- Voor de Arnhemse meisjes
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg van 270 gr
- suiker, om in uit te rollen
Deze oud-Hollandse koekjes kom je tegenwoordig niet zo vaak meer tegen. Zonde eigenlijk, want Arnhemse meisjes zijn echt heel lekker. De smaak en textuur lijken op die van een bladerdeeg krakeling, alleen de vorm is anders. De koekjes zijn makkelijk te maken en je hebt er niet veel voor nodig: bladerdeeg en suiker, meer niet. Doordat je het bladerdeeg in de suiker uitrolt zijn de koekjes aan alle kanten voorzien van een laagje suiker, dat tijdens het bakken heerlijk knapperig wordt. In dit recept gebruik ik kant-en-klaar bladerdeeg, dat is wel zo makkelijk (al kan je het natuurlijk ook zelf maken). Zo heb je binnen een half uur versgebakken koekjes op tafel!
Arnhemse meisjes maken
Verwarm de oven voor op 190 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk het bladerdeeg met wat water. Vouw het deeg als een enveloppe over elkaar heen, zodat je dus je dus drie lagen deeg op elkaar hebt liggen. Druk dit voorzichtig aan. Steek hier rondjes uit van 4 centimeter doorsnede. Probeer deze zo dicht mogelijk op elkaar te steken, zodat je zo weinig mogelijk deeg overhoudt.
Strooi wat suiker op het werkblad en leg daar een rondje deeg op. Strooi ook wat suiker op het deegrondje en rol het uit tot een ovaal plakje met een lengte van 8 à 10 centimeter. Keer het deeg regelmatig en zorg ervoor dat het overal goed bedekt is met de suiker. Leg het op de bakplaat en doe hetzelfde met de andere deegplakjes.
Bak de koekjes 15-20 minuten tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Haal ze direct van het bakpapier wanneer ze uit de oven komen en laat ze afkoelen op een rooster. Let op! De gesmolten suiker is erg heet, gebruik dus een paletmes of spatel om de koekjes van de bakplaat af te halen.
Dit bericht is gesponsord door Tante Fanny degen
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger. Dit recept heb ik gemaakt met zelfgemaakt bladerdeeg. Echt een goed uitgelegd en lekker recept. We hebben een tijd in Arnhem gewoond dus weten goed hoe de Arnhemse meisjes moeten smaken. Jouw recept komt heel dicht in de buurt ?
BeantwoordenVerander Sonde even in Zonde. Sonde heeft ook met voeding te maken maar zijn niet zulke lekkere recepten voor te verzinnen ;-) Heerlijk recept, ga ik zeker een keer maken.
Beantwoorden
Inderdaad zonde dat je Arnhemse meisjes niet vaak meer ziet. Toen ik nog in de bakkerij werkte sneden we ze altijd overlangs door en vulden ze dan met botercrème en gebonden aardbeien. Dat maakte dat ze nog lekkerder waren.
BeantwoordenDat klinkt echt heel lekker! Goed idee om een keer uit te proberen! Dankjewel!
Beantwoorden
Goeie tip, Willem. Met dit recept van Rutger erbij moet het toch lukken om er dan heerlijke koekjes van te bakken. Ik ga het proberen. Recept ligt al uitgeprint klaar!
BeantwoordenRutger,
Verwerk het deeg op dezelfde manier als voor Arnhemse meisje.
Steek nu geen rondjes van 4 maar van 8 centimeter uit.
Rol die ook uit in de suiker tot ongeveer 12/13 cm.
Spuit in het midden een baan aangemaakte amandelspijs.
Leg daar schijfjes appel of halve abrikozen op.
Bakken bij 210 ° C ongeveer 20 minuten.
Na het bakken bestrijken met ingekookte abrikozenmoes.
Je kunt ze ook zonder fruit afbakken en er dan later b.v aardbeien op leggen met een rozetje slagroom erop
Wat bedoel je met aangemaakt amandelspijs? Klinkt erg lekker wat je hier als tip geeft
BeantwoordenAangemaakt amandelspijs is amandelspijs gemengd met wat losgeklopt ei, om het wat dunner te maken.
Beantwoorden
Goedenmorgen,
Vanmorgen gemaakt. Heb ze alleen iets te ver aangeduwd waardoor ze niet helemaal luchtig waren.
Maar een les voor de volgende keer.
Beste Rutger, hoeveel koekjes maak ik uit 1 rol bladerdeeg als ik het op jouw manier doe? Ik 'moet' er 30 maken voor een klas kinderen ivm het thema Gelderland :)
BeantwoordenIk heb ze niet geteld moet ik je heel eerlijk zeggen, maar ik denk dat je er zo'n 25 uit kunt halen. Voor de zekerheid een extra rol kan geen kwaad denk ik. En de extra koekjes komen ongetwijfeld op!
Beantwoorden
Beste Rutger, wat een supermakkelijk recept; echt iets om met mijn nichtje te gaan maken! Alleen... wat bedoel je met "Vouw het deeg als een enveloppe over elkaar heen, zodat je dus drie lagen deeg op elkaar hebt liggen." (Sorry, maar ik heb het ruimtelijk inzicht van een banaan.) Ik wil dit gaan maken met gewone vierkantjes bladerdeeg, wat vouw ik dan waarover?
Alvast bedankt voor je antwoord!
BeantwoordenHoi! dan kun je het beste gewoon drie plakjes bladerdeeg op elkaar leggen. Het moet wat dikker worden, zodat je het daarna uit kunt rollen in de suiker.
Beantwoorden
