Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 350 gr bloem
  • 7 gr zout
  • 10 gr gedroogde gist
  • 20 gr witte basterdsuiker
  • 40 gr boter op kamertemperatuur
  • 40 ml gembersiroop
  • 165 ml melk, lauwwarm
  • Voor de vulling
  • 160 gr parelsuiker of grof gehakte suikerklontjes
  • 15 gr boter, gesmolten
  • ¾ tl kaneelpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • witte basterdsuiker, voor de vorm
  • 25 gr boter, gesmolten

Wil je zelf suikerbrood maken? Met dit recept kun je zelf een heerlijk Fries suikerbrood (Fryske sûkerbôle) bakken! Het brood wordt gebakken in een cakevorm in plaats van een broodvorm. De sneden worden daardoor iets minder breed en hebben lekker veel gekaramelliseerde buitenkant. Zelf vind ik dat namelijk echt het lekkerste gedeelte van suikerbrood. Dit recept voor suikerbrood kun je zonder broodbakmachine maken. Wil je zeker weten dat je brood goed gaar is vanbinnen? Check dan tegen het einde van de baktijd met een thermometer de kerntemperatuur van het brood. Het brood is gaar als de temperatuur 95 °C is. Van dit suikerbrood recept kun je 10-15 sneden snijden.

Parelsuiker is te koop bij sommige (online) molen- en bakwinkels, bijvoorbeeld hier bij Baktotaal Bouwhuis. De grootte van parelsuiker wordt aangegeven in maat P. Voor suikerbrood vind ik parelsuiker P3 en/of P4 het beste werken. Als je er niet aan kunt komen zijn suikerklontjes een prima alternatief. Doe de klontjes in een plastic zakje en sla er een paar keer stevig op met een deegroller zodat je mooie suikerstukjes krijgt.

Fries suikerbrood recept

Meng voor de vulling de parelsuiker met de kaneel en de gesmolten boter, zodat alle suiker omhult is met een dun laagje.

Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Het deeg is vrij plakkerig; het kneden gaat daarom het makkelijkst met een standmixer met deeghaak, maar het kan ook met de hand. Kneed tegen het einde van de kneedtijd de parelsuiker door het deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plaats.

Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bestrooi dit met witte basterdsuiker, zodat de zijkanten van de vorm bedekt zijn met een dun laagje suiker. Klop de overtollige suiker uit de vorm.

Neem het gerezen deeg uit de vorm en druk dit voorzichtig plat. Rol het deeg vervolgens op tot een rol die lang genoeg is voor de broodvorm. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm en dek dit losjes af met plasticfolie. Laat het brood nogmaals 1 uur rijzen.

Suikerbrood bakken

Verwarm de oven tijdens het rijzen voor op 200 °C.

Plaats een rooster onderin de oven en zet de bakvorm daar op. Bak het suikerbrood in 35 tot 45 minuten gaar en goudbruin. Bedek de vorm met een stuk aluminiumfolie als de bovenkant tijdens het bakken te donker dreigt te worden.

Haal het brood direct na het bakken uit de bakvorm en stort het op een rooster. Let op, de gesmolten suiker aan de zijkanten is heet! Bestrijk het brood met wat gesmolten boter en laat het brood verder afkoelen.  

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Judith 2020-06-14 15:07:27

Hi Rutger, ik heb het suikerbrood inmiddels gebakken en was heerlijk. Ik vroeg me alleen af waarom je in de mini suikerbroodjes een ei verwerkt en en in dit brood niet?
Groetjes,
Judith

Beantwoorden
JU
Rutger 2020-06-20 11:58:02

Voor de kleinere broodjes vind ik een iets rijkere structuur van het deeg lekkerder, voor deze grote versie is dit mijn favoriet. Maar je kunt daar altijd meer variëren natuurlijk.

Beantwoorden
Renate 2020-06-13 16:36:23

Hallo Rutger,
Is het ook mogelijk om dit brood al ‘s avonds voor te bereiden en dan de laatste rijzing in de koelkast overnacht te doen? Vind dit brood vooral bij ontbijt zo lekker en ‘s morgens versgebakken lijkt me helemaal zalig 😋

Beantwoorden
RE
Rutger 2020-06-20 12:01:26

Dat kan heel goed. Laat het na het vormen een half uur rijzen in de vorm en zet deze vervolgens afgedekt in de koelkast.

Beantwoorden
Mariska 2020-05-17 17:19:07

Hoi Rutger,
Een praktische vraag voor mij, kun je in alle recepten waarin boter of melk is opgenomen, deze klakkeloos vervangen door lactosevrije melk en margarine? Ivm een lactose intolerantie ben ik zoekende naar lekkere recepten. In de winkel is wel lactosevrij te koop, maar meestal bommetje vol suiker of ze kieperen overal chocola door. Vandaar mijn vraag...

Beantwoorden
MA
Janka 2020-05-17 21:12:21

Hoi Mariska, ik bak veel en heb een zoon met lactose intolerantie. Melk vervangen door lv melk is geen enkel probleem voor het resultaat van welk recept dan ook (ik gebruik wel lv koemelk, geen soja). Boter vervangen door margarine kan wel, maar proef je wel. Overigens bak ik nog steeds met roomboter. Omdat er in roomboter 0.5-1.0 gram lactose zit per 100 gram boter (in melk ruim 4,5 gram per 100 gram melk) en je over het algemeen minder boter nodig hebt kom je per consumptie op een minimale hoeveelheid lactose uit. Dat gaat hier nooit mis. Overigens zou ik als je net op lv dieet bent dit nog niet direct doen, maar als je niet 100% lactose intolerant bent (iets wat we door proberen uitgevonden hebben), dan kun/durf je misschien iets met deze tip. Anders gewoon margarine.

Beantwoorden
JA
Rutger 2020-05-20 11:23:05

Hoi. Zelf heb ik hier niet heel veel ervaring mee. De reactie van Janka is erg fijn. Dank daarvoor!

Beantwoorden
Anouk 2020-05-17 16:38:31

Kan je de gembersiroop ook weglaten ? Dat is iets dat veel mensen niet in huis hebben.

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-05-20 11:23:39

Het kan, maar geeft wel echt een heel subtiel smaakje aan het brood dat typisch is voor suikerbrood. Heb je het niet, vervang het dan door eenzelfde hoeveelheid melk.

Beantwoorden
Brenda 2020-05-17 11:06:45

Tip voor parelsuiker: dit is, hoe gek het ook klinkt, te koop bij Welkoop!

Beantwoorden
BR
Marieke 2020-05-17 10:48:37

Suikerbrood, heerlijk.....wordt hier ook met enige regelmaat zelf gemaakt. En inderdaad met een lekkere plakkerige buitenkant. Het hete brood uit de vorm halen met de gekarameliseerde suiker erom blijft toch wel een dingetje. Daar heb ik het volgende op bedacht: de cakevorm helemaal bekleden met bakpapier en voor het brood erin gaat het bakpapier insmeren met een mengseltje van gembersiroop, gesmolten boter en wat suiker. Gewoon voor 80% laten afkoelen in de vorm, en kleverige buitenkant gegarandeerd :-)

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-05-20 11:24:31

Leuke tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Renate 2020-06-13 16:33:10

Ik heb bij de AVEVE (België) hele handige wegwerp broodvormen gevonden. Na het bakken openknippen en verwijderen. Werkt ook heel goed😊

Beantwoorden
RE
Anna 2020-05-17 10:40:39

Doe je de vulling er dan gelijk bij het kneden bij? Dankjewel!

Beantwoorden
AN
Anna 2020-05-17 13:42:59

Ik zie het al staan, slecht gelezen. Sorry!

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-05-20 11:24:47

Deze doe je er tegen het einde van de kneedtijd bij.

Beantwoorden