- Voor het deeg
- 350 gr bloem
- 7 gr zout
- 10 gr gedroogde gist
- 20 gr witte basterdsuiker
- 40 gr boter op kamertemperatuur
- 40 ml gembersiroop
- 165 ml melk, lauwwarm
- Voor de vulling
- 160 gr parelsuiker of grof gehakte suikerklontjes
- 15 gr boter, gesmolten
- ¾ tl kaneelpoeder
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- witte basterdsuiker, voor de vorm
- 25 gr boter, gesmolten
Wil je zelf suikerbrood maken? Met dit recept kun je zelf een heerlijk Fries suikerbrood (Fryske sûkerbôle) bakken! Het brood wordt gebakken in een cakevorm in plaats van een broodvorm. De sneden worden daardoor iets minder breed en hebben lekker veel gekaramelliseerde buitenkant. Zelf vind ik dat namelijk echt het lekkerste gedeelte van suikerbrood. Dit recept voor suikerbrood kun je zonder broodbakmachine maken. Wil je zeker weten dat je brood goed gaar is vanbinnen? Check dan tegen het einde van de baktijd met een thermometer de kerntemperatuur van het brood. Het brood is gaar als de temperatuur 95 °C is. Van dit suikerbrood recept kun je 10-15 sneden snijden.
Parelsuiker is te koop bij sommige (online) molen- en bakwinkels, bijvoorbeeld hier bij Baktotaal Bouwhuis. De grootte van parelsuiker wordt aangegeven in maat P. Voor suikerbrood vind ik parelsuiker P3 en/of P4 het beste werken. Als je er niet aan kunt komen zijn suikerklontjes een prima alternatief. Doe de klontjes in een plastic zakje en sla er een paar keer stevig op met een deegroller zodat je mooie suikerstukjes krijgt.
Fries suikerbrood recept
Meng voor de vulling de parelsuiker met de kaneel en de gesmolten boter, zodat alle suiker omhult is met een dun laagje.
Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Het deeg is vrij plakkerig; het kneden gaat daarom het makkelijkst met een standmixer met deeghaak, maar het kan ook met de hand. Kneed tegen het einde van de kneedtijd de parelsuiker door het deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.
Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bestrooi dit met witte basterdsuiker, zodat de zijkanten van de vorm bedekt zijn met een dun laagje suiker. Klop de overtollige suiker uit de vorm.
Neem het gerezen deeg uit de vorm en druk dit voorzichtig plat. Rol het deeg vervolgens op tot een rol die lang genoeg is voor de broodvorm. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en dek dit losjes af met plasticfolie. Laat het brood nogmaals 1 uur rijzen.
Suikerbrood bakken
Verwarm de oven tijdens het rijzen voor op 200 °C.
Plaats een rooster onderin de oven en zet de bakvorm daar op. Bak het suikerbrood in 35 tot 45 minuten gaar en goudbruin. Bedek de vorm met een stuk aluminiumfolie als de bovenkant tijdens het bakken te donker dreigt te worden.
Haal het brood direct na het bakken uit de bakvorm en stort het op een rooster. Let op, de gesmolten suiker aan de zijkanten is heet! Bestrijk het brood met wat gesmolten boter en laat het brood verder afkoelen.
Foto: Erik Spronk


















