Arnhemse meisjes: deze oud-Hollandse koekjes kom je tegenwoordig niet zo vaak meer tegen. Zonde eigenlijk, want ze zijn echt heel lekker. De smaak en textuur van een Arnhems meisje koekje lijken op die van een bladerdeeg krakeling, alleen de vorm is anders.
De koekjes zijn makkelijk en snel te maken en je hebt er niet veel voor nodig: bladerdeeg en suiker, meer niet. Doordat je het bladerdeeg in de suiker uitrolt zijn de Arnhemse meisjes aan alle kanten voorzien van een laagje suiker, dat tijdens het bakken heerlijk knapperig wordt. Voor dit recept kun je zelf bladerdeeg maken, gebruik daarvoor mijn bladerdeeg recept of snelle bladerdeeg recept. Je kunt ook 3-4 plakjes kant en klaar bladerdeeg op elkaar leggen, daar rondjes uit steken en die uitrollen in de suiker.
Wat zijn Arnhemse meisjes?
Arnhemse meisjes zijn dunne, knapperige koekjes die uit Arnhem komen. Deze Arnhemse lekkernij wordt gemaakt van bladerdeeg en is bedekt met een royale laag suiker.
De keuze voor bladerdeeg geeft de koekjes een luchtige en fijne structuur. De koekjes hebben wat weg van een krakeling, maar dan met een karakteristieke ovale vorm. Door het deeg in suiker uit te rollen, krijgen de koekjes een heerlijke, knapperige suikerlaag die karamelliseert tijdens het bakken. Ze zijn eenvoudig te maken en een perfect voorbeeld van hoe lekker simpel kan zijn.
Oorspronkelijk werden de koekjes gemaakt met gistdeeg, wat zorgde voor een andere textuur dan de versie die we vandaag kennen. In de loop der tijd is het recept veranderd en is het gebruik van bladerdeeg steeds gebruikelijker geworden, wat zorgt voor een lichter en krokanter koekje.
Oorsprong van Arnhemse meisjes
Arnhemse meisjes zijn traditionele Nederlandse koekjes, oorspronkelijk afkomstig uit Arnhem. Ze werden voor het eerst gemaakt in de 19e eeuw en zijn sindsdien uitgegroeid tot een geliefde lekkernij in de regio.
De populariteit van Arnhemse meisjes ging door de jaren heen zelfs de grens over. De beroemde schrijver Roald Dahl was zo onder de indruk van deze koekjes na een bezoek aan Arnhem in 1990, dat ze een plek kregen in een van zijn kookboeken. Daarnaast worden Arnhemse meisjes in Groot-Brittannië gebruikt als onderdeel van een nagerecht in het Hilton hotel.
Arnhemse meisjes bewaren
Arnhemse meisjes zijn het het lekkerst als ze vers en knapperig zijn. Wil je ze toch bewaren? Als je de koekjes luchtdicht verpakt, blijven ze tot 2 weken goed. Zorg wel dat je de koekjes eerst goed laat afkoelen. Bewaar ze in een koektrommel of goed afgesloten bak, zodat ze hun knapperigheid behouden.
Andere bladerdeeg recepten
Ben je fan van bladerdeeg? Dan zijn er tal van andere heerlijke recepten die je kunt proberen! Denk bijvoorbeeld aan:
- Hartige bladerdeegkoekjes
- Bladerdeeg plaattaart met mascarpone en zomerfruit
- Appelbeignets van bladerdeeg
- Perengalettes van bladerdeeg
- Voor de Arnhemse meisjes
- ½ recept bladerdeeg of ½ recept snel bladerdeeg
- suiker, om in uit te rollen
Arnhemse meisjes koekjes maken
Rol het bladerdeeg uit op een licht bebloemd werkblad tot 1 centimeter dik. Steek hier rondjes uit van 3½ centimeter doorsnede. Probeer ze zo dicht mogelijk op elkaar te steken, want het deeg dat overblijft kun je niet meer gebruiken.
Strooi suiker op het werkblad en leg daar een rondje deeg op. Strooi ook wat suiker op het deegrondje en rol het uit tot een ovaal plakje met een lengte van 8 centimeter. Keer het koekje regelmatig en zorg ervoor dat het overal goed bedekt raakt met de suiker. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal dit met alle deegrondjes. Laat de koekjes 30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Arnhemse meisjes bakken
Bak de koekjes 15-20 minuten tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Haal ze direct van het bakpapier wanneer ze uit de oven komen en laat ze afkoelen op een rooster.
Foto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger. Dit recept heb ik gemaakt met zelfgemaakt bladerdeeg. Echt een goed uitgelegd en lekker recept. We hebben een tijd in Arnhem gewoond dus weten goed hoe de Arnhemse meisjes moeten smaken. Jouw recept komt heel dicht in de buurt ?
BeantwoordenVerander Sonde even in Zonde. Sonde heeft ook met voeding te maken maar zijn niet zulke lekkere recepten voor te verzinnen ;-) Heerlijk recept, ga ik zeker een keer maken.
BeantwoordenInderdaad zonde dat je Arnhemse meisjes niet vaak meer ziet. Toen ik nog in de bakkerij werkte sneden we ze altijd overlangs door en vulden ze dan met botercrème en gebonden aardbeien. Dat maakte dat ze nog lekkerder waren.
BeantwoordenGoeie tip, Willem. Met dit recept van Rutger erbij moet het toch lukken om er dan heerlijke koekjes van te bakken. Ik ga het proberen. Recept ligt al uitgeprint klaar!
BeantwoordenRutger,
Verwerk het deeg op dezelfde manier als voor Arnhemse meisje.
Steek nu geen rondjes van 4 maar van 8 centimeter uit.
Rol die ook uit in de suiker tot ongeveer 12/13 cm.
Spuit in het midden een baan aangemaakte amandelspijs.
Leg daar schijfjes appel of halve abrikozen op.
Bakken bij 210 ° C ongeveer 20 minuten.
Na het bakken bestrijken met ingekookte abrikozenmoes.
Je kunt ze ook zonder fruit afbakken en er dan later b.v aardbeien op leggen met een rozetje slagroom erop
Aangemaakt amandelspijs is amandelspijs gemengd met wat losgeklopt ei, om het wat dunner te maken.
BeantwoordenGoedenmorgen,
Vanmorgen gemaakt. Heb ze alleen iets te ver aangeduwd waardoor ze niet helemaal luchtig waren.
Maar een les voor de volgende keer.
Beste Rutger, hoeveel koekjes maak ik uit 1 rol bladerdeeg als ik het op jouw manier doe? Ik 'moet' er 30 maken voor een klas kinderen ivm het thema Gelderland :)
BeantwoordenIk heb ze niet geteld moet ik je heel eerlijk zeggen, maar ik denk dat je er zo'n 25 uit kunt halen. Voor de zekerheid een extra rol kan geen kwaad denk ik. En de extra koekjes komen ongetwijfeld op!
BeantwoordenBeste Rutger, wat een supermakkelijk recept; echt iets om met mijn nichtje te gaan maken! Alleen... wat bedoel je met "Vouw het deeg als een enveloppe over elkaar heen, zodat je dus drie lagen deeg op elkaar hebt liggen." (Sorry, maar ik heb het ruimtelijk inzicht van een banaan.) Ik wil dit gaan maken met gewone vierkantjes bladerdeeg, wat vouw ik dan waarover?
Alvast bedankt voor je antwoord!
BeantwoordenHoi! dan kun je het beste gewoon drie plakjes bladerdeeg op elkaar leggen. Het moet wat dikker worden, zodat je het daarna uit kunt rollen in de suiker.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.