- Voor de Arnhemse meisjes
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg van 270 gr
- suiker, om in uit te rollen
Deze oud-Hollandse koekjes kom je tegenwoordig niet zo vaak meer tegen. Zonde eigenlijk, want Arnhemse meisjes zijn echt heel lekker. De smaak en textuur lijken op die van een bladerdeeg krakeling, alleen de vorm is anders. De koekjes zijn makkelijk te maken en je hebt er niet veel voor nodig: bladerdeeg en suiker, meer niet. Doordat je het bladerdeeg in de suiker uitrolt zijn de koekjes aan alle kanten voorzien van een laagje suiker, dat tijdens het bakken heerlijk knapperig wordt. In dit recept gebruik ik kant-en-klaar bladerdeeg, dat is wel zo makkelijk (al kan je het natuurlijk ook zelf maken). Zo heb je binnen een half uur versgebakken koekjes op tafel!
Arnhemse meisjes maken
Verwarm de oven voor op 190 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk het bladerdeeg met wat water. Vouw het deeg als een enveloppe over elkaar heen, zodat je dus je dus drie lagen deeg op elkaar hebt liggen. Druk dit voorzichtig aan. Steek hier rondjes uit van 4 centimeter doorsnede. Probeer deze zo dicht mogelijk op elkaar te steken, zodat je zo weinig mogelijk deeg overhoudt.
Strooi wat suiker op het werkblad en leg daar een rondje deeg op. Strooi ook wat suiker op het deegrondje en rol het uit tot een ovaal plakje met een lengte van 8 à 10 centimeter. Keer het deeg regelmatig en zorg ervoor dat het overal goed bedekt is met de suiker. Leg het op de bakplaat en doe hetzelfde met de andere deegplakjes.
Bak de koekjes 15-20 minuten tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Haal ze direct van het bakpapier wanneer ze uit de oven komen en laat ze afkoelen op een rooster. Let op! De gesmolten suiker is erg heet, gebruik dus een paletmes of spatel om de koekjes van de bakplaat af te halen.
Dit bericht is gesponsord door Tante Fanny degen
Foto’s: Erik Spronk




