Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 150 donkere rozijnen
  • 150 blanke rozijnen
  • 100 gr gedroogde abrikozen, in stukjes
  • Voor het deeg
  • 375 gr bloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 225 gr kwark, op kamertemperatuur
  • 1 ½ ei, losgeklopt
  • 30 gr witte basterdsuiker
  • 7 gr zout
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • rasp van ½ - 1 sinaasappel
  • Verder nodig
  • 200 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
  • 1 el losgeklopt ei
  • bloem, voor het werkblad
  • 25 gr fijne suiker
  • ¼ tl kaneelpoeder
  • boter, gesmolten

Met dit recept bak je een heerlijk kwarkbrood! Deze kwarkstol kun je zowel als paasbrood en als kerstbrood gebruiken. Wat is het verschil tussen kerststol en paasstol? De broden zijn eigenlijk bijna hetzelfde, alleen is er bij een kerststol poedersuiker over het brood gestrooid. In plaats van één groot kwarkbrood kun je ook kleine kwarkbroodjes bakken. Mijn kwarkbroodjes recept vind je hier! Wil je variëren met de vulling? Check dan ook eens dit kerststol recept, de vulling die daar wordt gebruikt kun je ook in dit kwarkbrood gebruiken. Zorg er wel voor dat het totale gewicht van de vulling (ongeweld) niet meer dan 400 gram is.

Kwarkbrood bakken

Begin met dit recept een avond van tevoren. Doe de beide soorten rozijnen en de stukjes gedroogde abrikozen in een kom, zet ze onder water en laat dit een kwartier staan. Giet de zuidvruchten af in een zeef en laat ze een nacht drogen aan de lucht. 

Doe voor het deeg de bloem, gedroogde gist, kwark, het ei, de witte basterdsuiker en het zout in een kom en kneed daar een soepel brooddeeg van. Kneed het deeg zo’n 10 minuten. Kneed aan het eind de boter en sinaasappelrasp door het deeg. Meng vervolgens de zuidvruchten door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1½-2 uur rijzen.

Doe het amandelspijs samen met de eetlepel losgeklopt ei in een kom en kneed dit door, zodat het spijs iets zachter wordt. Maak een rol van het spijs van ongeveer 30 centimeter lang.

Maak een bol van het deeg en rol deze op een licht bebloemd werkblad uit tot een ovale lap van ongeveer 20 bij 30 centimeter. Leg de rol amandelspijs in de lengte op het deeg en vouw een kant van het deeg over het spijs, zodat er een stol ontstaat. Leg de stol diagonaal op een met bakpapier beklede bakplaat, dek ‘m losjes af met plasticfolie en laat het kwarkbrood nog 1 uur rijzen.

Verwarm de oven tegen het einde van de rijstijd voor op 200 °C.

Bak de kwarkstol in 35-45 minuten goudbruin en gaar. Dreigt de bovenkant van het brood te bruin te worden tijden het bakken, dek deze dan af met een stuk aluminiumfolie.

Meng de fijne suiker met het kaneelpoeder. Bestrijk het kwarkbrood direct uit de oven met de gesmolten boter en strooi er de kaneelsuiker over. Laat het brood op een rooster afkoelen.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Anna 2020-04-10 08:49:51

Kan je deze stol ook met magere kwark maken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-04-14 09:44:35

Volgens mij moet dat prima kunnen.

Beantwoorden
Bregje 2020-04-03 19:01:24

Is er voor deze stol geen Amerikaanse patentbloem nodig?

Beantwoorden
BR
Vic 2020-04-08 22:13:29

Reguliere patentbloem werkte hier prima!

Beantwoorden
VI
Rutger 2020-04-14 10:01:31

Dat kun je er heel goed voor gebruiken, maar met gewone (patent)bloem lukt het ook.

Beantwoorden