Deze heerlijke, knapperige koekjes van gesuikerd bladerdeeg hebben verschillende namen. In Nederland staan ze bekend als Franse vlinderkoekjes, olifantsoren of palmier koekjes. Deze klassieke Franse koekjes heten in Frankrijk palmiers, wat palmbomen betekent. 

Of je nu de vorm van vlinders, olifantsoren of palmbomen ziet in deze koekjes: ze zijn gewoon ontzettend lekker en ook nog eens heel makkelijk om zelf te maken. Je hebt namelijk maar 3 ingrediënten nodig: bladerdeeg, suiker en wat bloem voor het uitrollen van het deeg. In Frankrijk kom je deze koekjes in allerlei verschillende formaten tegen: van mini vlinderkoekjes tot gigantische palmiers van ruim 20 centimeter breed. Dit palmiers koekjes recept is voor 25-30 kleine koekjes.

De vlinderkoekjes zijn het lekkerst met zelfgemaakt bladerdeeg. Je kunt dan kiezen voor bladerdeeg dat op de Franse methode is gemaakt of voor snel bladerdeeg. Natuurlijk kun je ook koelvers bladerdeeg gebruiken als je dat liever wilt. 

Ingrediëntenlijst
Broodbakbol banner mobiel

Zelf Franse vlinderkoekjes maken

Rol het bladerdeeg voor de vlinderkoekjes op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 25×30 centimeter. Bestrooi het met de helft van de fijne suiker. Verdeel de suiker gelijkmatig en druk het aan. Dit kan je doen door er met een deegroller zachtjes overheen te rollen. 

Draai de lap om en strooi de andere helft van de suiker eroverheen Druk ook hier de suiker aan met een deegroller. Vouw het deeg vanaf de lange zijde aan beide kanten ongeveer 3 centimeter naar binnen. Vouw vervolgens beide kanten naar het midden en vouw het geheel dubbel. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Palmiers vouwen

Vlinderkoekjes bakken

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Neem het bladerdeeg uit de koelkast en snijd het gevouwen deeg in plakken van 1 centimeter dik. Leg de plakjes plat met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Bak de vlinderkoekjes 10 minuten, keer ze om en bak nog 5-10 minuten tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Laat de palmier koekjes afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Mirjam 2022-08-16 16:10:21

Hoi Rutger, kun je voor deze koekjes ook bladerdeeg uit de diepvries gebruiken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2022-08-18 13:24:20

Dat kan, dan moet je de plakjes eerst voorzichtig aan elkaar plakken. Er is wel kans dat ze dan iets scheuren tijdens het bakken.

Beantwoorden
Marlies 2023-02-01 12:40:47

Beste Rutger, ik heb donkerbruine basterdsuiker gebruikt ipv fijne suiker. Die bruine suiker ging al vrij snel uitlopen waardoor de koekjes bedekt zijn met een krokante laag gesmolten bruine suiker. Helaas is het bladerdeeg wel gaar maar zacht. Hoe komt dit?

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-02-06 08:24:50

Basterdsuiker werkt anders dan gewone suiker. Doordat er invertsuikersiroop in basterdsuiker zit is het wat vochtiger. Het mengt daardoor makkelijker in bijvoorbeeld koekjesdeeg, maar zal ook eerder uitlopen zoals bij jou is gebeurd. Voor palmiers gebruik je dus gewone suiker.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.