Op zoek naar een feestelijk en smaakvol brood voor bij het kerstontbijt? Deze gevulde broodkrans is perfect om als kerstbrood op tafel te zetten. De broodkrans ziet er spectaculair uit en is een echte blikvanger. Natuurlijk ook niet onbelangrijk: het brood smaakt ontzettend lekker. In feite bestaat dit kerstbrood uit 12 kleine, gevulde kaneelbroodjes met pecannoten en rozijnen en iedereen kan naar wens stukjes afbreken. Met hoeveel personen je daarvan gaat eten, dat is aan jou!
Tip: ik maak het deeg en de vulling de avond van tevoren. Op de dag zelf vorm je het kerstbrood, laat je het nog 1-1½ uur rijzen en bak je het af. Zo kun je bij het kerstontbijt, bij de kerstbrunch of bij de kerstlunch genieten van een heerlijke versgebakken kerst broodkrans. Je kunt het deeg ook op dezelfde dag maken als dat je het brood gaat bakken. Laat het deeg na het kneden zo’n 1½ uur op kamertemperatuur rijzen en verwerk het dan verder zoals in het recept beschreven staat.
Wat voor bloem voor broodkrans gebruiken?
Voor deze broodkrans wil je een bloem met een redelijk hoog eiwitpercentage gebruiken, bij voorkeur tussen de 12-14%. Dit eiwitgehalte is belangrijk voor de vochtopname en de glutenvorming, wat uiteindelijk zorgt voor een mooi en luchtig eindresultaat. Voor dit kerstbrood gebruik ik zelf graag Amerikaanse patentbloem of Franse T55 bloem.
Kerstbrood maken en bewaren
Dit kerstbrood is echt het allerlekkerst als het vers gebakken is en nog een beetje warm wordt geserveerd. Daarom bereid ik het deeg en de vulling van dit kerstbrood recept een avond van tevoren voor. Zo hoef je het brood in de ochtend alleen nog te vormen en te bakken.
Wil je het kerstbrood toch bewaren of houd je wat over? Verpak het brood luchtdicht op kamertemperatuur. De eerste 2 dagen is het brood het lekkerst, daarna wordt het wat taaier en droger, omdat er geen broodverbeteraars in het deeg zitten. Je kunt het kerstbrood ook na het bakken luchtdicht verpakken en 2-3 maanden in de vriezer bewaren.
Variëren met kerst broodkrans
De kaneelvulling van deze broodkrans bestrooi ik met in amandellikeur gewelde rozijnen en stukjes pecannoot. Zelf vind ik het lekker om de pecannoten eerst te roosteren, dat geeft ze extra veel smaak en maakt ze extra knapperig. Maar je kunt het roosteren ook overslaan. De rozijnen kun je ook in water, thee of appelsap wellen. Of gebruik ander gedroogd fruit, zoals cranberry’s of stukjes gedroogde abrikoos. Met de noten kun je ook variëren, gebruik bijvoorbeeld stukjes walnoot of grof gehakte hazelnoot in plaats van de pecannoten.
Het lekkerste kerstbrood maken? Tip voor het rijzen
Na het vormen van de broodkrans moet deze nog 1-1½ uur rijzen. Je kunt je oven ombouwen tot rijskast en het brooddeeg daarin laten rijzen. Laat daarvoor de oven uit staan (en zorg dat deze eerst helemaal is afgekoeld) en zet een schaal met een dun laagje heet water op de bodem van de oven. Plaats de bakplaat met het deeg daarboven, sluit de oven en laat het deeg rijzen. Vervang het water eventueel halverwege de rijstijd, zodat de temperatuur redelijk constant blijft. Let op: Vergeet niet het deeg uit de oven te halen, voordat je de oven gaat voorverwarmen.
Meer inspiratie naast dit kerstbrood recept
Ben je op zoek naar nog meer lekkere recepten voor bij het kerstontbijt? Maak dan dit heerlijke kerststol recept, tover zelfgemaakte croissants op tafel of deze kwarkstol, of geniet van deze koffiebroodjes met rozijnen. Ook lekker: deze chocoladebroodjes, zelfgemaakte ontbijtkoek of dit suikerbrood.
- Voor het deeg
- 190 ml melk, koud
- 7 gr gedroogde instantgist
- 400 gr bloem (zie intro)
- 1 ei
- 40 gr suiker
- 8 gr zout
- 80 gr boter, koud en in blokjes
- rasp van ½ citroen
- Voor de vulling
- 100 gr donkere rozijnen
- 2-3 el amandellikeur
- 75 gr pecannoten
- 80 gr boter, op kamertemperatuur
- 125 gr lichtbruine basterdsuiker
- 4 tl kaneelpoeder
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 75 gr poedersuiker
- 1½ el water
Zelf gevulde broodkrans maken
Dit kerstbrood recept maak ik altijd in twee delen: de avond of dag van tevoren bereid ik het deeg en de rozijnen en pecannoten voor de vulling voor. Op de dag zelf maak ik de rest van de vulling, vorm ik de broodkrans en bak ik het af.
Dag 1: deeg voor kerstbrood maken
Doe de melk en het gist in een kom en roer door. Voeg de bloem, het ei, de suiker en het zout toe en kneed alles in zo’n 5-6 minuten tot een deeg. Het makkelijkst gaat dat in een standmixer met een deeghaak, maar je kunt het ook met de hand doen. Voeg de blokjes boter en de citroenrasp toe en kneed het deeg nog zo’n 5-6 minuten, tot alle boter opgenomen is en je een mooi soepel deeg hebt.
Net na het toevoegen van de boter lijkt het deeg veel te slap te zijn, maar kneed gewoon door. Als de boter eenmaal door het deeg is gekneed, komt het goed. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het ½ uur staan op kamertemperatuur. Zet het deeg daarna een nacht in de koelkast.
Meng de rozijnen met de amandellikeur en laat ze een nacht wellen. Verdeel de pecannoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 6-8 minuten in een voorverwarmde oven van 170 °C. Laat de noten afkoelen en hak ze daarna grof.
Dag 2: kaneelvulling, kerstbroodkrans vormen en bakken
Doe voor de kaneelvulling de boter, de lichtbruine basterdsuiker en de kaneel in een kom en klop alles met een (hand)mixer met garde(s) tot een romig mengsel. Als de boter te koud is, dan is het lastig om het mengsel mooi romig te kloppen. Je kunt het mengsel eventueel met een haarföhn wat verwarmen, zodat je het beter kunt opkloppen.
Neem het deeg uit de koelkast en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een rechthoekige lap van 30×40 centimeter. Bestrijk het uitgerolde deeg met de kaneelvulling en verdeel daar de gewelde rozijnen en stukjes pecannoot over.
Broodkrans maken
Rol het deeg vanaf de lange zijde op tot een rol. Leg de deegrol met de naad aan de onderkant en snijd beide uiteinden van de rol recht af. Snijd het deeg in 12 gelijke plakken, maar snijd het deeg NIET helemaal door. Laat de plakken aan één kant van de rol nog zo’n 1½-2 centimeter aan elkaar vast zitten. Leg de deegrol voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Vorm een krans van de deegrol, met de kant waar het deeg nog aan elkaar vast zit in het midden. Leg alle deegplakken iets plat en zorg dat ze elkaar net overlappen. Laat de broodkrans 1-1½ uur rijzen. Gebruik je de zelfgemaakte rijskast, zoals in de intro staat beschreven, dan hoef je het deeg niet af te dekken. Laat je het gewoon op kamertemperatuur rijzen, dek het deeg dan losjes af met plasticfolie.
Kerstbrood bakken
Verwarm de oven voor op 190 °C. Bak het kerstbrood in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Tijdens het bakken lekt er iets van het suiker-kaneelmengsel op de bakplaat, dat is normaal.
Meng het poedersuiker met het water tot een niet te dun glazuur en besprenkel de broodkrans daarmee.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Zou je het brood ook al helemaal af kunnen maken en dan een dag later eten? Zou het graag willen maken voor een kerstlunch op mn werk...
BeantwoordenHi. Dat kan prima, maar versgebakken en nog een klein beetje warm is het natuurlijk het allerlekkerst.
BeantwoordenKun je de volledige kerstbroodkrans ook de vorige dag maken (en laten rijzen e.d.). En dan alleen afbakken in de ochtend doen?
BeantwoordenHoi Rutger,
Ik had dit brood gebakken, maar deze is heel groot geworden na het rijzen, na het bakken is deze wat groot uit de oven gekomen niet zo'n mooie ronde vorm meer. Weet jij hoe dat komt? Te lang laten rijzen in de koelkast of het ligt het ergens anders aan? Ik heb deze wel 28 uur laten rijzen in de koelkast voor de rest gewoon het recept aan gehouden.
Hi. Het kan zijn dat het deeg net wat te lang gerezen heeft, 28 uur is wel aan de ruime kant. Maar extra luchtig zijn de broodjes vast ook heel lekker!
Beantwoorden