • suiker, om in uit te rollen

Krakelingen: waar komen deze knapperige koekjes vandaan? De herkomst van het krakeling koekje is niet helemaal duidelijk. De krakeling zou ter vervanging zijn van de in het graf meegegeven sieraden. Een andere theorie is dat de krakeling symbool staat voor het bidden met over de borst gekruiste armen. Een ding is in ieder geval zeker: deze krokante, luchtige en licht gekaramelliseerde roomboter krakelingen zijn heerlijk.

Ga je zelf krakelingen maken met bladerdeeg? Met dit krakelingen recept maak je zo’n 20 tot 25 heerlijke krakeling koekjes. Voor deze roomboter krakelingen is zelfgemaakt bladerdeeg het allerlekkerst. Heb je dit niet? Als alternatief kun je 3-4 plakjes roomboter bladerdeeg gebruiken: maak de plakjes iets nat, leg ze op elkaar en rol het deeg uit tot de gewenste dikte.

Tip: ik gebruik een krakelingen uitsteker, maar heb je geen krakelingen uitsteker? Je kunt ook zelf slierten maken van 1 – 1,5 centimeter breed van het uitgerolde bladerdeeg. Rol de slierten door de suiker en maak zelf de krakelingen vorm op de bakplaat.

Zelf krakelingen maken

Verwarm de oven voor op 190 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol het bladerdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. (Lees meer over deeg uitrollen) Steek met een krakelinguitsteker van 6-7 centimeter lang krakelingen uit het deeg. Steek de koekjes zo dicht mogelijk op elkaar uit, want je kunt het overgebleven deeg niet opnieuw uitrollen. Bestrooi het werkblad met suiker, leg de uitgestoken krakelingen daarop en strooi er suiker overheen. Rol de krakelingen in de suiker uit tot een lengte van 10 centimeter. Haal de krakelingen uit de suiker en leg ze op de bakplaat. Laat ze 15 minuten rusten.

Bak de krakelingen in 13-17 minuten goudbruin en gaar. Haal ze uit de oven en verhoog de oventemperatuur naar 250 °C. Zet de nog warme krakelingen nog 1-3 minuten terug in de oven, zodat de suiker op de krakelingen karamelliseert in een prachtig glanzend goudgeel laagje.

Let op: de krakeling koekjes verbranden snel. Blijf dus bij de oven staan en houd ze goed in de gaten. Laat de krakelingen na het bakken afkoelen op een rooster.

Je kunt de zelfgemaakte krakelingen bewaren in een luchtdichte verpakking, zoals een koektrommel of zakje. Zo blijven ze extra lang knapperig.

Foto: Saskia Lelieveld

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (0)