Palmiers, vlinderkoekjes, zwijnenoren of olifantsoren: deze knapperige koekjes van gesuikerd bladerdeeg staan bekend onder veel verschillende namen. Of je nu de vorm van vlinders, oren of palmbomen ziet in deze koekjes: ze zijn gewoon ontzettend lekker en ook nog eens heel makkelijk om zelf te maken. Je hebt namelijk maar 3 ingrediënten nodig: bladerdeeg, suiker en wat bloem voor het uitrollen van het deeg. 

Dit palmiers koekjes recept is voor 25-30 kleine koekjes.

Tip: probeer ook eens de hartige variant van dit koekje, deze kaasvlinders.

Wat zijn palmiers?

Ik vertelde het in de intro al, maar palmiers zijn knapperige koekjes van gesuikerd bladerdeeg. Deze klassieke Franse koekjes heten in Frankrijk palmiers, wat palmbomen betekent. Naast palmbomen kun je nog diverse andere vormen herkennen in dit koekje en daarom staat deze lekkernij bekend onder verschillende namen, zoals vlinderkoekjes, olifantsoren of zwijnenoren. 

In Frankrijk kom je deze palmier koekjes in allerlei verschillende formaten tegen: van mini vlinderkoekjes tot gigantische palmiers van ruim 20 centimeter breed. In dit recept maak ik relatief kleine koekjes, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om grote palmiers te maken als je dat wilt. 

Recept vlinderkoekjes: bladerdeeg gebruiken

Je maakt deze vlinderkoekjes van bladerdeeg en ze zijn het lekkerst met zelfgemaakt bladerdeeg. Je kunt dan kiezen voor bladerdeeg dat op de Franse methode is gemaakt of voor snel bladerdeeg

Heb je geen zin of tijd om zelf bladerdeeg te maken? Dan kun je uiteraard ook gewoon koelvers bladerdeeg kopen om te gebruiken.

Hoe vlinderkoekjes bewaren?

Met dit palmiers recept maak je 25-30 kleine vlinderkoekjes. Wil je deze bewaren, zorg dan dat je ze luchtdicht verpakt. Als ze goed krokant gebakken zijn, kun je ze luchtdicht verpakt zeker 2-3 weken bewaren. 

Meer krokante bladerdeegkoekjes

Ingrediëntenlijst
Bijbels korting desk
makkelijke bakboek mob

Zelf Franse vlinderkoekjes maken

Rol het bladerdeeg voor de zwijnenoren op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 25×30 centimeter. Bestrooi het met de helft van de fijne suiker. Verdeel de suiker gelijkmatig en druk het aan. Dit kan je doen door er met een deegroller zachtjes overheen te rollen. 

Draai de lap om en strooi de andere helft van de suiker eroverheen. Druk ook hier de suiker aan met een deegroller. Vouw het deeg vanaf de lange zijde aan beide kanten ongeveer 3 centimeter naar binnen. Vouw vervolgens beide kanten naar het midden en vouw het geheel dubbel. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Palmiers vouwen

Olifantenoren koekjes bakken

Verwarm de oven voor op 200 °C (bij voorkeur op hete lucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Neem het bladerdeeg uit de koelkast en snijd het gevouwen deeg in plakken van 1 centimeter dik. Leg de plakjes plat met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Bak de palmiers 10 minuten, keer ze om en bak nog 5-10 minuten tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Laat de zwijnenoor koekjes afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Mirjam 2022-08-16 16:10:21

Hoi Rutger, kun je voor deze koekjes ook bladerdeeg uit de diepvries gebruiken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-08-18 13:24:20

Dat kan, dan moet je de plakjes eerst voorzichtig aan elkaar plakken. Er is wel kans dat ze dan iets scheuren tijdens het bakken.

Beantwoorden
Marlies 2023-02-01 12:40:47

Beste Rutger, ik heb donkerbruine basterdsuiker gebruikt ipv fijne suiker. Die bruine suiker ging al vrij snel uitlopen waardoor de koekjes bedekt zijn met een krokante laag gesmolten bruine suiker. Helaas is het bladerdeeg wel gaar maar zacht. Hoe komt dit?

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-02-06 08:24:50

Basterdsuiker werkt anders dan gewone suiker. Doordat er invertsuikersiroop in basterdsuiker zit is het wat vochtiger. Het mengt daardoor makkelijker in bijvoorbeeld koekjesdeeg, maar zal ook eerder uitlopen zoals bij jou is gebeurd. Voor palmiers gebruik je dus gewone suiker.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.