Rode bieten hummus is een kleurrijke en smaakvolle twist op de klassieke hummus. Heerlijk als dip of als onderdeel van een voorgerecht. Serveer deze romige bietenhummus met platbrood en feta, Turks brood, Libanees platbrood of krokante olijfolie crackers voor een compleet en feestelijk geheel.
De rode biet zorgt niet alleen voor een prachtige roze kleur, maar geeft de hummus ook een extra zoete en aardse smaak. De topping van feta en dille maakt deze hummus met rode biet helemaal af! Voor je aan de slag gaat, neem een kijkje bij mijn basisrecept voor hummus met handige tips en info. Zo zet je in een handomdraai deze heerlijke variatie op tafel!
Bieten hummus maken met kikkererwten uit blik
Voor dit bieten hummus recept gebruik ik gedroogde kikkererwten. Wil je kikkererwten uit blik of pak gebruiken? Gebruik dan zo’n 400-450 gram kikkererwten (uitgelekt gewicht). Spoel de kikkererwten af in een zeef onder de kraan en verwijder zoveel mogelijk van de vrijgekomen velletjes. Het weken en koken kun je in dit recept dan achterwege laten. Voeg tegen het eind van het mixen wel wat extra water toe, tot de hummus van rode biet de gewenste dikte heeft. Waarschijnlijk heb je zo’n 50 milliliter extra water nodig.
- Voor de bietenhummus
- 180 gr gedroogde kikkererwten
- 1 tl baking soda
- 90 gr tahin
- 3-4 el citroensap
- 2-3 tenen knoflook, fijngehakt
- ¾-1 tl zout
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 300 gr gekookte bieten (2-3 bieten), in grove stukken
- Verder nodig
- olijfolie, om te besprenkelen
- 100 gr feta, verkruimeld
- verse dille
Rode bieten hummus maken – Stap voor stap
Begin voor dit recept een dag van tevoren. Doe de gedroogde kikkererwten in een kom en voeg voldoende water toe, zodat de kikkererwten ruim onder water staan. Week de kikkererwten minimaal 12 uur (maar langer mag ook).
Kikkererwten koken
Spoel de geweekte kikkererwten af onder stromend water en doe ze in een pan samen met de baking soda. Bak de kikkererwten al roerend op middelhoog vuur gedurende 3 minuten. Voeg vervolgens voldoende water toe, zodat de kikkererwten ruim onderstaan en breng het geheel aan de kook. Schep het schuim en de vliesjes die tijdens het koken naar boven komen regelmatig af met een schuimspaan. Kook de kikkererwten tot ze volledig gaar zijn, dit duurt ongeveer 25-60 minuten. De kooktijd kan verschillen; hoe ouder en groter de kikkererwten, hoe langer de kooktijd. Controleer de gaarheid door een kikkererwt tussen je vingers te knijpen: is ie zacht en valt ie makkelijk uit elkaar? Dan zijn ze klaar. Giet de kikkererwten af en doe ze in een keukenmachine met messen.
Rode bieten hummus maken
Voeg de tahin, het citroensap, de gehakte knoflook, het zout, het komijnpoeder en de stukken gekookte biet toe aan de kikkererwten en maal alles tot een gladde hummus. Door het vocht van de bieten is extra water waarschijnlijk niet nodig. Als je de hummus toch te dik vindt, kun je wat extra water toevoegen om het dunner te maken. Houd er rekening mee dat de hummus tijdens het afkoelen nog iets dikker wordt. Laat de keukenmachine lang draaien, tot wel 10 minuten, voor een zijdezachte textuur. Proef de bieten hummus aan het eind en voeg eventueel extra citroensap en/of zout toe naar smaak. Schep de hummus in een schaal, dek goed af met plasticfolie en laat afkoelen. Bewaar de rode bieten hummus in de koelkast.
Besprenkel de bieten hummus voor het serveren met olijfolie en garneer met verkruimelde feta en verse dille.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)